Cine e noua șefă a ANAF. Adrian Câciu: Trebuie să ia măsuri concrete de combatere a evaziunii fiscale

Marti, 30 Mai 2023, ora 14:24
6403 citiri
Cine e noua șefă a ANAF. Adrian Câciu: Trebuie să ia măsuri concrete de combatere a evaziunii fiscale
Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu FOTO Facebook/ Adrian Caciu

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a dat detalii marți, 30 mai, în legătură cu demisia lui Lucian Heiuș de la conducerea ANAF și schimbarea şefului Autorităţii Naţionale a Vămilor.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat marţi că l-a demis pe şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor şi că a luat act de demisiile şefilor ANAF şi Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, el arătând că ”avem nevoie de un sistem de colectare mai eficient, prin care bugetul să aibă resursele necesare politicilor publice aşteptate de cetăţeni.”

La rândul său, Adrian Câciu a anunțat că eficientizarea colectării taxelor şi recuperarea întârzierilor sunt strict necesare pentru consolidarea bugetară.

”Astăzi s-au luat deciziile necesare pentru ca lucrurile să intre în normalitate. Am propus Prim-ministrului numirea în funcţia de preşedinte interimar al ANAF a doamnei Nicoleta Cîrciumaru şi încetarea mandatului preşedintelui AVR, alături de numirea unui nou preşedinte. Ce trebuie ştiut? Pentru primele 5 luni ale anului 2023, contribuabilii au declarat impozite şi taxe în valoare de 159,3 miliarde lei, în contextul în care programarea bugetară estima încasări de doar 156,9 miliarde lei. Aşadar, contribuabilii români au declarat că au de plată cu 2,4 miliarde lei mai mult decât am estimat în programare. Sumele încasate efectiv de ANAF au fost însă cu 8,9 miliarde lei mai mici faţă de program şi cu 11,3 miliarde lei mai mici faţă de ce s-a declarat. Aceşti bani erau şi sunt imperios necesari României, nu numai pentru procesul de consolidare bugetară, dar mai ales pentru a asigura resursele necesare realizării investiţiilor şi acordării stimulentelor economice şi sociale angajate prin buget şi, în egală măsură, pentru a găsi soluţii suplimentare în vederea compensării erodării puterii de cumpărare suferite de cetăţenii şi companiile româneşti”, a transmis Adrian Câciu, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor.

De altfel, încă din luna aprilie, Adrian Câciu afirma că cel puţin trei instituţii trebuie să îşi dinamizeze activitatea: ANAF, Vama şi Oficiul de Combatere a Spălării Banilor.

El a salutat deciziile şi declaraţiile de marţi ale premierului Nicolae Ciucă.

”Eficienţa sistemului de colectare trebuie să crească pentru că oamenii aşteaptă de la noi resursele necesare implementării unor politici publice care să contribuie la creşterea calităţii vieţii lor. În acest context, îi urez succes noului preşedinte al ANAF care are misiunea de a recupera întârzierile şi de a asigura o colectare eficientă, însoţită de măsuri concrete de combatere a evaziunii fiscale şi a fraudei”, conchide Câciu.

Lucian Heiuș a anunțat luni seară că demisionează din funcția de președinte al ANAF, fără a da detalii despre motivul deciziei sale. Ulterior, el a precizat că, din iunie, va prelua funcția de consilier superior la asistență contribuabili, în Timișoara.

În prezent, Nicoleta-Mioara Cîrciumaru este vicepreşedinte la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, având rang de subsecretar de stat. Ea a fost numită în funcție la începutul lunii mai și coordonează activitatea de colectare a veniturilor bugetare.

„Cu o experienţă de peste 20 de ani în Administraţia Fiscală, ultimii chiar la conducerea Administraţiei Sector 6 a Finanţelor Publice şi apoi a Direcţiei Generale Regionale a Finaţelor Publice a municipiului Bucureşti, Nicoleta Mioara Cîrciumaru preia, odată cu funcţia de vicepreşedinte ANAF, şi coordonarea activităţii de colectare a veniturilor bugetare”, anunţa ANAF la numirea acesteia în funcție.

Eveniment Quarterly Report

Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat că nu ştie ce va face legat de o candidatură a sa la alegerile prezidenţiale de anul viitor, subliniind că provocarea pe care o are...
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a precizat că exclude crearea unui nou USL şi a adăugat că Uniunea Social-Liberală a fost creată deoarece exista un duşman atunci, respectiv Traian Băsescu....
#ANAF, #demisie lucian heius, #adrian caciu, #sef nou anaf, #Nicoleta Circiumaru, #propunere PSD , #ANAF