Redresare surprinzătoare pe piața imobiliară. Cum a ajuns cererea de locuințe la fel de mare ca înainte de criza financiară din 2008

Miercuri, 19 Iunie 2024, ora 17:27
2781 citiri
Redresare surprinzătoare pe piața imobiliară. Cum a ajuns cererea de locuințe la fel de mare ca înainte de criza financiară din 2008
Criza financiară globală a afectat puternic piața imobiliară din România. FOTO Hepta

Intenția de a cumpăra o locuință în următoarele 12 luni este aproape de nivelurile din perioada 2006-2008, conform unei analize recente Colliers bazată pe datele Eurostat pentru piața imobiliară din România. Aceasta arată o revenire semnificativă a interesului public pentru proprietățile rezidențiale, similară cu perioada de dinaintea crizei financiare mondiale.

Piața rezidențială a început anul 2024 în forță, cu o creștere de 18% a numărului de tranzacții cu apartamente în București în primul trimestru, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, iar restul țării a înregistrat creșteri ușor mai mari, de 19%, arată analiza Colliers citată de Economedia.

Cererea a cunoscut o revitalizare neașteptată în piață

Chiar dacă piața rezidențială a devenit mai puțin accesibilă, în special pentru cei care depind de finanțare bancară, și numărul de tranzacții a scăzut, interesul românilor pentru achiziții imobiliare a rămas constant, chiar și în condiții economice mai dificile. Aceasta arată o cerere susținută pentru proprietăți imobiliare, ancorată în apetența culturală a românului pentru a-și cumpăra o locuință.

„În fiecare început de an, Colliers realizează un sondaj detaliat în orașele din România, iar cele mai recente date reflectă evoluțiile observate și de Eurostat la nivel național. Intenția de cumpărare a locuințelor în România a fost influențată de mai mulți factori economici și sociali. Uitându-ne la ultimele decenii, creșterea economică a jucat un rol crucial, perioadele de expansiune economică fiind asociate cu îmbunătățiri semnificative ale interesului pentru achiziții imobiliare. Deși intenția de cumpărare este la niveluri ridicate, similare cu perioada 2006-2008, piața imobiliară din România s-a consolidat și oferă un context diferit față de perioada de dinaintea crizei din 2008. Accesibilitatea, nivelurile salariilor, prețurile, numărul de locuințe livrate și diversitatea proiectelor au evoluat considerabil iar creșterea rapidă a prețurilor la locuințe în ultimii ani, în special la cele noi, a accentuat teama de a pierde oportunități în rândul potențialilor cumpărători. Experiențele recente influențează comportamentul clienților, care se tem de noi scumpiri ce ar putea face și mai dificilă achiziția unei locuințe”, punctează Gabriel Blăniță, Associate Director Valuation & Advisory Services la Colliers România, potrivit sursei citate.

Care a fost situația pe piața imobiliară în anii 2000

Eurostat a actualizat recent indicii de încredere ai României. Datele privind intenția de a cumpăra o locuință în următoarele 12 luni arată valori aproape la fel de ridicate ca maximele din 2006-2008 și sunt cele mai mari înregistrate pentru România din 2001 până acum.

Analiza Colliers amintește că, între 2006 și 2008, România a trecut printr-un boom imobiliar. “Aderarea la Uniunea Europeană în 2007 a adus un influx mare de capital și investiții, stimulând piața imobiliară. Băncile ofereau atunci credite ipotecare cu dobânzi mici și condiții avantajoase, făcând finanțarea mai accesibilă pentru mulți cumpărători. De asemenea, creșterea rapidă a PIB-ului a crescut încrederea consumatorilor, ceea ce a dus la o cerere mai mare de locuințe”, arată analiza.

După 2008, criza financiară globală a afectat puternic piața imobiliară din România. Colapsul pieței financiare a provocat o recesiune economică severă, care a redus intenția de cumpărare a locuințelor. Economia României a înregistrat o scădere semnificativă, iar rata șomajului a crescut, diminuând puterea de cumpărare și interesul pentru achizițiile imobiliare. În plus, băncile au devenit mult mai stricte în acordarea creditelor, limitând astfel accesul la finanțare pentru potențialii cumpărători. Între 2011 și 2014, economia României a început să se redreseze, dar încet. Intenția de cumpărare a locuințelor a rămas sub media istorică, reflectând o revenire economică graduală. Prețurile locuințelor s-au stabilizat, iar încrederea în piața imobiliară a început să crească treptat. Creșterea constantă a salariilor a îmbunătățit puterea de cumpărare, arată sursa citată.

Din 2013 până în 2017, PIB-ul României a crescut constant, ceea ce a sporit încrederea consumatorilor și intenția de cumpărare a locuințelor. Programele guvernamentale, precum „Prima Casă”, au ajutat tinerii și pe cei care cumpărau prima locuință să obțină credite mai ușor. Dobânzile scăzute au făcut creditele ipotecare mai accesibile, stimulând piața imobiliară.

Între 2017 și 2020, piața imobiliară din România a fost foarte activă, cu creșteri rapide și scăderi temporare, influențate de diverse evenimente economice, politici temporare și schimbări legislative. Pandemia COVID-19 a avut un impact semnificativ asupra economiei și pieței imobiliare. Inițial, incertitudinea cauzată de pandemie a redus interesul pentru cumpărarea de locuințe, dar ulterior a urmat o revenire puternică datorită politicilor de stimulare economică. Distanțarea socială și munca de acasă au schimbat prioritățile consumatorilor, crescând cererea pentru locuințe mai mari sau în zone mai puțin aglomerate. Această creștere a cererii, combinată cu oferta limitată, a dus la creșterea prețurilor locuințelor.

„Perspectivele pentru piața rezidențială rămân pozitive, datorită tendințelor actuale de creștere a intenției de cumpărare. Totuși, evoluțiile economice globale și locale, precum și schimbările în politicile și condițiile de creditare, vor influența direcția pieței. Cumpărătorii ar trebui să fie atenți la condițiile de creditare și ratele dobânzilor, să evalueze stabilitatea locurilor de muncă și să ia în considerare fluctuațiile economice. De asemenea, este esențial să urmărească evoluțiile pieței și impactul programelor guvernamentale asupra accesului la finanțare. Dezvoltatorii pot profita de cererea crescută pentru locuințe, mai ales în zonele metropolitane, unde oamenii caută mai mult spațiu și apropiere de natură. Investițiile în locuințe care răspund noilor nevoi ale consumatorilor, cum ar fi birourile de acasă și spațiile verzi, pot oferi avantaje competitive”, conchide Gabriel Blăniță.

Huawei amână lansarea seriei Mate 70: Ce upgrade-uri ne așteaptă
Huawei amână lansarea seriei Mate 70: Ce upgrade-uri ne așteaptă
Anul trecut, Huawei a surprins industria de smartphone-uri prin lansarea modelului Mate 60 Pro, echipat cu componente avansate în ciuda restricțiilor impuse companiei. Printre aceste componente...
Elon Musk, acuzat că ar cheltui lunar 45 de milioane de dolari pentru susținerea campaniei lui Donald Trump
Elon Musk, acuzat că ar cheltui lunar 45 de milioane de dolari pentru susținerea campaniei lui Donald Trump
Multimiliardarul Elon Musk susţine că nu cheltuieşte lunar 45 de milioane de dolari, ci mult mai puţin, pentru a susţine campania electorală a candidatului republican la preşedinţia SUA,...
#analiza imobiliara, #cerere piata imobiliara, #piata imobiliara Romania, #piata imobiliara bucuresti, #criza financiara economica , #Piata imobiliara
  1. Huawei amână lansarea seriei Mate 70: Ce upgrade-uri ne așteaptă
  2. Elon Musk, acuzat că ar cheltui lunar 45 de milioane de dolari pentru susținerea campaniei lui Donald Trump
  3. Ce salarii lunare au piloții și stewardesele de la TAROM. Protestul de la compania de stat a avut succes
  4. Țara în care robotaxi-urile sunt extrem de ieftine și schimbă industria transporturilor
  5. Boeing și NASA efectuează teste la sol pentru propulsarea capsulei Starliner
  6. Un nou Twingo electric restilizat va fi fabricat într-o țară din Europa Centrală. Când va începe producția
  7. Piața creditelor din România, creștere semnificativă în iunie 2024. Cea mai bună lună din ultimii doi ani
  8. Ce taxe datorează cei care investesc în locuințe scumpe prin cumpărători multipli. Cum arată în România crowdfundingul din imobiliare
  9. Samsung introduce funcția de securitate Auto Blocker în OneUI 6.1.1
  10. Autostrada Craiova-Filiași prinde contur. Un nou lot va fi scos la licitație. Când ar trebui să fie gata FOTO