Cinci medici, patru ginecologi și un anatomopatolog, angajați ai unui spital județean de stat au făcut bani frumoși ani de zile, profitând de vulnerabilitatea sistemului medical.
Mii de probe medicale, prelevate în clinici private, de la paciente care nu aveau asigurare, au fost analizate în cadrul laboratorului spitalului județean cu materialele, logistica şi personalul unității medicale. Prejudiciul creat spitalului de stat a fost de 127.960 lei.
Pur și simplu, mii de paciente care solicitau un test Papanicolau plăteau testarea clinicii private, dar probele biologice ajungeau la laboratorul spitalului de stat, grație înțelegerii dintre medicii implicați. Șefa laboratorului era unsă în medie cu 20-30 de lei pentru fiecare analiză venită din privat, făcută peste rând și ilegal. În total anchetatorii au descoperit 3.199 de analize prelucrate la negru în laboratorul Spitalului Județean de Urgență Zalău.
Un denunț la Direcția Generală Anticorupție urmat de interceptări audio-video și de percheziții în spital, dar și în cabinetele private ale doctorilor a dus la destructurarea rețelei.
Maria Liliana Neaga, la data faptelor șefa Serviciului de Anatomie Patologică din cadrul Spitalului Județean Zalău, lucra în cârdășie cu alți patru medici ginecologi. Contra unor mici atenții, șefa laboratorului spitalului de stat făcea analize primite din sistemul medical privat, la cererea colegilor care aveau cabinet private. Pentru fiecare probă analizată era plătită la negru, în medie, cu 20-30 de lei. În total, anchetatorii au stabilit că doctorița Neaga a primit mită 45.929 lei.
”La data de 30.06.2022, numitul .. a depus un denunț în cadrul Direcției Generale Anticorupție din care rezultă faptul că, în incinta Serviciului de Anatomie Patologică de la Spitalul Județean de Urgență Zalău sunt aduse periodic, aproximativ din anul 2018, buletine de examinare citologică Babeș-Papanicolau împreună cu probe de recoltare (lame cu frotiuri citologice pentru screening, test Babeș-Papanicolau), în vederea prelucrării și interpretării, direct în cabinetul medicului șef de serviciu, de către anumiți medici ginecologi”, se arată în denunț.
Denunțul
Dezvăluirea a fost urmată de interceptări audio-video, cu camere amplasate direct în laboratorul de analize care au dovedit că denunțul era perfect întemeiat. Medicii ginecologi intrau fără nicio problem în laborator, chiar și în lipsa șefei, lăsau probele aduse din privat în pungi de cadouri, cu explicațiile pe o coală de hârtie, evident întreg pachetul însoțit de suma de bani aferentă numărului de lamele de analizat.
Personalul medical era instruit cum să procedeze atunci când erau primite probele de la clinicile private. În rechizitoriu se arată chiar că asistentele erau instruite cu privire la această afacere încă de la angajare.
Sumele de bani îi erau înmânate personal șefei laboratorului, ”iar în situația lipsei sale din birou, îi erau lăsate pe masa de birou în plicurile sau pungile cadou cu care erau aduse şi probele pentru analiză, ori introduse în sertarul de sus al mesei de birou”, se arată în rechizitoriu.
Pentru nicio probă intrată în spital pe această filieră nu s-a plătit vreun leu în casieria spitalului, deși acest tip de analiză implica întregul personal medical al serviciului în efectuarea acestuia, exclusiv cu materialele şi aparatura unităţii spitaliceşti.
Pentru nici o persoană al cărei nume figurează înscris pe lamele prelucrate nelegal, respectiv pe buletinele de analiză citologică (în număr de 3199 persoane/lame), începând cu anul 2019, lame ridicate cu ocazia percheziției, nu s-a verificat calitatea de asigurat a acestora şi nu a fost achitată contravaloarea acestui serviciu medical la casieria spitalului, arată procurorii.
A recunoscut tot
Doctorița Neaga și-a recunoscut faptele, a făcut chiar un acord de recunoaștere a vinovăției, admis de instanță în data de 10 noiembrie 2023.
Astfel, a fost condamnată la câte 2 ani şi 3 luni de închisoare pentru infracţiunile de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie şi luare de mită, rezultând o pedepasă de 3 ani închisoare în urma contopirii, pedeapsă a cărei executare va fi suspendată sub supraveghere. Instanța a decis să păstreze și sechestrul pe averea doctoriței pentru ca spitalul să-și poată recupera prejudiciul.