De ce a câștigat Anamaria Reghecampf prima parte a procesului de 350.000 de euro cu fotbalistul Dennis Man

Joi, 08 Decembrie 2022, ora 03:40
9275 citiri
De ce a câștigat Anamaria Reghecampf prima parte a procesului de 350.000 de euro cu fotbalistul Dennis Man
Anamaria Reghecampf a câștigat prima parte a unui proces de 350.000 de euro cu fotbalistul Dennis Man FOTO realitateasportiva.ro

Curtea de Apel București are pe rol un proces în care Anamaria Reghecampf îi cere fotbalistului Dennis Man daune de 350.000 de euro. În primă instanță, procesul a fost câștigat de impresară. Ziare.com a studiat motivarea judecătorilor.

Printr-un proces deschis al Tribunalul Ilfov, impresara Anamaria Reghecampf l-a dat în judecată pe fotbalistul Dennis Man, cerându-i daune de 350.000 de euro pentru că, deși se afla sub contract exclusiv cu ea, s-a transferat la Parma prin intermediul fraților Becali.

În procesul de la Tribunalul Ilfov, Anamaria Reghecampf a arătat că în septembrie 2016 a încheiat cu Dennis Man un contract de reprezentare valabil pentru o perioadă de 60 de luni. Potrivit contractului, părțile au convenit ca drepturile de reprezentare să fie acordate în exclusivitate „Prodancei”.

Prin contract, Dennis Man s-a obligat:

  1. să nu semneze în perioada 04.09.2016-04.09.2021 contracte similare cu alți agenți, chiar dacă nu sunt urmate de transferuri sau legitimări la alte cluburi;
  2. să nu poarte negocieri pe cont propriu sau prin alți agenți, cu alte cluburi legate de eventuale transferuri sau legitimări ale clientului la aceste cluburi;
  3. să nu încheie contracte cu alte cluburi în absența agentului.
  4. Una dintre clauze stabile și sancțiunea aplicată în cazul nerespectării clauzei de exclusivitate: 350.000 de euro.

În instanță, Anamaria Reghecampf a arătat că în ianuarie 2021, „în timp ce purta negocieri pentru pârât cu mai multe cluburi de fotbal pentru realizarea unui transfer printre care și Parma Calcio 1913, a aflat prin intermediul presei scrise si audiovizuale, că pârâtul se angajase în negocieri cu unul dintre aceste cluburi, anume Parma Calcio 1913 prin intermediul unui alt agent”.

„A fost monosilabic și a evitat dialogul”

„Prodanca” a mai arătat că „a încercat să îl consilieze cu privire la această situaţie, însă a fost monosilabic si a evitat dialogul pe această temă”. „Singura cale de comunicare au fost discuţiile cu tatăl acestuia, de la care a aflat că pârâtul ar fi semnat o hârtie valabilă 2 zile si /sau până la înregistrarea transferului la Parma Calcio 1913, iar pe toată durata discuţiei era asigurată că ei lucrează în continuare cu reclamanta”, s-a mai arătat în cererea de chemare în judecată.

Contraatacul lui Dennis Man și decizia instanței

Fotbalistul dat în judecată de impresara sa s-a apărat spunând că la data încheierii contractului „nu avea calitatea de profesionist, ci dimpotrivă, de consumator, actul fiind încheiat tocmai pentru a deveni profesionist”. În acest caz, s-a apărat fotbalistul, în contract au fost introduse clauze abuzive.

Tribunalul Ilfov a admis cererea impresarei și l-a obligat pe fotbalist să îi achite daune de 350.000 de euro arătând că „jucătorul nu poate fi considerat consumator în sensul art. 2 din Legea nr. 193/2000, deoarece acesta prestează o activitate liberală, contractul de reprezentare încheiat cu agentul fiind unul negociat”. Cu alte cuvinte, clauzele din contract nu sunt abuzive.

„În mod evident, contractul de reprezentare a fost negociat de părțile contractante, nefiind în niciun caz un contract „standard” sau „de adeziune”, asupra căruia pârâtul-reclamant să nu fi putut interveni. Toate clauzele inserate în acesta fiind negociate, pârâtul-reclamant nu poate pretinde acum că reclamanta-pârâtă nu a dat posibilitatea jucătorului de fotbal să influențeze natura și conținutul contractului”, se arată în hotărârea Tribunalului Ilfov, care a fost atacată cu apel, care se judecă la Curtea de Apel București.

Citește și:
Campioana CFR Cluj a renunțat la un fotbalist străin adus vara trecută
Campioana CFR Cluj a renunțat la un fotbalist străin adus vara trecută
Cluburile CFR 1907 Cluj şi IFK Norrkoping au ajuns la un acord privind transferul fotbalistului danez Vito Hammershoey-Mistrati la echipa suedeză, a anunţat, sâmbătă, campioana României, pe...
Șofer agresiv în trafic, ”iertat” de judecător. Un martor a schimbat total fapta constatată de polițist cu ”propriile simțuri”
Șofer agresiv în trafic, ”iertat” de judecător. Un martor a schimbat total fapta constatată de polițist cu ”propriile simțuri”
Un șofer agresiv în trafic a scăpa de amenda aplicată de polițist cu ajutorul unui martor. Instanța a luat ”de bună” declarația martorului și l-a absolvit de orice vină pe...