Ipotezele privind afecțiunea rară de care suferă fostul consilier al lui Vladimir Putin. ”Este deţinătorul unei cantităţi colosale de informaţii”

Luni, 01 August 2022, ora 18:18
4365 citiri
Ipotezele privind afecțiunea rară de care suferă fostul consilier al lui Vladimir Putin. ”Este deţinătorul unei cantităţi colosale de informaţii”
Vladimir Putin și Anatoli Ciubais FOTO: captură Realitatea.net

Fostul consilier al preşedintelui rus Vladimir Putin, Anatoli Ciubais, ex-vicepremier, care a părăsit în circumstanţe obscure Rusia în luna martie, la scurt timp după invazia declanşată de Kremlin în Ucraina la 24 februarie, s-ar fi îmbolnăvit subit şi a ajuns la sfârşitul săptămânii trecute la reanimare.

Deşi unele media ruse afirmă că acesta ar suferi de o boală autoimună rară, unii dintre opozanţii ruşi, precum Mark Feighin, nu exclud ca fostul oficial să fi fost otrăvit, având în vedere cantitatea imensă de informaţii secrete pe care o deţinea despre însuşi preşedintele rus Vladimir Putin, în a cărui instalare la putere a fost implicat nemijlocit, relatează agenţia de presă ucraineană Unian.

Anunţul despre spitalizarea lui Ciubais într-o clinică europeană cu sindromul Guillain-Bare a fost făcut în premieră de o cunoscută prezentatoare tv rusă Ksenia Sobceak, care se află şi ea în prezent în străinătate.

Tot de la ea media ruse au aflat că imobilul în care lui Ciubais i se făcuse brusc rău a fost verificat de specialişti în costume de protecţie chimică, deşi Sobceak nu a indicat ţara în care se află în prezent fostul consilier al lui Putin şi ex-director al corporaţiei Rosnano.

Unele media italiene au scris că Anatoli Ciubais se afla în vacanţă în insula Costa Smeralda din nordul Sardiniei, iar în prezent starea sa este destul de gravă. Conform unor informaţii, acesta ar fi fost spitalizat la clinica Mater Oblia Hospital.

La sfârşitul lunii aprilie, agenţia oficială de presă rusă TASS relata că Ciubais s-ar fi stabilit în Italia, în Toscana sau Sardinia, unde ar deţine proprietăţi imobiliare.

”Dacă Kremlinul ar putea să-l otrăvească pe Ciubais? Să-l elimine? Desigur, ar putea. Ciubais este deţinătorul unei cantităţi colosale de informaţii despre Putin şi anturajul său, despre multe secrete de stat. În primul rând, el poate şti despre tot ceea ce s-a întâmplat la Kremlin în momentul în care Putin a venit la putere. În al doilea rând, el ştie cu siguranţă aproape tot ce s-a întâmplat în cadrul administraţiei prezidenţiale ruse de mai bine de un sfert de secol”, a declarat Mark Feighin, fost deputat şi cunoscut avocat.

Ciubais, care provine la fel ca majoritatea apropiaţilor preşedintelui rus din Sankt Petersburg, a fost consilierul lui Putin până în ultimul moment şi şi-a dat demisia după plecarea sa intempestivă din Rusia.

Mark Feighin presupune că Kremlinul avea destule motive să-l elimine pe Ciubais. Deocamdată nu există o confirmare în acest sens din surse independente, notează Unian.

În opinia sa, Ciubais (67 de ani) a fugit din Federaţia Rusă, promiţând Kremlinului că va păstra tăcerea, adăugând că recent au apărut informaţii potrivit cărora unele agenţii de presă ar fi încercat să-l intervieveze pe acesta, dar că el ar fi refuzat, de teama unor posibile represalii din partea serviciilor secrete.

Deşi opozantul rus consideră că Moscova şi serviciile sale secrete ar putea fi implicate în deteriorarea bruscă a stării sănătăţii lui Ciubais, el nu exclude nici versiunea ca fostul înalt responsabil să se fi îmbolnăvit din cauze naturale, având în vedere că se apropie de 70 de ani.

Anatoli Ciubais, considerat un apropiat al lui Vladimir Putin, este o personalitate politică bine cunoscută în Rusia. El a ocupat funcţii înalte în stat de la începutul anilor 1990, când a condus privatizarea sub preşedintele Boris Elţin.

De asemenea Kira Iarmâş, purtătoarea de cuvânt a opozantului Aleksei Navalnîi, inamicul nr.1 al Kremlinului, încarcerat în prezent într-un penitenciar de înaltă securitate, menţionează într-o postare pe Twitter că 'nimeni nu se îndoieşte cu adevărat că Ciubais a fost otrăvit: asta e reputaţia Kremlinului', potrivit Daily Mail.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat informaţiile despre spitalizarea lui Ciubais drept o 'veste tristă', dorindu-i însănătoşire grabnică. El a afirmat luni că autorităţile ruse nu cunosc detalii despre starea lui Ciubais, potrivit media ruse.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Anatoli Ciubais, #otravire, #fost consilier vladimir putin , #stiri internationale