Anca Boagiu: Am lansat cel mai ambitios program de modernizare a infrastructurii

Marti, 18 Octombrie 2011, ora 21:27
2498 citiri
Anca Boagiu: Am lansat cel mai ambitios program de modernizare a infrastructurii

Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a anuntat ca a lansat cel mai ambitios si realist program de modernizare a infrastructurii romanesti, pe toate modurile de transport, reusind in acelasi timp sa renegocieze contractul cu Bechtel, "care a fost cel mai pagubos contract din istoria Romaniei incheiat de PSD".

"Fara a parea lipsita de modestie, cred ca in ultimul an am lansat cel mai ambitios si realist program de modernizare a infrastructurii romanesti, pe toate modurile de transport. In ceea ce priveste transportul rutier, in ultimul an am semnat contracte pentru aproape 2 miliarde de euro, fonduri nerambursabile de la UE, iar zilele trecute am primit aprobarea oficiala ca Uniunea va asigura 724 de milioane de euro pentru autostrazile Nadlac - Arad si Orastie - Sibiu.

Avem deja 276 km de autostrazi deja in executie, care vor fi finalizati anul acesta si anul viitor, iar luna aceasta si urmatoarea vom deschide santiere pentru alti 183 km, cu finantare europeana", a declarat ministrul Transporturilor intr-un interviu acordat pentru Ziua de Constanta.

Anca Boagiu a mai anuntat ca pana la sfarsitul anului vor fi reabilitate peste 500 de km de drumuri nationale.

"Alti 72 km de pe coridorul IV vor intra in licitatie anul acesta. Pana in 2016, vom avea coridorul IV la nivel de autostrada finalizat, cu conditia sa asiguram finantare privata de 3 miliarde de euro pentru ultima sectiune, Sibiu - Pitesti (116 km). Anul acesta vom finaliza, de asemenea, reabilitarea a peste 500 km de drumuri nationale.

Mai mult, anul acesta au inceput sau sunt pe cale sa inceapa lucrari de reabilitare pentru alti 1.200 km de drumuri nationale, cu termen de finalizare 2013. Pentru a fluidiza traficul de marfuri, am demarat un program de construire de variante ocolitoare pentru centrele urbane, fiind deja in executie 110 km, ce urmeaza, la fel, sa fie finalizati pana in 2013. Eu am afirmat inca de la venirea in minister ca problema aici nu au fost banii, ci cheltuirea lor nejudicioasa", a mai spus ministrul Transporturilor.

Anca Boagiu a declarat ca Autostrada Transilvania a fost cea mai scumpa autostrada din Uniunea Europeana, din cauza contractului incheiat de PSD, insa lucrurile au fost reparate.

"Cea mai scumpa autostrada, nu doar din Romania, ci din intreaga Uniune Europeana, a fost cu siguranta Autostrada Transilvania, prin contractul incheiat de guvernul Adrian Nastase in 2003 - 2004 cu antreprenorul Bechtel. Compania Bechtel a inteles, intr-un final, ca Romania este o tara europeana in care contractele trebuie sa se supuna regulilor si standardelor europene. Poate si faptul ca am pus reguli noi, am introdus standarde de cost, am oprit risipa din bani publici, am reziliat contracte atunci cand nu au fost respectate regulile a contribuit la acest acord.

Este strigator la cer ca tocmai cei de la PSD, care au semnat cel mai pagubos contract din istoria Romaniei, in care costurile ajungeau pana la 24 milioane euro/km in unele zone, sa pretinda ca un pret de 7 milioane euro/km este excesiv", a mai spus ministrul de resort.

Cat despre taxa pe autostrada, Anca Boagiu a precizat ca nu va fi una mare.

"Asteptam rezultatele studiului Jaspers la sfarsitul acestui an, pentru a stabili si cuantumul. Va asigur ca taxele nu vor fi mari si sunt sigura ca romanii prefera sa plateasca cei cativa euro pentru a merge pe sute de kilometri de autostrada, in conditii de rapiditate si siguranta, decat sa mai asteptam ani la randul fara a avea resurse sa construim autostrazi", a mai declarat ministrul.

Citeste si:
Mihai Fifor: ”Nu există în acest moment o decizie în PSD privind susținerea Guvernului Ciucă”
Mihai Fifor: ”Nu există în acest moment o decizie în PSD privind susținerea Guvernului Ciucă”
Deputatul PSD Mihai Fifor a anunțat vineri, 22 octombrie, că, în acest moment, nu există o decizie la nivelul partidului privind susținerea Guvernului Ciucă. Acesta a anunțat că social...
Val de ironii după ce Iohannis a anunțat că vrea ”soluții pentru creșterea prețurilor la energie”: „Nu au crescut destul? Sau ești din cartea România educată?”
Val de ironii după ce Iohannis a anunțat că vrea ”soluții pentru creșterea prețurilor la energie”: „Nu au crescut destul? Sau ești din cartea România educată?”
Klaus Iohannis, președintele României, a scris pe Facebook vineri, 22 octombrie, că a cerut Consiliului European de la Bruxelles ”soluții europene pentru creșterea prețurilor la energie”....
Sursa: Ziare.com