Ziare.com

Boagiu da in judecata constructorul partii bulgare a podului Calafat-Vidin

Joi, 07 Octombrie 2010, ora 20:58

   

Boagiu da in judecata constructorul partii bulgare a podului Calafat-Vidin
Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a declarat joi ca Ministerul va actiona in instanta constructorul partii bulgare a podului Calafat-Vidin, firma FCC, pentru recuperarea costurilor suplimentare de 5 milioane euro stranse pana in prezent ca urmare a intarzierilor lucrarilor pe partea bulgara.

"Daca FCC nu definitiveaza lucrarile, ar insemna ca partea romana sa intre cu lucrarile in conservare, ceea ce inseamna costuri suplimentare. Vom fi nevoiti sa actionam compania in instanta. Am comunicat constructorului partii bulgare ca toate sumele pe care le acumulam din partea lor vor fi recuperate in instanta de statul roman", a precizat Boagiu.

Potrivit acesteia, lucrarile pe partea romana a podului sunt gata in proportie de 50% pe partea de asfalt rutier, fiind facute si "ceva lucrari la cele patru pasaje", precum si 25-30% din lucrarile pe calea ferata. In schimb, linia electrica trebuie terminata o data cu partea bulgara.

"Din ceea ce am vazut pana acum, sunteti in intarziere si incercam sa gasim solutii ca lucrarile sa fie in giafic", i-a spus Boagiu omologului sau bulgar, Alexandr Tsvetkov, precizand ca prelungirea termenului de finalizare a lucrarilor pana in 2012, pe care partea bulgara a cerut-o, aduce prejudicii partii romane .

Ministrul bulgar al Transporturilor, Alexandr Tsvetkov, a declarat ca FCC a cerut, in urma cu cateva saptamani, o prelungire a termenului de executie a lucrarilor cu cateva luni. Intarzierile cauzate de constructorul partii bulgare s-au datorat schimbarii solutiilor tehnice.

"Acum, prelungirea constructorului FCC este de sase luni, respectiv pana in 2012, insa noi ne-am exprimat pozitia sa nu acceptam si am insistat ca in temen de o luna sa fie pus la dispozitie un pachet de masuri pentru ca termenul sa fie respectat", a afirmat ministrul bulgar.

Partea romana a podului Calafat-Vidin cuprinde 8,7 km infrastructura rutiera, din care 3 km la standarde de autostrada cu doua benzi pe fiecare sens de mers si patru pasaje superioare. Totodata, mai cuprinde 3,6 km de cale ferata simpla electrificata.

Valoarea totala a lucrarilor se ridica la 66,9 milioane euro, fara TVA, din care finantarea Comisiei Europene este de 33, 8 milioane euro, restul banilor fiind asigurati de la bugetul de stat.

Lucrarile de pe teritoruil Romaniei au inceput in 2009, iar termenul de finalizare al acestora este iunie 2011.

Sursa: rNews

Articol citit de 1949 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ce ministru!

Bravo doamna!

 

Sa recunoastem ca femeile sunt uneori mai eficiente decat barbatii!

Bravo si din partea mea!

acum realizam ca berceanu a frecat mielu' la minister

sau mielutele ?

 

Cuiul lui Pepelea...

Destul de bizară pozitia ministrului transporturilor din Guvernul Romaniei... Cine cunoaste stadiul real al lucrărilor ce revin Romaniei se miră. Ce "lucrări" sunt incheiate si trebuie conservate? "Partea romană a podului Calafat - Vidin cuprinde 8,7 km infrastructură rutieră, din care 3 km la standarde de autostradă cu două benzi pe fiecare sens de mers si patru pasaje superioare. Totodată, mai cuprinde 3,6 km de cale ferată simplă electrificată."

Intreb: unde vor duce acei 3 (trei) kilometri de autostradă? Vă spun eu: nicăieri! Oricine stie, in Calafat se accede pe trei sosele nationale relativ modeste (DN 56 Craiova - Calafat, DN 55A Calafat - Bechet si DN 56A Drobeta Tr. Severin - Vanju mare - Cetate - Maglavit - Calafat, acesta din urmă fiind singurul reabilitat in ultima perioadă si pe care se circulă bine, exceptand o portiune deluroasă instabilă, in curs de consolidare). Nu mai pun la socoteală faptul că DN 56 (E79), impreună cu podul, sunt incluse pe un culoar european. Dar cei 3,6 km de cale ferată simplă electrificată? Mai exact, cei 107 km dintre Craiova si Calafat se parcurg in 3 (trei) ore si 20 (douăzeci) de minute (a se vedea Mersul trenurilor de călători), efectuati pe o cale ferată simplă dar neelectrificată...

http://www.mersultrenurilorcfr.ro/R3.asp?cboDeLa=10770&cboPinaLa=15172&cboVia=0&cboData=10%2F8%2F2010&PleStart=00%3A00&PleEnd=23%3A59&SosStart=00%3A00&SosEnd=23%3A59&cboSort=2&txtTrnImpSos=&txtTrnImpPle=&cboNrMaxConex=0&cboAbatere=150&txtNrInreg=10&Submit=Cautare&lng=1

Pană la urmă, cred că se aplică proverbul biblic cu barna si paiul... Ori structura de imagine a Ministerului Transporturilor si Infrastructurii doreste să o proiecteze drept "doamnă de fier" pe actualul ministru?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor