Boagiu, despre Autostrada Transilvania: Contractul e aberant, cu tronsoane de 16 milioane de euro

Luni, 11 Iulie 2011, ora 17:31
4249 citiri
Boagiu, despre Autostrada Transilvania: Contractul e aberant, cu tronsoane de 16 milioane de euro
Foto: Cotidianul

Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a declarat ca vrea renegocierea contractului cu firma americana Bechtel pentru construirea Autostrazii Transilvania, in conditiile in care pretul e mult prea ridicat, ajungand si la 16 milioane de euro pe kilometru, pe unele tronsoane.

"Pana astazi noi am platit Bechtel-ului 997 de milioane de euro, la care ei au mai solicitat penalitati de circa 10,2 milioane de euro, plus TVA-ul care este de circa 550 de milioane de lei. Pe Campia Turzii-Gilau, care a fost pusa in functiune, costul s-a ridicat la circa 16 milioane de euro pe kilometru. Eu m-as raporta la valoarea din standardeul de costa, care ne da o scara de marime. La 1 mai datoriile erau de 90,4 milioane de euro, la care se adauga 93,3 milioane de lei TVA", a spus Boagiu intr-un interviu pentru Capital.

Ministrul mai spune ca autostrada e necesara si ca nu trebuie abandonata, adaugand ca nu ne permitem sa "treaca vara peste noi" si sa nu construim ceva.

"Nu ne putem permite sa treaca vara peste noi, autostrada este si utila, este si foarte dorita de cetatenii din zona, dar am convingerea ferma, vazand costurile, ca niciun roman nu va spune continuati autostrada oricat de mult de costa", a mai spus aceasta.

Boagiu spune ca isi doreste o intrare in normalitate din punct de vedere al pretului, fiind de parere ca actualul contract e aberant, iar anul trecut finantarea pentru el constituia jumatate din bugetul CNANDR.

"Nu e un secret ca suntem in plin proces de negociere cu firma Bechtel. E un contract care, din punctul meu de vedere, nu are de ce sa ne faca mandri pentru ca exista in Romania, un contract care, din nefericire, a fost semnat initial ca un contract in baza caruia finantarea trebuia sa fie asigurata de catre constructor. In 2003 sub guvernarea domnului Andrian Nastase, cand a fost semnat, a fost schimbata aceasta prevedere si a trecut pe bugetul de stat.

Eu am constatat anul trecut cu surprindere, cand am verificat bugetul Companiei Nationale de Autsotrazi si Drumuri Na?ionale din Romania (CNADNR) ca aproape jumatate din bugetul companiei era inghitit de Bechtel. Iar cand am facut calculul per kilometru am constatat ca este un contract care este mult prea scump, este aberant, si care nu are nimic de-a face cu standardele de cost in Romania. Acesta este motivul pentru care el este in renegociere in acest moment", a mai spus ministrul.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Boagiu renegociere Bechtel, #Boagiu ministru Transporturi , #ministrul Transporturilor