Boagiu: Licitatiile sunt blocate uneori prin tehnici neortodoxe

Joi, 24 Martie 2011, ora 12:42
1109 citiri
Boagiu: Licitatiile sunt blocate uneori prin tehnici neortodoxe
Foto: Arhiva

Ministrul Transporturilor Anca Boagiu a apreciat, joi, ca unele licitatii sunt blocate uneori prin tehnici neortodoxe si exista o fratie nejustificata intre firmele de constructii si cele de consultanta.

"Blocarea unor licitatii se face, uneori, prin tehnici, sa spunem, neortodoxe. Am stabilit cu colegii din Guvern sa scurtam perioada de rezolvare a contestatiilor. Mai avem o problema, cea legata de exproprieri. Exproprierile se fac in baza unei legi controversate. Am decis ca exproprierile sa fie facute in fata unei legi si pe baza unei grile prestabilite. Decizia pe care am luat-o a fost aceea ca exproprierile sa se faca la o luna dupa ce sumele sunt in conturi, a afirmat Boagiu, la conferinta "Infrastructura rutiera - pariul anului 2011".

Ea a mentionat, totodata, ca pe partea de contractare exista intelegeri intre companiile de constructii si cele de consultanta, iar acest lucru duce la marirea sumei contractate initial.

"Pe partea de contractare, nu ma ascund sa va spun ca exista o fratie nejustificata intre firmele de constructii si firmele de consultanta sau intre firmele de consultanta. Am avut surpriza sa constat ca existau contracte in care sumele crescusera chiar si cu 170% fata de suma initiala. Dupa primele 17 licitatii in valoare de 500 milioane de euro, dupa procesul de evaluare ulterior, s-a facut o economie de 230 milioane de euro", a subliniat ministrul transporturilor.

Romania va fi in acest an un santier

Romania va fi in acest an un santier pentru ca avem bani pentru dezvoltarea infrastructurii de autostrazi, a adaugat Anca Boagiu.

"Prioritatea majora pentru anul 2011 este acela de a demara programul de autostrazi. Romania are la dispozitie pentru infrastructura de autostrazi si cai ferate, 5,6 miliarde euro, bani alocati de Uniunea Europeana, in care intra si contributia nationala. Romania are bani sa-si faca infrastructura de transporturi. Nu avem nicio problema in ceea ce priveste finantarea.

Banii sunt in conturi si asteapta sa fie contractati. Romania va fi un santier anul acesta, chiar daca atunci cand am venit la minister era o zapaceala. Anul acesta, in Romania vor fi bugete pentru executia de autostrazi", a afirmat Boagiu.

Potrivit ministrului Transporturilor, la ora actuala, Romania duce lipsa de constructori specializati si are nevoie de expertiza specialistilor.

"Ne lipsesc constructorii. Am constatat ca atunci cand trebuie sa facem drumuri nu putem sa le facem decat cu agricultori, nu cu drumari. Drumurile trebuie facute cu drumari, constructiile cu constructori. Romania are nevoie de expertiza fiecaruia dintre noi pentru a face treaba. Acesta este cel mai mare program de autostrazi care a fost derulat in Romania pana acum", a spus Anca Boagiu.

Oficialul MTI a atras, totodata, atentia ca directorii sau reprezentantii companiilor implicate in licitatii de lucrari abordeaza angajatii MTI cu scopul de vedea in ce stadiu se afla dosarele depuse.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#anca boagiu licitatii neortodoxe, #anca boagiu fratie firme consultanta constructie , #ministrul Transporturilor