Boagiu: Ne-am putea defini ca o sugativa a banilor existenti in piata

Marti, 08 Martie 2011, ora 23:02
3068 citiri
Boagiu: Ne-am putea defini ca o sugativa a banilor existenti in piata
Foto: Arhiva

Necesarul de finantare al Romaniei pentru autostrazile pe coridoarele pan-europene de transport se ridica la 13,5 miliarde de euro, pentru a construi o retea de 869 km de autostrada, a declarat marti ministrul Transporturilor, Anca Boagiu.

"Ne-am putea defini ca o sugativa a banilor existenti in piata", a afirmat oficialul roman.

Anca Boagiu a spus ca in 2011 Romania are in derulare cel mai ambitios program de modernizare a infrastructurii din istoria sa.

"Din programele anterioare sunt deja in derulare 243 de km de autostrada pe care ii vom finaliza in urmatorii doi ani de zile. In perioada imediat urmatoare, in o luna si jumatate, urmeaza sa semnam contracte, sa incheiem evaluari, iar in vara sa demaram lucrari pentru alti 220 de km de autostrada, finantati din fonduri europene, cu termen de executie in 2013.

Putem spune ca, in ceea ce priveste coridorul 4 pan-european, aceasta va putea fi finalizat pana in 2016, cu conditia ca tronsonul inca nefinantat, Sibiu-Pitesti, sa isi poata gasi un investitor in parteneriat public-privat. Discutam de circa 3 miliarde de euro de investit pentru 116 km de autostrada", a spus Boagiu.

Referindu-se la coridorul 9, ea a mentionat ca pentru tronsonul pana la Albita necesarul de finantare este de 1,5 miliarde de euro, pentru 288 km de autostrada.

"Dorim sa dezvoltam infrastructura rutiera in regim de autostrada si la conexiuni de autostrazi in interiorul tarii. In acest an sunt in lansare doua proiecte in parteneriat public-privat sau concesiune, unul de 1,5 miliarde de euro, iar cel de-al doilea in evaluare", a explicat Boagiu.

In ceea ce priveste caile ferate, ministrul Transporturilor a mentionat ca sunt necesare opt miliarde euro pentru 800 km de infrastructura feroviara.

"Vom incerca sa acoperim cea mai mare parte a costurilor prin parteneriate public-privat sau concesiune si speram ca in curand sa putem aplica legea parteneriatului public-privat pentru a finaliza lucrarile pana in anul 2020", a precizat Boagiu.

Ea a mentionat si dezvoltarea si extinderea portului Constanta, proiectele de modernizare si extindere totalizand 300 de milioane de euro.

"Este unul din cele mai mari 10 porturi din UE si dorim sa-l facem al doilea ca marime", a mai spus Anca Boagiu, care a mentionat si ca din vara va opera prima linie de feribot spre Turcia.

#Anca Boagiu constructie autostrazi, #Romania sugativa bani infrastructura , #ministrul Transporturilor