Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Boagiu promite 900 de kilometri de autostrada, in 2013

Luni, 21 Noiembrie 2011, ora 21:35
2086 citiri
Boagiu promite 900 de kilometri de autostrada, in 2013
Foto: Arhiva / Ziare.com

Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu a afirmat, in cadrul dezbaterilor din Camera Deputatilor pe marginea motiunii simple a Opozitiei pe transporturi, ca Romania are in executie 638 de kilometri de autostrada, fapt care va face ca reteaua de autostrazi sa ajunga la 900 de kilometri in 2013.

Ministrul Anca Boagiu a prezentat, in circa o ora, stadiul programelor de infrastructura derulate de catre Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, in comparatie cu realizarile guvernarii precedente.

Discursul sau a fost insotit de o prezentare cu slide-uri cu grafice si statistici si imagini video, luate din avion, cu lucrarile de autostrazi in executie. "Ca sa nu se agite nimeni ulterior, filmuletele sunt facute de Aeroclubul Roman, in timpul zborurilor de antrenament", a preintampinat Boagiu eventualele intrebari legate de costul filmarilor.

"Daca ar fi sa facem un total, 313 kilometri existenti in Romania si cu 638 care sunt in executie practic astazi, fara ce inseamna contractele care urmeaza sa fie pregatite in parteneriat public-privat, putem spune ca in 2013 in Romania va avea o retea de mai bine de 900 de kilometri de autostrada", a spus Anca Boagiu. Pe langa tronsoanele de autostrada aflate in executie, ministrul a aratat ca proiectele aflate in stadii incipiente, prin parteneriat public-privat, pe distantele Comarnic-Brasov-Fagaras, Sibiu-Pitesti si pe centura de sud a Bucurestiului vor fi finalizate pana in 2016.

Autostrazi finalizate inainte de termen

Ministrul a aratat ca ritmul de constructie al autostrazilor in Romania da sperante cu unele termene de finalizare vor fi chiar devansate. "Pentru cei care vor sa socoteasca, o pot face, dar ii invit politicos sa execute si ei autostrazi in termene de 18 luni, de la proiectare pana la executie, termenul in care sunt executate astazi tronsoanele de autostrazi. Nu sunt doar vorbe goale, sper ca vorbesc imaginile (...) Se va lucra si pe perioada de iarna si astfel, cine stie, vom avea surprize si termenele vor fi devansate, cum s-a mai vazut si la alte lucrari de infrastructura", a estimat Boagiu.

Ministrul a sustinut ca investitiile in infrastructura vor ajunge la un cuantum de 16,7 miliarde de euro pana in 2016.

"Doar proiectele de autostrazi creeaza 18.500 de locuri de munca, iar un loc de munca creat antreneaza sau mentine alte cinci locuri de munca, adica 95.000 de oameni. Noi ca si guvern, vom investi permanent in modernizarea infrastructurii din Romania, iar proiectele in derulare insumeaza 16,7 miliarde de euro, bani care se duc in infrastructura romaneasca, bani care creeaza locuri de munca si sunt bani care trebuie sa fie cheltuiti pana in 2016", le-a spus ministrul deputatilor.

Motiunea impotriva ministrului Boagiu, votata marti, la ora 11:00

De asemenea, Boagiu a respins acuzatiile opozitiei referitoare la gradul redus de absorbtie al fondurilor europene.

"Pentru a spune adevarul, alocarea pentru lucrari de infrastructura din fondurile de coeziune si dezvoltare regionala este de 2,5 miliarde de euro. Contractate astazi sunt 1,9 miliarde de euro la care se mai adauga cele 600.000.000 economii pe care urmeaza sa le lansam ca lucrari suplimentare. Platiti efectiv sunt 440.000.000 euro. Mai mult, pentru a spulbera afirmatii facute cu inconstienta, pentru ca nu le auzim doar noi, cei din aceasta sala, Romania are semnate contracte de finantare cu UE de 1,49 miliarde de euro. Ceea ce inseamna ca aceste contracte sunt recunoscute, procesul de evaluare si licitatie a fost recunoscut, altfel nu ar fi fost semnate", a argumentat ministrul Transporturilor.

Guvernarile anterioare, criticate

De altfel, Boagiu a facut si o evaluare a guvernarii anterioare din perspectiva infrastructurii. Pe langa criticile aduse modului in care s-a incheiat contractul Bechtel, ministrul a imputat guvernului PNL faptul ca nu a reusit sa acrediteze autoritatea de management pe Programul Operational Transporturi astfel incat abosrbtia fondurilor europene a fost mult timp blocata.

De asemenea, s-ar fi aprobat proiecte inutile, precum drumuri expres care dublau practic coridorul IV paneuropean. "Un alt lucru grav care s-a intamplat a fost lasarea de izbeliste a proiectelor finantate prin ISPA. In 2010, am fost nevoita sa merg la Comisia Europeana sa negociez extensii la aceste proiecte pentru ca Romania sa nu plateasca corectia financiara care se ridica la un miliard de euro", a mentionat Boagiu.

"Cat unii politicieni vor face mai putin responsabil declaratii publice care sunt preluate foarte repede in plan international ca fiind realitati, cu repercusiuni asupra a ceea ce Romania face, Romania va pierde. Cata vreme vom uita constant ca noi, cei din aceasta sala, suntem primii care suntem obligati sa apere interesul si imaginea tarii, Romania va pierde", a conchis ministrul.

La o parte a dezbaterilor din Camera Deputatilor a asistat si prim-ministrul Emil Boc.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Boagiu dezbateri motiune, #Boagiu 900 km autostrada , #ministrul Transporturilor