Companiile cu intarzieri pe proiectele feroviare Brasov-Constanta, penalizate cu 65 de milioane de euro

Marti, 04 Octombrie 2011, ora 22:33
1090 citiri
Companiile cu intarzieri pe proiectele feroviare Brasov-Constanta, penalizate cu 65 de milioane de euro
Foto: dcnews.ro

Companiile care lucreaza pentru proiectele feroviare Brasov - Constanta si care au inregistrat intarzieri vor primi penalitati estimate la 65 de milioane de euro, fiind trimise deja notificarile, a declarat marti ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Anca Boagiu.

"Nu voi face niciun pas inapoi, dupa experienta pe care am avut-o, din nefericire, pe proiectele de la Brasov pana la Constanta, vazand cum au fost implementate si dupa cati ani au fost implementate. Nu voi face nicio concesie nimanui si aici intarzierile nejustificate vor fi penalizate.

Colegii mei deja au calculat penalitatile pe care urmeaza sa le aplice. Nu este o suma foarte mare, dar care ni se cuvine pentru ceea ce nu s-a executat. Sunt 65 de milioane de euro calculate, ca penalitati pe contractele de infrastructura. Nu ne place, dar asta este", a precizat Boagiu, care a participat la Zilele Feroviare 2011.

Ministrul a explicat ca aceste penalitati se aplica pentru companiile care lucreaza pentru proiectele de la Brasov pana la Constanta.

"Sunt convinsa ca nu vor mai avea intarzieri. (...) Am creat toate conditiile pentru a-si desfasura activitatea, iar orice intarziere, din punctul nostru de vedere, nu mai este de acceptat. Suma a fost calculata pe baza clauzelor contractuale. Le-am transmis notificarile si se va intra in procedura normala. Ei pot contesta, sa nu recunoasca penalitatile ca valoare. Nu vreau ca statul roman sa aiba corectii de un miliard euro pentru ca unii se joaca de-a constructorii", a adaugat ministrul de resort.

Boagiu a subliniat faptul ca politica ministerului pe care il conduce va continua cu reguli care sa tina cont de calitate, costuri in limitele standardelor si respectarea termenelor de plata.

"Dumneavoastra faceti afaceri si noi facem afaceri, cu banii statului roman, iar profitul trebuie sa fie pe masura. Dumneavoastra vreti sa castigati si noi vrem sa castigam", li s-a adresat ministrul Transporturilor reprezentantilor companiilor private din domeniul feroviar.

Ministrul Transporturilor a declarat la sfarsitul lunii septembrie ca Romania a riscat sa plateasca o corectie de un miliard euro pentru intarzierea proiectelor feroviare finantate din fondurile preaderare.

"Am facut un efort gigantic la sfarsitul anului trecut, si nu exagerez, pentru proiectele finantate din fondurile preaderare, ISPA, respectiv Bucuresti - Constanta si Bucuresti - Brasov. Cu ajutorul colegilor nostri din Comisia Europeana am obtinut extensia de timp si am salvat Romania de la o corectie de un miliard euro. Daca tronsoanele amintite nu ar fi fost terminate la timp, suma aceasta trebuia sa o dam inapoi CE pentru nerealizarea masurii", a mai spus la momentul respectiv Boagiu.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#companii proiecte feroviare Romania, #penalizari lucrari feroviare, #fonduri proiecte feroviare , #ministrul Transporturilor