Opinii: Demolarea unui pilon al BVB

Autor: Constantin Racaru
Duminica, 03 Octombrie 2010, ora 12:41
11019 citiri
Opinii: Demolarea unui pilon al BVB

Cine nu intelegea poate se lamureste acum de ce Radu Berceanu a reactionat atat de prost la inlaturarea sa din guvern, refuzand chiar sa-i predea stafeta Ancai Boagiu, sub pretextul unei vizite medicale urgente tocmai la Viena. Dl. Berceanu a intuit foarte bine ce va urma: adica destructurarea sistematica a intregii sale retele de putere din minister.

Eu nu-mi aduc aminte ca la succesiunea a doi ministri din acelasi partid sa se mai fi intamplat ceea ce se intampla acum la Transporturi. Anca Boagiu elimina om cu om fidelii lui Radu Berceanu din toate pozitiile cheie. A inceput cu pionul cel mai important, sefa CNADNR, Dorina Tiron, pusa sa faca un raport de activitate inca din prima zi a descalecarii noului ministru si eliminata in timp record.

Au urmat sefii Autoritatii Rutiere Romane si al Registrului Auto Roman, acuzati de neimplicare in imbunatatirea sigurantei traficului.

Aceste institutii cheie, in primul rand CNADNR, sunt parghii esentiale pentru distribuirea de bani si functii catre teritoriu si catre clientela. Iar puterea unui politician este direct proportionala cu banii si functiile pe care le poate imparti. Daca oamenii lui Radu Berceanu ramaneau in functie, acesta ar fi putut sa-si mentina puterea. Cu ei inlocuiti, Radu Berceanu a pierdut practic parghiile puterii, inclusiv in partid.

Dar Radu Berceanu este atacat direct si in planul imaginii. Anca Boagiu a pus reflectoarele pe absorbia mizerabila de fonduri europene si i-a desfiintat strategia in privinta SNCFR, anuntand ca a gasit compania intr-o situatie cu mult mai rea decat a lasat-o domnia sa in urma cu 10 ani. Ba chiar a ajuns la o noua intelegere cu sindicatele, care au iesit de la negocieri sclipitori, fara sa inteleaga ce noroc i-a lovit. Asistam asadar la o ofensiva totala de demolare, pe deplin justificata as zice, a unuia dintre cei trei piloni ai tripletei PD-L.

Adriean Videanu este cu mult mai linistit din acest punct de vedere, caci Economia a fost preluata de omul sau si al lui Vasile Blaga, Ion Ariton de la care nu se poate astepta la astfel de probleme.

In schimb, ramane de vazut la ce curatenie va purcede Traian Igas in ministerul de Interne, mai ales printre cei pe care Vasile Blaga i-a aparat pana in ultima clipa cu pretul propriei demisii. Deja seful DGIPI a demisionat, iar raportul privind mitingul neautorizat din 24 septembrie va fi ocazia perfecta pentru un val de inlocuiri a garzii lui Vasile Blaga cu o noua garda. A cui?

Nu trebuie sa fii prea perspicace pentru a observa ca si Anca Boagiu si Traian Igas sunt reprezentanti, fara mare anvergura personala, ai aripii prezidentiale din PD-L, aripa aflata in plina ofensiva in perspectiva congresului care ar urma sa stabileasca noile raporturi de forte din partid.

Asta nu inseamna, nici pe departe, ca inlocuirile dispuse, cel putin de catre Anca Boagiu, ar fi nejustificate. Dimpotriva, potrivit dezvaluirilor de presa, in CNADNR, de exemplu, era pus la cale un jaf inimaginabil din bani publici care, odata confirmat, ar trebui sa se lase nu numai cu demiteri, ci si cu catuse. Ma tem insa ca nu se va ajunge acolo, pentru ca scopul acestei operatiuni nu prea are mare lucru de-a face cu grija fata de banul public.

Citeste si:
Secretarul general adjunct al PNL, după ce a „cercetat povestea demisiilor” din filiala Sectorului 3: „Pare să fie o furtună într-un pahar cu apă”
Secretarul general adjunct al PNL, după ce a „cercetat povestea demisiilor” din filiala Sectorului 3: „Pare să fie o furtună într-un pahar cu apă”
Deputatul liberal Gheorghe Pecingină şi secretar general adjunct al PNL a anunţat sâmbătă, 27 noiembrie, că va prelua patrimoniul organizaţiei PNL Sector 3. El a adăugat că povestea...
AUR, acuzații la adresa guvernului după ce furnizorii de energie electrică au anunţat o creştere a preţurilor de la 1 ianuarie 2022 pentru clienţii casnici
AUR, acuzații la adresa guvernului după ce furnizorii de energie electrică au anunţat o creştere a preţurilor de la 1 ianuarie 2022 pentru clienţii casnici
AUR acuză că, a doua zi după învestirea Guvernului Ciucă, cel mai mare furnizor de energie electrică pentru clienţii casnici din România, ELECTRICA SA, a anunţat creşterea substanţială,...