Economia creste ca-n povesti: Exista riscul sa revenim la situatia de dinainte de criza? Ce spune Dragu

Vineri, 12 August 2016, ora 19:38
6131 citiri
Economia creste ca-n povesti: Exista riscul sa revenim la situatia de dinainte de criza? Ce spune Dragu
Foto: Facebook/Ministerul Finantelor

Temerile legate de o posibila revenire la perioada anterioara crizei nu sunt intemeiate, deoarece cresterea economica a Romaniei este una sustenabila, fiind bazata si pe investitii, sustine ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu.

"Cifrele venite astazi de la INS confirma si chiar depasesc estimarile noastre. Cresterea economica este una sustenabila, bazata pe un avans cu 15% al cheltuielilor cu investitiile, cu 9% al constructiilor in trimestrul al II-lea si realizata in conditiile unei reduceri a cresterii comertului cu amanuntul.

Serviciile pentru intreprinderi si-au amplificat cresterea de la 7,8% in trimestrul I la 9,5% in trimestrul al II-lea. Asta arata ca nu e o crestere bazata doar pe consum, ci si pe investitii si ca temerile legate de o posibila revenire la perioada anterioara crizei nu sunt intemeiate", a precizat ministrul Finantelor, conform unui comunicat al MFP.

In acesta se arata ca Produsul Intern Brut a crescut cu 6% pe seria bruta si cu 5,9% pe seria ajustata sezonier, in trimestrul II din 2016 fata de perioada similara din 2015. Romania se claseaza la acest capitol pe primul loc intre cele 28 de state membre ale UE. Pe locul doi este Slovacia, cu 3,7% si pe trei Spania cu 3,2%.

"Si in ceea ce priveste cresterea economica in trimestrul doi din 2016 fata de primul trimestru al anului, tara noastra s-a situat pe primul loc in UE. Produsul Intern Brut a fost, in termeni reali, cu 1,5% mai mare in trimestrul II din 2016, fata de trimestrul I din 2016, fiind o crestere economica sustenabila. Rezultate bune au mai inregistrat Ungaria cu 1,1% si Polonia si Slovacia, cu 0,9%.

Cresterea economica trimestriala este semnificativ mai mare decat cea asteptata de analistii economici, de 4,1% in trimestrul II. Aceasta a fost influentata de productie - cresteri importante le-au avut serviciile, constructiile si agricultura, dar si de dinamica consumului privat, sustinuta de reducerea TVA si de cresterea castigului salarial mediu brut pe economie", precizeaza MFP.

Romania a avut cea mai mare crestere economica din UE si in primul trimestru din 2016.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#Anca Dragu crestere economica, #crestere economica Anca Dragu, #Anca Dragu crestere economica Romania 2016, #Romania crestere economica comparatie UE , #ministru de Finante
Comentarii