Guvernul nu a dat bani la rectificarea bugetara pentru avionul prezidential si "Cumintenia Pamantului" - Care este motivul

Miercuri, 23 Noiembrie 2016, ora 18:14
6356 citiri
Guvernul nu a dat bani la rectificarea bugetara pentru avionul prezidential si "Cumintenia Pamantului" - Care este motivul
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul nu a dat bani la rectificarea bugetara aprobata miercuri pentru achizitia unui avion prezidential si a sculpturii "Cumintenia Pamantului" pentru ca nu exista inca un temei legal pentru a aloca sumele necesare.

"Este un grup de lucru interministerial care se ocupa de acest subiect lung discutat (achizitia unui avion prezidential - n.red.). In conditiile in care ar exista cadrul legal ar putea fi folosite din fondul de rezerva, dar vorbim la conditional, e greu sa va raspund. Ideea e ca nu exista o alocare acum, la rectificare, pentru ca nu exista baza legala", a explicat ministrul Finantelor, Anca Dragu, intr-o conferinta de presa organizata dupa sedinta de Guvern.

De asemenea, ea spus ca nu au fost dati bani la rectificare nici pentru achizitia "Cuminteniei Pamantului", tot din acelasi motiv: nu exista momentan o baza legala pentru asa ceva.

Reamintim ca in mai, la initiativa premierului Dacian Ciolos, s-a infiintat o Comisie speciala care are ca scop stabilirea unei proceduri legale astfel incat aeronava prezidentiala sa fie cumparata pana la finalul anului 2016.

De asemenea, ca urmare a faptului ca subscriptia publica pentru achizitia "Cuminteniei Pamantului" a fost un esec - avand in vedere ca nu s-au strans suficienti bani din donatii - Guvernul a decis sa dea de la buget toti bani necesari pentru a cumpara sculptura lui Brancusi.

Initial a fost vorba ca statul sa plateasca doar 5 milioane de euro, iar restul din donatii, insa acum suma alocata de la buget va fi de 9,8 milioane de euro.

Momentan, proiectul de aprobare a acestei sume se afla in dezbaterea Comisiei pentru cultura si a Comisiei pentru buget de la Camera Deputatilor pentru elaborarea raportului comun. Dupa aceea, urmeaza votul in plen si promulgarea de catre presedintele Klaus Iohannis.

Chiar daca mai sunt putine etape procedurale, lucrurile trebuie sa se puna in miscare destul de repede, caci termenul-limita pentru achizitia sculpturii este 20 decembrie, dupa cum a convenit Guvernul cu actualii proprietari ai operei lui Brancusi.

Schimbări mari privind creditele băncilor din România, în ultimul an. Cum au evoluat dobânzile în lei și euro
Schimbări mari privind creditele băncilor din România, în ultimul an. Cum au evoluat dobânzile în lei și euro
Epoca banilor ieftini a apus, pe fondul conflictelor majore și al inflației galopante. Creditele s-au scumpit în ultimii ani, băncile practicând dobânzi din ce în ce mai mari. Totuși, în...
Programul prin care Guvernul vrea să ofere românilor 50.000 de euro, contestat de "Leii" Dragoș Anastasiu și Cristina Bâtlan: "E nevoie de un juriu"
Programul prin care Guvernul vrea să ofere românilor 50.000 de euro, contestat de "Leii" Dragoș Anastasiu și Cristina Bâtlan: "E nevoie de un juriu"
Ghidurile referitoare la Start-Up Nation 2024 au fost lansate în dezbatere publică. Antreprenorii vor primi mai mulți bani prin intermediul acestui program, pentru lansarea propriei afaceri, de...
#Guvern bani avion prezidential, #Guvern bani Cumintenia Pamantului , #ministru de Finante
  1. Schimbări mari privind creditele băncilor din România, în ultimul an. Cum au evoluat dobânzile în lei și euro
  2. Programul prin care Guvernul vrea să ofere românilor 50.000 de euro, contestat de "Leii" Dragoș Anastasiu și Cristina Bâtlan: "E nevoie de un juriu"
  3. Ce se schimbă pentru românii care vor să cumpere vechime pentru pensie. Modificări importante de la 1 iulie
  4. Românii petrec mai mult timp la mall. Cât ne costă o vizită în magazine în 2024
  5. Acţiunile Antibiotice Iaşi ating un maxim istoric. Cum se explică creșterea colosală a performanței bursiere din ultima săptămână
  6. Vești bune pentru economia României în 2024. Prognoză pozitivă și pentru 2025
  7. Inflația își continuă scăderea – TradeVille
  8. Cum arată ultimul tronson din Drumul Expres Craiova-Pitești la care lucrează firmele lui Umbrărescu FOTO&VIDEO
  9. Răspunsul Beijingului la tarifele impuse de Bruxelles ar putea lovi un sector crucial pentru Europa."Poate duce la modificarea pieţelor globale"
  10. Românii sunt europenii cei mai expuși riscului de sărăcie