Ministrul de Finante, clarificari dupa publicarea listei datornicilor de catre ANAF

Miercuri, 18 Mai 2016, ora 19:51
3018 citiri
Ministrul de Finante, clarificari dupa publicarea listei datornicilor de catre ANAF
Foto: Ziare.com

Ministrul de Finante, Anca Dragu, a admis ca unele date din lista cu datornicii persoane fizice, publicata luni de catre ANAF, sunt incorecte, insa a precizat ca publicarea este prevazuta in Codul Fiscal.

"Publicarea acestor date s-a facut pe baza articolului 162 din Codul Fiscal, ce a fost intens dezbatut in urma cu un an", a declarat Anca Dragu, intrebata fiind daca publicarea informatiilor legate de datoriile persoanelor fizice nu incalca legislatia privind protectia datelor cu caracter personal, relateaza News.ro.

ANAF reverifica listele datornicilor, dupa ce mai multe persoane au facut contestatii

De asemenea, ministrul de Finante a admis ca exista unele probleme legate de acuratetea informatiilor publicate: "Sunt situatii in care exista probleme la calitatea datelor".

Ministrul de Finante a precizat insa ca lista publicata nu tine seama de platile facute in intervalul 1-15 mai cand o parte din datornici si-au achitat obligatiile catre stat, insa datoriile nu au fost inca sterse din lista ANAF.

Fiscul risca 180.000 de procese dupa ce a publicat lista cu datornici - avocat

ANAF risca 180.000 de procese dupa ce a publicat lista cu datornicii persoane fizice, deoarece numele si prenumele, alaturi de alte informatii ce pot duce la identificarea unui cetatean, sunt date cu caracter protejat, a declarat avocatul Adrian Cuculis, pentru News.ro.

"Lista rusinii, marca ANAF, o sa atraga dupa sine procese civile. Legea 677/2001 a fost analizata recent de Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a stabilit in mod clar ca numele si prenumele, alaturi de alte date ce pot duce catre identificarea unui cetatean, sunt date cu caracter sensibil/protejat. ANAF risca, prin imprudenta facuta, sa se pricopseasca cu 180.000 de procese", a spus avocatul.

Aberatia zilei: Un cioban si un tractorist, in topul marilor datornici la Fisc

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat, luni, lista cu datornicii persoane fizice, cu restante de peste 1.500 lei la 31 martie, fiind inregistrati 187.230 debitori, care au de plata 3,4 miliarde lei, inclusiv din activitati independente sau profesii libere.

Fiscul a mentionat ca poate recupera la acest moment circa 2,3 miliarde lei.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#Anca Dragu lista datornici ANAF, #ANAF publicare lista datornici, #lista datornici Fisc, #procese datornici ANAF , #ministru de Finante