Ministrul Finantelor: Cresterea economica peste potential e cea mai periculoasa - cum explica

Marti, 01 Martie 2016, ora 16:17
3796 citiri
Ministrul Finantelor: Cresterea economica peste potential e cea mai periculoasa - cum explica
Foto: Arhiva Guvernul Romaniei

Cresterea economica peste potential este cea mai periculoasa pentru ca poate conduce la dezechilibre, avand in vedere ca intr-o astfel de situatie consumam mai mult decat producem, a declarat, marti, ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu, in cadrul unei Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputatilor.

"In practica, poate ca o economie nu reuseste sa combine acesti factori (factorii de crestere economica - n.red.) in mod optim si atunci cresterea este sub potential sau peste potential. Cea peste potential este cea mai periculoasa, pentru ca asta inseamna ca noi consumam mai mult decat producem.

In acest moment, Romania are mai degraba un deficit de oferta, iar reformele puse pe hartie si aflate in implementare de catre autoritati sunt de natura sa reduca acest deficit de oferta. Aceste reforme conduc la cresterea potentiala a tarii", a explicat ministrul Finantelor.

Ea a reamintit ca Romania a mai avut astfel de probleme in perioada dinaintea crizei, iar acum este important ca autoritatile sa se concentreze pe reformele structurale necesare pentru cresterea potentialului economiei romanesti.

"Acum avem o crestere de invidiat, dar trebuie sa fim atenti la aceste provocari, sa canalizam cresterea economica in sensul cresterii investitiilor si a exporturilor si, cumva, consumul, care este deja la un nivel ridicat sa nu mai creasca prea mult. Aceasta situatie in care consumul excede productia duce la dezechilibre", a mai spus Anca Dragu.

Oxford Economics: Cele mai mari riscuri pentru economia Romaniei

Potrivit acesteia, in caz contrar, Romania risca, din nou, o crestere ciclica, contextuala, care la un moment dat se va opri.

Ministrul Finantelor a mai spus ca disciplina autoritatilor are si un efect de exemplu pentru piete, pentru ca autoritatile indisciplinate nu fac decat sa bulverseze pietele si sa apara o reactie nedorita din partea acestora.

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a revizuit in crestere la 4,2% proiectia privind avansul Produsului Intern Brut (PIB) pentru acest an si estimarea pentru 2015 la 3,7%, potrivit Prognozei de iarna 2016 publicate luni.

Cererea interna va consemna un avans de 4,8% in 2016, fata de 4,6% anul trecut, iar pentru 2017 este estimata o crestere de 4,8% a cererii interne. Formarea bruta de capital fix (investitii - n. r.) este de asteptat sa urce cu 6,4% in acest an si cu 6,6% in 2017, peste estimarile din noiembrie 2015.

Eveniment Quarterly Report

Cresc salariile de la 1 octombrie. Majorarea cu 10%, aprobată de guvern
Cresc salariile de la 1 octombrie. Majorarea cu 10%, aprobată de guvern
Guvernul a aprobat, joi, 28 septembrie, majorarea, de la 1 octombrie, cu 10% a salariului minim brut garantat în plată, de la 3.000 lei, la 3.300 lei, a anunţat purtătorul de cuvânt al...
Infrastructura rutieră crește nivelul de trai. În județele cu cel puțin un tronson de autostradă, PIB-ul pe cap de locuitor e cu până la 25% mai mare
Infrastructura rutieră crește nivelul de trai. În județele cu cel puțin un tronson de autostradă, PIB-ul pe cap de locuitor e cu până la 25% mai mare
O echipă de economiști a Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj, care derulează proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor a concluzionat că...
#ministru Finante crestere economica Romania, #ministru Finante crestere economica , #ministru de Finante