Ministrul Finantelor, despre salariul minim: Nu spunem ca va fi o crestere sau ca nu va fi o crestere

Marti, 08 Decembrie 2015, ora 14:34
4474 citiri
Ministrul Finantelor, despre salariul minim: Nu spunem ca va fi o crestere sau ca nu va fi o crestere
Foto: Gov.ro/Arhiva

Ministrul Finantelor Publice a adus, marti, lamuriri suplimentare legate de salariul minim.

"Nu spunem, in acest moment, ca va fi o crestere sau ca nu va fi o crestere, ci spunem ca am inceput o analiza sa vedem eventualele etape in care ar putea creste salariul minim in 2016 si ce impact ar avea asupra sectorului privat, pentru ca poate fi un efect de reducere a competitivitatii firmelor romanesti, astfel incat acestea sa fie nevoite sa renunte la o parte din salariati sau sa-si reduca productia sau exporturile.

Ar putea indeparta investitorii in anumite sectoare de activitate, de asemenea ar putea avea un efect ascuns de migrare a fortei de munca din zona alba in zona gri sau neagra. Cresterea salariului minim ii poate afecta si pe noii intrati pe piata de munca, pe tineri, sau pe angajatii cu calificare redusa", a declarat ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul institutiei.

Creste salariul minim - care sunt efectele

In acest moment, in urma deciziilor legislative, in sectorul public salariile au fost majorate cu 10 pana la 25%. Asa ca, o crestere a salariului minim pe economie, ar avea in acest sector un impact extrem de redus, arata Ministerul de Finante.

In ceea ce priveste comparatia cu situatia din tari precum Brazilia sau India, Ministerul de Finante precizeaza ca Anca Paliu Dragu a explicat, intr-o intalnire informala cu presa, ca Romania nu este si nici nu trebuie sa fie in randul statelor in care munca nu este apreciata.

"Mai mult, nivelul actual inalt de pregatire al romanilor face posibil ca acestia sa activeze deja in industrii mai bine platite. Aceasta tendinta este una certa si va continua, lucru ce conduce la cresterea nivelului de trai in Romania", a declarat aceasta.

Anterior, presa a relatat ca, vineri seara, la o intalnire cu jurnalistii, Anca Paliu Dragu a spus ca in statele BRICS (Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud) "locuitorii sunt saraci si multi si toti stiu sa faca cate ceva pe doi lei, fac ceva ce romanul nu mai face de ceva vreme".

De ce ingheata salariul minim

Guvernul condus de Victor Ponta a promis ca salariul minim va creste de la 1 ianuarie 2016 de la 1.050 de lei la 1.200 de lei. Cea mai recenta majorare a fost facuta in luna iulie a acestui an.

Insa noul ministru de Finante, Anca Paliu Dragu, a spus saptamana trecuta ca nu doreste sa aplice cresterea salariului minim decat dupa ce va face un studiu de impact.

"Acest studiu trebuie sa fie intr-adevar foarte serios, nu-l facem peste noapte. Din cate stiu, si alte institutii europene fac un studiu similar, pentru ca aceasta masura poate afecta semnificativ competitivitatea Romaniei", a explicat atunci ministrul de Finante.

Ministrul de Finante: Salariul minim pe economie nu creste de la 1 ianuarie 2016

C.P.

Eveniment Quarterly Report

Cresc salariile de la 1 octombrie. Majorarea cu 10%, aprobată de guvern
Cresc salariile de la 1 octombrie. Majorarea cu 10%, aprobată de guvern
Guvernul a aprobat, joi, 28 septembrie, majorarea, de la 1 octombrie, cu 10% a salariului minim brut garantat în plată, de la 3.000 lei, la 3.300 lei, a anunţat purtătorul de cuvânt al...
Guvernul a aprobat proiectul de lege privind măsurile fiscale. Salariul minim pe economie se majorează
Guvernul a aprobat proiectul de lege privind măsurile fiscale. Salariul minim pe economie se majorează
Purtătorul de cuvânt al Guvernului Mihai Constantin a anunţat că Executivul a aprobat, luni, proiectul de lege privind oprirea risipei bugetare, combaterea evaziunii şi asigurarea echităţii...
#ministru finante salariu minim, #crestere salariu minim , #ministru de Finante