Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a depus un proiect privind criteriile clare pentru alocarea banilor din Fondul de rezervă al Guvernului

Vineri, 08 Octombrie 2021, ora 19:03
2907 citiri
Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a depus un proiect privind criteriile clare pentru alocarea banilor din Fondul de rezervă al Guvernului
Anca Dragu este presedintele Senatului FOTO Facebook/ Anca Dragu

Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a depus, vineri, la Parlament, o iniţiativă legislativă care introduce criterii "clare" pentru alocarea banilor din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului şi un mecanism "transparent" în domeniu, stabilind limitarea sumelor disponibile la 0,5% din totalul cheltuielilor bugetare, anunţă un comunicat al USR PLUS.

"Din 2014, am observat cum Fondul de rezervă al Guvernului a devenit un instrument politic prin care premierul alocă bani în mod discreţionar către administraţia locală. În ultimii 7 ani, sumele distribuite către administraţia locală din Fondul de rezervă au crescut constant, însumând miliarde de lei risipiţi fără a fi folosiţi pentru urgenţe naţionale, fără să ştim unde s-au dus aceşti bani.

Banii publici trebuie să fie distribuiţi în funcţie de criterii clare şi transparente, în mod responsabil. Un premier nu poate folosi banul public pentru a-şi cumpăra susţinere politică. De aceea, am depus această iniţiativă legislativă care elimină posibilitatea folosirii discreţionare a Fondului de rezervă. USR PLUS este în Parlament pentru a proteja banul public şi pentru a impune transparenţă în administraţia publică. Scurgerea banilor publici trebuie să înceteze", a declarat Anca Dragu, citată în comunicat.

Potrivit Ancăi Dragu, legislaţia prevede că din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului se pot face alocări pentru finanţarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în timpul exerciţiului bugetar, însă practica ultimilor ani a arătat că "aceşti bani sunt folosiţi discreţionar, pe criterii politice, cu derogare de la legea în vigoare, doar pentru a satisface primarii şi preşedinţii de consilii judeţene loiali liderului politic al momentului".

"Aşa s-a întâmplat în timpul guvernării Dragnea, aşa s-a întâmplat şi zilele trecute, când, tot pe modelul Dragnea, premierul demis Florin Cîţu a împărţit peste 1 miliard de lei primarilor şi şefilor de CJ-uri care l-au ajutat să câştige bătălia internă din PNL, respectiv baronilor PSD care îl pot sprijini să conducă un Guvern minoritar. USR PLUS îşi propune, prin proiectul depus azi, să preîntâmpine astfel de situaţii prin introducerea unor criterii clare şi transparente pentru alocarea banilor din Fondul de rezervă", se arată în comunicat.

Iniţiativa legislativă prevede abrogarea articolului 29 din OUG 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice.

"În baza acestui articol a fost posibil din 2014 încoace, tot prin derogare de la Legea finanţelor publice, ca banii din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului să fie folosiţi şi pentru plata cheltuielilor curente şi de capital ale administraţiilor locale. Ceea ce s-a tradus în alocări tot mai mari, de la an la an, din Fondul de rezervă. Spre exemplificare, în anul 2020, transferurile către autorităţile locale au fost de 3,6 ori mai mari decât în 2019", se explică în comunicatul USR PLUS.

Proiectul mai introduce obligaţia desfăşurării unui proces de consultare publică şi a justificării caracterului urgent şi neprevăzut al cheltuielilor finanţate din Fondul de rezervă.

Totodată, se prevede ca alocarea banilor să se facă doar cu justificarea criteriilor de selecţie a ordonatorilor principali de credite şi a modului în care au fost calculate sumele, precum şi cu indicarea naturii şi valorii cheltuielilor pe care le acoperă.

Fondul de rezervă bugetară nu poate depăşi 0,5% din totalul cheltuielilor bugetului de stat, mai prevede proiectul, care obligă Executivul să vină în Parlament pentru a prezenta un raport detaliat cu privire la modul şi nivelul de utilizare a Fondului de rezervă.

Miercuri, Guvernul a decis alocarea a peste un miliard de lei din Fondul de rezervă pentru proiectele locale, o parte din sumă urmând să acopere şi costurile privind serviciile de asistenţă socială şi de protecţie a copiilor plătite de consiliile judeţene.

Joi, USR a transmis că prim-ministrul Florin Cîţu a alocat un miliard de lei din Fondul de rezervă către primarii PNL şi UMDR, dar şi către primarii PSD "de la care speră să obţină ajutor" pentru instalarea unui Guvern minoritar.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat că social-democraţii vor depune plângere penală împotriva premierului Florin Cîţu, acuzându-l că a alocat un miliard de lei din Fondul de rezervă ca "mită" către primarii PNL.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#Anca Dragu, #proiect legislativ, #fondul de urgen a , #stiri Anca Dragu Paliu