Jurnalistii Sky News, urmariti penal pentru reportajul cu traficantii de arme din Romania

Miercuri, 17 August 2016, ora 14:04
23831 citiri
Jurnalistii Sky News, urmariti penal pentru reportajul cu traficantii de arme din Romania
Foto: captura Digi24 (Arhiva)

Jurnalistii de la Sky News care au realizat reportajul despre traficul de arme din Romania sunt urmariti penal de DIICOT.

Potrivit News.ro, procurorii ii acuza de transmitere de informatii false care ar putea afecta securitatea nationala a statului roman prin inducerea in eroare a autoritatilor europene si pentru initierea unui grup infractional organizat.

Vinerea trecuta, cei trei asa-zisi traficanti de arme din reportajul falsificat al Sky News au fost arestati preventiv, in urma unei decizii a Curtii de Apel Bucuresti (CAB).

Informatia referitoare la jurnalistii britanici apare in motivarea deciziei CAB, informeaza televiziunile de stiri.

Potrivit News.ro, in cererea de arestare preventiva procurorii DIICOT au aratat ca dupa identificarea acestora, in 11 august, s-a dispus inceperea urmaririi penale fata de Stuart Ramsay si alti doi jurnalisti britanici de la Sky News, pentru comunicare de informatii false, informatia fiind mentionata in motivarea deciziei de la Curtea de Apel Bucuresti.

DIICOT arata ca actiunile celor trei jurnalisti britanici care au realizat reportajul difuzat de Sky News "sunt de natura a afecta securitatea nationala a statului roman prin inducerea in eroare a autoritatilor europene, a populatiei largi din Europa si din Romania cu privire la posibilitatea autoritatilor de stat romane de a gestiona contrabanda cu armament".

Procurorii DIICOT mai precizau ca jurnalistii britanici vor fi citati pentru a fi audiati prin intermediul unei comisii rogatorii internationale.

In schimb, romanii au fost retinuti sub acuzatia de complicitate la "comunicarea sau raspandirea, prin orice mijloace, de stiri, date sau informatii false ori de documente falsificate, cunoscand caracterul fals al acestora, daca prin aceasta se pune in pericol securitatea nationala", infractiune pentru care risca pana la cinci ani de inchisoare.

In plus, ei sunt acuzati si de nerespectarea regimului armelor si munitiilor si constituirea unui grup infractional organizat.

Avocatul unuia dintre ei a declarat ca, daca jurnalistul britanic Stuart Ramsey, realizatorul reportajului, va fi adus in fata autoritatilor judiciare din Romania, clientul sau va cere realizarea unui test poligraf.

Procurorii DIICOT au anuntat joi seara ca ii vor cita pe jurnalistii Sky News pentru audieri, prin intermediul unor comisii rogatorii, pentru a se stabili in ce conditii a fost realizat materialul respectiv.

Ministrul Justitiei a anuntat si in ce conditii statul roman va da in judecata Sky News.

DIICOT a sustinut ca "din cercetarile efectuate a rezultat ca in realitate, asa-zisa investigatie jurnalistica nu era fundamentata pe fapte si imprejurari reale, ci a fost creata din initiativa jurnalistilor, prezentand ca veridice unele date si informatii false".

"Informatiile false la care facem referire, asa cum s-a evidentiat si mai sus, au generat sentimentul de insecuritate in randul populatiei, iar institutiile si structurile cu atributii in domeniul ordinii si sigurantei publice au facut eforturi considerabile, angrenand resurse umane si logistice consistente, tocmai pentru a identifica in cel mai scurt timp posibil persoanele ce apar in respectivul material video si a inlatura o potentiala stare de pericol", a aratat DIICOT, precizand ca ancheta s-a desfasurat cu sprijinul SRI.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#jurnalisti Sky News urmariti penal , #DIICOT
Comentarii
Poza cop4you
cop4you
rank 5
Poza JulianDoe
JulianDoe
rank 5
ce mi-ar placea ca justitia romana sa aiba niscaiva aplomb si sa-i