Membri CNA, despre urmarirea penala in cazul Sky News: Un exces de zel, un abuz, un precedent foarte grav (Video)

Marti, 23 August 2016, ora 21:01
8787 citiri
Membri CNA, despre urmarirea penala in cazul Sky News: Un exces de zel, un abuz, un precedent foarte grav (Video)

O parte dintre membrii CNA au declarat, marti, ca masura de incepere a urmaririi penale in cazul jurnalistilor Sky News, care au realizat o ancheta despre presupusi traficanti de arme pe teritoriul Romaniei, este un "exces de zel", "un abuz" si reprezinta "un precedent foarte grav".

Membrii CNA au mentionat ca vor trimite in curand o adresa catre institutia omoloaga din Marea Britanie, Ofcom, prin care ii va solicita sa analizeze cazul Sky News.

Radu Calin Cristea a mentionat, pentru News.ro, ca in Consiliu se desfasoara discutii aprinse legate de adresa Ofcom, intrucat organe judiciare si DIICPT se implica intr-o chestiune care ar trebui sa fie strict de presa.

Dorina Rusu este de parere ca inceperea urmaririi penale este un exces de zel al DIICOT si a precizat ca, din punctul ei de vedere, rezultatele preliminare ale cercetarii institutiei nu trebuie sa fie mentionate in adresa catre Ofcom, document care trebuie formulat in termenii specifici legislatiei audiovizuale.

"Solicitam Ofcom sa faca verificarile de rigoare si, daca este cazul, sa ia masurile in consecinta. Ca om care vine din societatea civila, am impresia ca este, totusi, un exces de zel al DIICOT. De aceea nici noi nu invocam comunicatul DIICOT in adresa pe care o trimitem catre Ofcom", a spus Dorina Rusu.

La randul lui, Lorand Turos a declarat pentru News.ro ca masura luata de DIICOT in cazul Sky News este un abuz si ca ultima data cand un articol a fost catalogat ca atac asupra sigurantei nationale a fost in vremea lui Nicolae Ceausescu.

"Cu siguranta erau informatii false si era un reportaj trucat, practic, dar nu cred ca acest lucru intra intr-o categorie penala legat de siguranta nationala. Noi, CNA, solicitam Ofcom o ancheta in acest sens, intrucat consideram ca ceea ce s-a difuzat nu are o baza reala. Era o fictiune care s-a difuzat de parca ar fi o realitate, a indus in eroare publicul si a creat prejudicii in ceea ce priveste imaginea Romaniei. Dar nu cred ca acest lucru intra in domeniul penal", a explicat Turos, care a precizat ca spera ca Sky News sa fie sanctionat de Ofcom.

"E un precedent foarte grav si cred ca libertatea de exprimare trebuie respectata. Eu ii inteleg limitele legale, dar e o alta categorie decat categoria penala. Cred ca, din pacate, s-a creat o isterie nationala in urma acestui reportaj si cred ca, din pacate, e la moda sa vedem ca autoritatile isi fac datoria si acest lucru, cateodata, duce la abuz. Nu cred ca parchetele trebuie sa actioneze conform sondajelor de opinie", a adaugat membrul CNA.

Valentin Jucan: Daca are loc un atentat in Europa si se spune ca armele au fost procurate din Romania, fara dovezi, atunci siguranta nationala a fost afectata

Jucan a spus ca, desi nu considera ca dosarul penal este in sine un abuz, invocarea articolului 404 din Codul Penal si abordarea penala a cazului, este, totusi, un exces.

El a adaugat ca mizeaza pe impartialitatea Ofcom si ca articolul 404 din Codul Penal, cel care face referire la difuzarea de informatii false, care aduc atingere sigurantei nationale, este greu de probat. In plus, Jucan, a declarat ca reprezentantii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ar trebui sa fie prezenti la sedinta Ofcom.

"Daca, Doamne fereste, are loc un atentat in Europa si informatiile incep din nou sa se rostogoleasca pornind de la acest caz, spunandu-se ca armele au fost procurate din Romania, fara sa existe o dovada, ci doar bazandu-se pe reportaj, atunci am putea sa spunem ca siguranta nationala a fost afectata. Dar trebuie sa existe etalonul", a explicat Jucan.

Jucan a adaugat ca in cazul in care Ofcom, in ciuda probelor pe care DIICOT le-a transmis institutiei si partenerilor din Marea Britanie, va lua decizia de a nu investiga cazul, nu va mai fi cazul ca CNA sa intervina, intrucat ar deveni o problema ce tine de relationarea diplomatica intre Ministerul de Externe si guvernul britanic.

"Cred ca nu mai este cazul ca CNA sa intervina, ci este deja o chestiune care tine de relationare diplomatica intre Ministerul de Externe si guvernul britanic, pentru ca Ofcom este o institutie a statului Marii Britanii si daca avem parte de un asemenea raspuns, practic, de o ignorare a acestei situatii destul de clare, cred ca avem o problema mult mai mare si de o alta natura", a mai spus Valentin Jucan.

Pe de alta parte, Radu Bogdan Herjeu a declarat, pentru News.ro, ca materialul difuzat de Sky News nu i se pare iesit din comun, intrucat astfel de materiale se fac peste tot cand exista anumite interese si ca CNA-ul nu isi poate permite sa dea lectii DIICOT-ului sau oricarei alte institutii. Membrul CNA a mai adaugat ca institutia nu se poate pronunta asupra veridicitatii materialului Sky News, asa cum nici Ofcom nu o va face.

Rasvan Popescu, Monica Gubernat si Gabriel Tufeanu au spus ca CNA nu se poate pronunta asupra anchetei penale incepute de DIICOT.

Viorel Vasile Buda a spus ca se abtine, deocamdata, sa comenteze cazul Sky News si masura de incepere a urmaririi penale, intrucat nu si-a format o parere, fiind in concediu.

Laura Georgescu si Florin Gabrea nu au putut fi contactati de News.ro.

Citeste si:
Ministrul Sănătății, despre măsurile anti-Covid luate de Revelion: "Nu vor fi stupide"
Ministrul Sănătății, despre măsurile anti-Covid luate de Revelion: "Nu vor fi stupide"
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat duminică, 5 decembrie 2021, că măsurile anti-Covid care vor fi luate pentru perioada sărbătorilor de iarnă vor fi anunțate în perioada...
Liviu Dragnea și Irina Tănase s-au despărțit. Motivul pentru care fostul lider al PSD a plecat de acasă
Liviu Dragnea și Irina Tănase s-au despărțit. Motivul pentru care fostul lider al PSD a plecat de acasă
Povestea de dragoste între Liviu Dragnea (59 de ani) și Irina Tănase (28 de ani) pare să se fi încheiat. Dacă în urmă cu mai puțin de două luni fostul lider al PSD vorbea despre...