De ce au fost arestati "traficantii" de arme din reportajul Sky News

Miercuri, 17 August 2016, ora 17:04
5507 citiri
De ce au fost arestati "traficantii" de arme din reportajul Sky News

Complicii jurnalistilor de la Sky News nu au anuntat autoritatile si nu i-au denuntat nici dupa ce au vazut reportajul la care au participat si dupa ce au putut intelege gravitatea informatiilor false prezentate in material, desi ar fi trebuit sa vada consecintele din momemntul in care au fost pusi sa poarte cagule si sa vorbeasca despre vanzarea de arme oricui plateste, inclusiv teroristilor, arata Curtea de Apel Bucuresti in motivarea deciziei de arestare preventiva.

Mihai Aurelian Szanto, intermediarul materialului Sky News, si fratii Atilla Csaba Pantics si Levente Pantics au fost arestati preventiv in 12 august, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a admis cererea procurorilor DIICOT, care i-au pus pe cei trei sub acuzare pentru constituire a unui grup infractional organizat, nerespectarea regimului armelor si munitiilor si comunicarea de informatii false. Decizia nu este definitiva, contestatia urmand sa fie judecata la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Dosarul Sky News: Un "traficant" l-a sunat pe jurnalistul Ramsey sa-i reproseze ca l-a bagat in belea. Ce raspuns a primit

Judecatorul de drepturi si libertati de la Curtea de Apel Bucuresti care a decis arestarea preventiva arata, in motivarea hotararii, ca "nu se pot retine sustinerile apararii", iar Mihai Aurelian Szanto, Atilla Csaba Pantics si Levente Pantics nu pot invoca "naivitatea si convingerea sincera a participarii intr-un film, in contextul in care toata modalitatea de desfasurare a filmarii le putea crea macar suspiciuni asupra naturii reale a acesteia".

Au acceptat usor sa fie "actori"

Magistratul mentioneaza ca acestia au acceptat cu usurinta "rolurile atribuite", desi nu sunt actori, si nu au discutat sau intrebat despre vreun contract care sa consemneze derularea evenimentelor nici atunci cand li s-a cerut sa poarte cagule, sa vorbeasca intr-un anumit limbaj si sa prezente "arme adevarate".

Aceasta derulare de scene ar fi trebuit sa atraga atentia oricarei persoane "cu un grad normal de instructie" asupra consecintelor, in conditiile in care in film se vorbeste despre trafic de arme, iar complicii jurnalistilor de la Sky News spuneau "ca sunt dispusi contra unor sume de bani sa vanda arme oricui plateste, inclusiv teroristilor".

Ministrul Justitiei anunta in ce conditii statul roman va da in judecata Sky News

Mai mult, magistratul arata ca nici dupa ce postul de televiziune britanic Sky News a prezentat reportajul, din care puteau intelege ca armele de vanatoare pe care le-au filmat au fost prezentate ca arme de razboi, cei trei complici nu i-au denuntat pe jurnalistii britanici.

"Acestia au aratat ca dupa vizionare au constatat absenta mentiunii esentiale - in opinia lor - de la final (care ar fi trebuit sa confirme ca toate personajele si faptele sunt fictive), insa nu au avut nicio initiativa de a anunta autoritatile (...) cand au inteles gravitatea extrema a mesajului filmului, au inteles, de asemenea, ca aparenta filmarilor era una cat se poate de reala, insa au ramas in pasivitate, fara a denunta faptele si pe jurnalistii britanici", a scris judecatorul in motivare.

Securitatea nationala, in pericol

Magistratul a aratat ca datele si informatiile comunicate verbal si surprinse in materialul video al postului britanic de televiziune, care au fost raspandite prin intermediul a numeroase alte posturi de televiziune, inclusiv in mediul virtual, stiind ca persoanele care apareau nu erau traficanti de arme, ci doar vanatori, iar armele manipulate si prezentate de acestia erau arme de vanatoare detinute legal, "au pus in pericol securitatea nationala".

CNA-ul britanic a primit peste 100 de reclamatii despre reportajul Sky News din Romania

Cum se vede in presa internationala scandalul provocat de reportajul Sky News

Instanta a apreciat ca "toate aceste actiuni pe teritoriul Romaniei sunt de natura a afecta securitatea nationala a statului roman prin inducerea in eroare a autoritatilor europene, a populatiei largi din Europa si din Romania cu privire la posibilitatea autoritatilor de stat romane de a gestiona contrabanda cu armament provenit din zone de conflict vecine statului roman, de natura a aproviziona cu armament de razboi deosebit de periculos grupari teroriste din vestul Europei sau alte zone de conflict".

"In lipsa unei reactii proportionale din partea statului, asa-zisa fapta de trafic de armament prezentata de postul de televiziune si la care au actionat in calitate de complici cei trei inculpati ar fi ramas in atentia opiniei publice, nationale si internationale, asa cum s-a dorit initial, prezentand astfel o imagine total distorsionata, imaginara si de natura a discredita imaginea Romaniei, dar si a statului, in particular", mai arata judecatorul in motivare.

Jurnalisti Sky News, urmariti penal

In motivarea deciziei de arestare preventiva, judecatorul a mai aratat ca, din dosarul procurorilor DIICOT, rezulta ca Stuart Ramsay si alti doi jurnalisti britanici de la Sky News care au realizat reportajul despre traficul de arme din Romania sunt urmariti penal din 11 august, pentru transmitere de informatii false.

Procurorii DIICOT precizau ca cei trei jurnalisti britanici vor fi citati pentru a fi audiati prin intermediul unei comisii rogatorii internationale.

Ancheta Sky News in Romania: Se cere un test cu detectorul de minciuni pentru jurnalistul Stuart Ramsay

Jurnalistul Stuart Ramsay a scris, saptamana trecuta, pe contul sau de Twitter, ca reportajul sau despre vanzarea ilegala de arme in Romania este real si se intreba de ce ar fi cineva certat in instanta pentru ca "dezvaluie o realitate".

Postul de televiziune Sky News a anuntat, in 10 august, ca sustine in totalitate, in continuare, materialul privind presupusii traficanti de arme din Romania.

Citeste si:
Klaus Iohannis și geaca roșie îmbrăcată la proteste
Klaus Iohannis și geaca roșie îmbrăcată la proteste
Se întâmplă de-a lungul vieții să iei plasă. Cu una, cu alta, cu un preț, un produs, un serviciu. Te superi de moment, dar îți trece. Timpul le rezolvă pe toate. Când iei însă țeapă...
Nicolae Ciucă, întâlnire cu reprezentanții cultelor religioase pentru a discuta despre Certificatul verde în biserici SURSE
Nicolae Ciucă, întâlnire cu reprezentanții cultelor religioase pentru a discuta despre Certificatul verde în biserici SURSE
Premierul Nicolae Ciucă se întâlnește joi, 2 decembrie, de la ora 11.00, cu mai mulți reprezentanți ai cultelor religioase din România și cu cei ai Secretariatului de Stat pentru Culte....