Cine sunt adevaratii traficanti de arme la nivel global

Autor: Iulian Leca, Senior editor
Miercuri, 10 August 2016, ora 15:22
5819 citiri
Cine sunt adevaratii traficanti de arme la nivel global

Daca se confirma informatia ca reportajul jurnalistilor de la Sky News despre traficul de arme din tara noastra a fost o inscenare pusa la cale chiar de ziaristii britanici, atunci cred ca autoritatile romane au obligatia sa faca in asa fel incat in presa de calitate din UK sa se scrie mult si bine pe subiectul decaderii si degradarii jurnalismului practicat pe insula.

Ar fi o buna ocazie sa ne luam revansa pentru valurile de mizerii, clisee si minciuni turnate si reluate frecvent in presa britanica despre amenintarea pe care ar reprezenta-o romanii pentru civilizatia si bunastarea din Regat.

Pentru noi nu ar trebui sa fie nimic socant sau incredibil. Se intampla asta in tara care a doua zi dupa Brexit voia sa repete votul, pentru ca nu si-ar fi exercitat principiul si dreptul fundamental al democratiei in cunostinta de cauza.

Si in tara care a dat un premier ca Tony Blair, care si-a cerut scuze pentru invazia britanica din Irak alaturi de americani din 2003, pentru ca s-au lasat pacaliti de informatii "gresite". De unde rezulta ca ignoranta e distribuita, in ciuda aparentelor, destul de uniform in lume.

In apararea sa, autorul reportajului difuzat de Sky News, spune ca nu a avut niciun motiv sa creada ca "traficantii" nu sunt cine pretindeau ca sunt. Sa luam de bun de zice Sturt Ramsay.

Dar chiar si asa, daca romanii au regizat un film cu traficanti pentru un naiv ziarist din Vest, care plateste totusi doua mii de euro pentru a-si ilustra cliseul cu care a venit de acasa, Sturt Ramsay ar trebui sa-si dea demisia, pentru ca face de ras o breasla intreaga.

Nici noi nu trebuie sa fim naivi si sa ne imaginam ca, si daca se va demonstra ca a fost o inscenare pusa la cale de jurnalistul de la Sky News, asta va schimba ceva in mentalul britanicilor sau in modul in care sunt impuse si comentate subiectele de presa.

Mai ales dupa Brexit, este foarte posibil ca britanicii sa intre in sevraj dupa stiri si documentare care sa le cimenteze prejudecatile pe baza carora au luat-o pe un drum oarecum separat fata de restul Europei.

E de inteles ca, pe un fond de dezorientare tot mai mare, o stire despre ce pericol a ajuns UE ia rolul unui calmant puternic inghitit pe stomacul gol.

Ca si in cazul unei boli si crize mai serioase a sistemului, situatie in care se afla azi deopotriva UE si Marea Britanie, dupa disparitia efectului de moment al calmantului, revenim la realitatea de care am vrut sa fugim.

Din fericire, in acest caz, o premiera cumva, cel bolnav si care are nevoie de tratament urgent e pacientul englez. Tocmai din acest motiv, eu cred ca autoritatile noastre ar trebui sa sesizeze institutiile britanice despre care se presupune ca ar trebui sa functioneze cel putin la fel de bine ca ale noastre.

Macar atat cat sa raspunda la intrebarea simpla care urmeaza dupa ce vezi reportajul Sky News - cine sunt adevaratii traficanti de arme la nivel global?

Or fi micile state din estul Europei, cu economii facute praf de criza economica provocata de vestul dezvoltat, sau chiar marile puteri care apoi nu se pot abtine sa nu faca si morala celor mai saraci. Si nu e nimic retoric aici.

Citeste si:
Florin Cîțu: ”Voi câștiga, sâmbătă. Sunt dispus să negociem pentru coaliție. USR PLUS s-au comportat ca niște copii răsfățați”
Florin Cîțu: ”Voi câștiga, sâmbătă. Sunt dispus să negociem pentru coaliție. USR PLUS s-au comportat ca niște copii răsfățați”
Florin Cîțu a declarat joi seara că va câștiga funcția de președinte PNL. Uitați-vă la PNL în ultimii ani de zile care s-a mutat de la un electoral din antreprenoriat către cei din...
Există riscul să fie închis centrul de vaccinare de la Romexpo. Ce motiv invocă autoritățile
Există riscul să fie închis centrul de vaccinare de la Romexpo. Ce motiv invocă autoritățile
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a semnalat, joi, 23 septembrie, că există riscul să fie închis centrul de vaccinare de la Romexpo, în urma respingerii proiectului de rectificare...
Sursa: Ziare.com