Intermediarul din reportajul Sky News: Am pus botul. M-am lasat pacalit. Mi-au spus ca e un documentar cu actori

Miercuri, 10 August 2016, ora 15:50
7068 citiri
Intermediarul din reportajul Sky News: Am pus botul. M-am lasat pacalit. Mi-au spus ca e un documentar cu actori
Foto: captura video Sky News

Aurelian Mihai Szanto, intermediarul din reportajul Sky News, a declarat miercuri, dupa ce a fost audiat la DIICOT, ca s-a lasat pacalit de cei care au facut materialul despre traficul de arme.

El a acceptat sa fie facut acel documentar, cu oameni pe post de "actori", despre care i s-a spus ca va fi difuzat in decembrie, cu mentiunea la final ca personajele care apar sunt fictive. Szanto a spus ca jurnalistii de la Sky News au stricat imaginea Romaniei si au dat o stire care "a cazut ca o bomba peste toata Europa".

Procurorii DIICOT l-au audiat miercuri mai multe ore pe Aurelian Mihai Szanto, acesta spunand ca le-a prezentat anchetatorilor toate probele si a dat o declaratie completa despre ce s-a intamplat la filmarea din 31 iulie facuta de patru jurnalisti de la Sky News in Romania.

"Ce declar este totul adevarat si o fac pentru imaginea mea si imaginea Romaniei, in primul rand pentru ca sunt roman si sunt mandru cu asta. Toata lumea greseste in viata, toata lumea face prostii. Eu am fost contactat prin cineva care are contacte la trustul Sky, daca sunt de acord sa filmez un documentar pe teritoriul Romaniei in legatura cu traficul de arme care se desfasoara pe tot continentul est-european. (...)

Mi s-a comunicat ca este vorba despre un documentar pe care trustul Sky il face pe teritoriul Europei in legatura cu aceste traficuri de arme, pentru informarea populatiei, ca sa fie vigilenta, sa aiba ochii in patru, in caz de suspecti", a spus Szanto, la iesirea de la DIICOT.

El a precizat ca a fost contactat de un prieten din Anglia care stia ca are arme de vanatoare si l-a intrebat daca este de acord sa ajute la realizarea documentarului Sky News.

"Bineinteles nu pe gratis, o remuneratie pentru actorie, pentru prezentare. (...) Ei mi-au mai pus in vedere sa se desfasoare aceasta activitate intr-un loc foarte retras, ascuns de ochii lumii, iar ei vor spune ca se afla la granita cu Ucraina. Ei asa o sa declare in documentar", a precizat Szanto.

El a mai spus ca a primit asigurari de la jurnalistii Sky News ca la finalul documentarului se va mentiona ca toate persoanele care apar in filmare sunt fictive.

"Acum, eu va spun ca am pus botul, banuiesc. L-am sunat pe prietenul meu, m-a asigurat ca totul este OK. Ei mi-au cerut sa le prezint, daca se poate, arme de razboi. Comunicarea mea catre ei a fost: 'Nu, nu pot sa va ofer arme de razboi, pe teritoriul Romaniei nu gasesti asa ceva, nu este zona de razboi, nu este Afganistan, nu exista asa ceva, dar pot sa va aduc niste arme de vanatoare, care pentru acest documentar, acest scenariu, se pot folosi, ca sa explici la oameni cum se fac aceste chestii'", a precizat Szanto.

El a adaugat ca jurnalistii de la Sky i-au cerut ca persoanele care apar in documentar sa fie "cat mai reale", sa fie mascate si sa poarte haine militare.

"Eu, bineinteles, ca la momentul respectiv doar m-am gandit la o chestie de prezentare, nu la o stire bomba, care a cazut efectiv ca o bomba peste toata Europa. Respectivii au venit in tara, iar la hotel mi s-a comunicat scenariul, care urma sa se puna in practica. (...) Mi-au scris pe o hartie niste intrebari, pe care eu urma sa le transmit oamenilor mei, intrebari la care ei ofereau si raspunsurile", a mai spus Szanto.

Acesta a precizat ca de la Sky News a fost o echipa de patru jurnalisti, printre care si Stuart Ramsay, dar cu care el nu a discutat direct, ci prin prietenul sau din Anglia.

"Nu s-a facut o repetitie in prealabil, dar cand am ajuns la fata locului, oamenii se simteau degajati, stiind ca este vorba de un documentar. Si acum, sa va spun un lucru: daca vinzi arme, stai in halul acela, linistit, cald, te lasi filmat, efectiv, absolut orice? Oamenii stiau ca este vorba despre un documentar de informare.

In momentul in care am ajuns, domnul Ramsay a dat noroc cu ei, a fost foarte degajat. In momentul in care a inceput - lucrul acesta nu se vede pe filmare, s-a oprit filmarea pentru ca i s-a stricat microfonul: 'OK, stati cuminti, sa ne punem microfonul. Hai sa incepem din nou, nicio problema, stati acolo. Motor!'", a precizat Szanto.

Vezi cine e Stuart Ramsay, jurnalistul-vedeta de la Sky News, responsabil cu ancheta fabricata in Romania.

El a mai spus ca, dupa publicarea materialului Sky News, a luat legatura cu prietenul lui si a facut "un scandal imens", iar acesta i-a spus ca va discuta cu trustul Sky, pentru ca nu este in ordine.

"Si astazi am vorbit cu el la telefon si, din cate am inteles, o sa discute problema la modul cel mai serios, in eventualitatea unei declaratii, chiar din partea dansului sau din partea trustului Sky, care sa confirme tot ce am spus eu aici", a adaugat Szanto.

El a precizat ca toate armele care apar in materialul Sky News sunt inregistrate legal, nu fac obiectul unei contrabande si nu au fost vandute, iar la momentul filmarii nu erau incarcate.

"Sincer sa va spun, ca roman, regret nespus, pentru ca m-am lasat pacalit, am fost pacalit de acesti oameni si mi-au stricat imaginea, au stricat imaginea Romaniei", a mai spus Szanto.

Procurorii DIICOT au facut, miercuri, perchezitii in judetele Mures si Bistrita-Nasaud, urmand sa ii duca la audieri, la DIICOT central din Bucuresti, pe barbatii care apar in materialul difuzat de Sky News.

Procurorul-sef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat ca, "pana la aceasta ora, se confirma un scenariu pus la cale de catre jurnalistii britanici" in cazul materialului in care mai multi barbati inarmati incearca sa vanda arme ziaristilor de la Sky News.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților și candidatul PSD-PNL la Consiliul Județean Timiș a anunţat joi, 18 aprilie, că o şedinţă de Guvern ar putea avea loc...
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
#intermediar trafic arme Sky documentar , #trafic arme