Deputatul UDMR Mate Andras Levente a declarat, marti, ca mai multi deputati se afla in situatia de a avea angajati rude la cabinetul parlamentar, dar, in mod misterios, ANI si Parchetul nu-i cerceteaza, ci doar el a fost trimis in judecata, dupa ce a primit neinceperea urmaririi penale.
Mate Andras a precizat, intr-o conferinta de presa, ca potrivit articolului 253 din Codul Penal un functionar public se afla in conflict de interese daca, in exercitiul atributiilor de serviciu, indeplineste un act ori participa la luarea unei decizii prin care s-a realizat direct sau indirect un folos material pentru sine, sotul sau, ori o ruda pana la gradul doi, sau pentru alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani.
"98 de deputati ar putea fi considerati in conflict de interese"
Deputatul UDMR a explicat ca, in acest fel, daca parlamentarii sunt considerati functionari publici, atunci 98 de deputati aflati la al doilea sau al treilea mandat ar putea fi considerati in conflict de interese pentru ca si-au reangajat colaboratorii din mandatul precedent la birourile parlamentare.
"Precizez ca in situatia de a avea angajati rude sau soti la cabinetul parlamentar se afla mai multi deputati, iar in mod misterios nici ANI, nici Parchetul nu cerceteaza acele persoane. Daca dosarul meu nu este politic, inseamna ca ar trebui cercetati absolut toti acei colegi senatori si deputati care au angajati rude sau soti, dar si cei care se afla la al doilea mandat si si-au reangajat fostii colaboratori. In aceasta situatie se afla aproximativ 100 de deputati", a spus Mate Andras.
El a mai aratat ca, daca parlamentarii sunt considerati functionari publici, atunci si presedintele Basescu, premierul Ponta si fostul premier Boc si europarlamentarii ar trebui sa fie cercetati pentru conflict de interese, avand in vedere ca acestia si-au reangajat fostii colaboratori, consilieri.
Deputatul UDMR Mate Andras, trimis in judecata pentru conflict de interese
"Astept sa vad daca se autosesizeaza Parchetul si ii cerceteaza pe presedintele Romaniei, primul ministru, fiecare deputat si senator care si-a reangajat fostii colaboratori", a adaugat deputatul UDMR.
El a spus ca sunt 29 de deputati pentru care ANI a cerut verificarea daca si-au angajat rudele la birourile parlamentare, doar 2 au fost trimisi in judecata si doar in cazul sau s-a inceput urmarirea penala.
"ANI s-a ocupat doar de unii care au avut angajati rude sau soti. Asta mi se pare dubios, dupa ce am primit neinceperea urmaririi penale. Ma intreb: sunt functionar public numai eu sau si ceilalti?", a mai spus Mate Andras, adaugand ca o decizie a Curtii Constitutionale precizeaza ca senatorii si deputatii nu pot fi considerati functionari publici.
El a mai aratat ca si-a angajat sotia doar 9 luni, timp in care aceasta a incasat doar 550 lei pe luna.
UDMR are incredere in nevinovatia lui Andras
Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, afirma ca reprezentantii Uniunii au incredere in nevinovatia deputatului Mate Andras, trimis in judecata pentru conflict de interese fiindca si-ar fi angajat sotia la Parlament, si considera ca actiunea este una "de intimidare".
"Am aflat cu consternare de acuzatiile aduse de Ministerul Public colegului nostru, deputatul de Cluj Mate Andras Levente, liderul grupului UDMR din Camera Deputatilor, mai ales avand in vedere faptul ca, in acest caz, autoritatea in cauza luase deja decizia neinceperii urmaririi penale. Se pare ca unii dintre membrii Parchetului, folosindu-se in mod repetat de contradictia si lipsa de claritate a normelor legale aflate in vigoare, respectiv de lacunele de ordin legislativ, demareaza actiuni in justitie, in mod aleatoriu, impotriva unor demnitari din diferitele institutii ale autoritatilor statului (parlamentari, ministri, primari), cu scopul de a-i intimida. Avem convingerea ca procedura intentata colegului nostru se incadreaza in acest gen de actiuni, care dizolva statul de drept, transformandu-l intr-unul cu caracter politienesc, in care domneste legea bunului plac. Avem incredere in nevinovatia deputatului Mate Andras Levente", a afirmat presedintele UDMR, Kelemen Hunor, intr-un comunicat de presa transmis vineri.
Mate Andras Levente a propus angajarea si a avizat contractul individual de munca privind angajarea sotiei sale, Erzsebet Mate, in perioada 16 martie 2010 - 1 ianuarie 2011, in cadrul Biroului Parlamentar - Circumscriptia electorala nr. 13 Cluj, arata ANI, in 19 septembrie 2011.
Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din functie, precum si interdictia de a mai ocupa o functie sau o demnitate publica pe o perioada de trei ani de la data ramanerii definitive a raportului, ori, dupa caz, constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarilor aplicabile demnitatii si functiei respective, preciza ANI.