Nice to Mitu, Andreea! (Opinii)

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Luni, 01 Iunie 2015, ora 08:00
8688 citiri
Nice to Mitu, Andreea! (Opinii)
Foto: Captura DigiSport

Titlul nu este original, l-au folosit si canadienii dupa ce o romanca anonima le-a spulberat "fata de aur", Genie Bouchard, a saptea jucatoare a lumii la momentul respectiv, in Fed Cup. Cateva luni mai tarziu de la acel moment, toata lumea incearca sa afle cat mai multe despre Andreea Mitu, fata care uimeste la Roland Garros.

Au fost oameni care au sustinut si, probabil, sustin in continuare, ca Andreea Mitu trebuia promovata acum un an sau chiar doi, nu in momentul in care incepe sa obtina rezultate notabile. Insa in urma cu un an sau doi, ea nu conta practic in tenisul "mare".

In intreaga cariera, sportiva in varsta de 23 de ani a castigat 13 titluri ITF la simplu si 10 la dublu, insa in circuitul WTA s-a chinuit teribil. Cea mai mare performanta era calificarea in primul tur de la Wimbledon, in vara anului trecut.

Nu cred ca gresesc prea mult cand spun ca nimeni nu se astepta la o asemenea explozie din partea ei, desi mai toti cei care o vazusera jucand erau constienti ca potential exista din plin.

Momentul declicului pentru ea a fost deplasarea din Canada, de la Fed Cup. Jucatoarea care voia sa se lase de tenis dupa ce pierdea in calificarile Roland Garros 2014 ajungea sa joace pentru Romania din intamplare, dupa ce Irina Begu s-a accidentat. Iar debutul nu a fost unul lejer, ci chiar impotriva celei mai bune jucatoare a canadienilor, laudatasi capricioasa Bouchard.

Andreea a reusit victoria carierei si, foarte probabil, si-a dat seama ca poate. In tenis, mentalul este cel putin la fel de important ca tehnica. Degeaba poti juca la un nivel inalt, daca tu nu crezi asta.

Simona Halep, de exemplu, spune de fiecare data ca momentul care i-a transformat cariera a fost invitatia primita de la Ion Tiriac de a juca in primul tur la Madrid, in 2013. Simona a pierdut atunci cu Lourdes Dominguez Lino, insa ceva s-a schimbat in psihicul ei. In saptamana urmatoare, la Roma, ajungea pe tabloul principal dupa calificari si le spulbera pe Kuznetsova, Radwanska, Vinci si Jankovici, fiind oprita doar de Serena Williams in semifinale.

Oarecum similar, dupa momentul descatusarii din Canada, Andreea si-a dat drumul la joc, iar acest lucru se vede la Paris. Calificata in premiera pe tabloul principal datorita pozitiei din clasamentul WTA, Mitu a trecut de Alize Lim, de Karolina Pliskova, favorita numarul 12, si de Francesca Schiavone, fosta campioana la Roland Garros. Urmeaza un meci accesibil pentru ea in optimi, insa din acest moment putem spune ca ea nu mai are nimic de dovedit. Daca va merge mai departe va fi excelent, daca va fi eliminata va fi la fel de bine.

Ceea ce conteaza pentru Mitu este sa reuseasca sa profite de acest moment extrardinar al carierei sale dubland si tripland rezultatul de la Paris cu alte si alte victorii in turneele WTA.

Punctele obtinute la Roland Garros vor face ca romanca sa urce spectaculos in clasamentul mondial, iar noua pozitionare ii va permite sa intre pe tabloul principal al unor turnee care pana anul trecut, de exemplu, erau inaccesibile pentru ea. Iar daca va continua sa evolueze bine si sa adune puncte, cerul este limita pentru ea.

Asta pentru ca Andreea Mitu nu a impresionat doar prin clasica poveste din lumea sportului, anonima care reuseste una-doua surprize, poate pe fondul relaxarii favoritilor. Nu, romanca are un joc foarte consistent, loveste incredibil de "curat" si, spre deosebire de Simona Halep, are avantajul inaltimii.

In plus, discursul acesteia este unul foarte matur, coerent si articulat, Andreea transmitand exact ceea ce doreste.

Bucuresteanca a primit poate cel mai mare compliment de la Ilie Nastase. Fostul lider al clasamentului ATP spunea, inainte meciului din Canada, ca nu a "auzit de fata asta". Acum, "Nasty" zboara la Paris special pentru a o urmari pe acea fata in optimile de finala de la Roland Garros.

Partida Andreei cu belgianca Alison van Uytvanck va fi transmisa in direct pe site-ul Ziare.com dupa ora 16:30.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Andreea Mitu Roland Garros 2015, #Andreea Mitu cariera, #Andreea Mitu Paris 2015, #Andreea Mitu Ilie Nastase , #Roland Garros