Chem femeile sa se implice: Nu mai exista domeniu in care sa nu exceleze

Autor: Andreea Paul - presedinte INACO
Luni, 24 August 2015, ora 07:48
3876 citiri

Femeile reprezinta 52% din populatia Romaniei, insa doar 20% dintre consilierii prezidentiali sau ministri, doar 12% dintre parlamentari sau dintre membrii consiliului de administratie al BNR.

Prezenta masculina de 80-90% nu are legatura cu competenta, ci mai degraba cu inertia institutionala lipsita de curaj in numirile publice, numiri dezechilibrate de gen nejustificat.

Nu mai exista domeniu in care femeile sa nu exceleze profesional. Le chem sa se implice cu mult curaj in viata politica si trag un semnal de alarma ca peste jumatate din populatia Romaniei este grav subreprezentata in decizia publica.

Avem modele de femei curajoase, "pioniere" in diferite domenii, chiar pionere mondiale, despre care nu se inghesuie formatorii de opinie sa vorbeasca:

- Sarmiza Bilcescu e prima romanca avocat, prima femeie din Europa care a obtinut licenta in drept la Universitatea din Paris si prima femeie din lume cu un doctorat in drept.

- Elisa Leonida Zamfirescu este prima femeie inginer din lume.

- Virginia Andreescu Haret este prima femeie din lume care a ajuns la gradul de arhitect inspector general.

- Sofia Ionescu-Ogrezeanu este prima femeie din lume medic neurochirurg.

- Cecilia Cutescu-Storck este prima femeie pictor muralist din Romania si prima femeie profesor universitar in invatamantul superior de arta din Europa, ca sa dau doar cateva exemple.

Un moment special: Prima femeie Cetatean de Onoare in Bobota

Comuna Bobota mi-a inmanat titlul de Cetatean de Onoare in data de 21 august. Multumesc consatenilor mei si Consiliului local cu o majoritate politica de alta culoare decat apartenenta mea.

Ma onoreaza ca o localitate ce dateaza de 802 ani, cu un tezaur istoric si cultural de exceptie, comuna lui Gheorghe Sincai si a seniorului Corneliu Coposu, a multor altor oameni de exceptie care s-au afirmat prin forte proprii, sa-mi acorde acest merit de cetatean de onoare.

Ma responsabilizeaza si imi doresc sa le spun tuturor tinerilor din mediul rural, din toate localitatile tarii, ca SE POATE. Nascuta in Salaj, casatorita cu un bihorean, deputata de Satu Mare si cadru universitar in Bucuresti.

Andreea Paul este lector univ. dr. la Facultatea de Relatii Economice Internationale (ASE Bucuresti), deputat de Satu Mare si prim-vicepresedinte al PNL.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Singurul primar USR din Sibiu a trecut la PSD. „Politica bazată pe traseism, partidul lui Dragnea, Năstase şi acum Ciolacu nu are valoare”
Singurul primar USR din Sibiu a trecut la PSD. „Politica bazată pe traseism, partidul lui Dragnea, Năstase şi acum Ciolacu nu are valoare”
Singurul primar USR din judeţul Sibiu, Timotei Păcurar, împreună cu viceprimarul USR, Adrian Suciu, ambii din comuna Micăsasa, au trecut la PSD. Acest lucru a nemulțumit Organizaţia...
Supărarea unui lider PNL, după ce PSD a anunțat că a „racolat” mai mulți primari liberali. „Permutări în stil golănesc”
Supărarea unui lider PNL, după ce PSD a anunțat că a „racolat” mai mulți primari liberali. „Permutări în stil golănesc”
Preşedintele PNL Timiş, Alin Nica, a reacţionat pe Facebook, după ce mai mulţi primari şi viceprimari au filialei pe care o conduce au anunţat că vor candida în 9 iunie din partea PSD....
#femei politica Romania, #femei istorie Romania , #deputat