Exista unele suspiciuni in legatura cu piata asigurarilor, legate de modul in care au intrat in faliment societatile Carpatica si Astra, sustine deputatul PNL Andreea Paul, care considera ca Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) nu a gestionat cum trebuie situatia din acest sector.
Ea considera ca ASF a cerut intrarea in faliment a celor doua companii, in loc sa recupereze prejudiciile de la actionari, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.
"In luna iunie a acestui an spuneam ca suspiciunile sunt mari in ceea ce priveste controlul preturilor, fraudelor din sistem si in gestionarea inadecvata a pietei de asigurari obligatorii, iar ASF nu intervine si nu-si asuma curatenia necesara a pietei de asigurari", arata deputatul liberal.
Andreea Paul aminteste ca Autoritatea a cerut falimentul societatilor Astra in data de 27 august 2015 si Carpatica in 27 iulie 2016. In vara acestui an, cele doua companii erau jucatori importanti pe piata RCA, caci detineau impreuna peste jumatate din totalul politelor auto obligatorii vandute in Romania.
Mai exact:
Datele statistice arata ca sunt inregistrate 6,6 milioane de autoturisme si sunt emise aproximativ 4,8 milioane de polite de asigurare RCA.
Andreea Paul mentionaza ca rapoartele de control la cele doua societati arata ca pierderile acestora erau de 650 milioane lei in cazul Astra, respectiv 601,5 milioane lei in cazul Carpatica.
"Important aici este faptul ca aceste pierderi nu sunt cauzate de lipsa pietei sau a clientilor beneficiari de polite RCA, ci sumelor pe care actionarii principali ai celor doua companii le-au retras sau instrainat altor companii pe care le detineau", spune deputatul liberal.
In aceste conditii, Andreea Paul sustine ca decizia ASF de a cere intrarea in insolventa in cazul celor doua companii pare a fi "o grava eroare". Motivul? In viziunea deputatului liberal, ASF trebuia sa ceara recuperarea prejudiciilor de la actionarii Astra si Carpatica prin executarea silita a bunurilor imobiliare ale acestora.
"Prin deciziile de intrare in faliment, actionarii principali au fost scutiti de obligatia recuperarii prejudiciului, pana cand instanta se va pronunta intr-o solutie definitiva", mentioneaza Andreea Paul.
"Ma tem ca deciziile de faliment ale celor doua companii de asigurari nu au nici pe departe legatura cu politica de analiza a modului cum pot fi restructurate portofoliile societatilor aflate in dificultate, in vederea mentinerii acestora in piata, care ar fi trebuit sa fie o preocupare a ASF", a continuat Andreea Paul.
Semne de intrebare privind modul in care a actionat ASF
Andreea Paul mai arata ca, din informatiile pe care le detine, Consiliul de Administratie (CA) al ASF a dat aviz pozitiv pentru ca institutia sa ceara falimentul Astra dupa ce presedintele ASF Misu Negritoiu le-a povestit celorlalti membri ai CA ca are acordul premierului pentru aceasta actiune, dar si a guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, cu toate ca ei nu au atributii in acest sens.
"In schimb, putea fi informat Parlamentul prin comisiile sale de specialitate. Aceasta forma de manipulare a membrilor Consiliului a dat rezultate prin aprobarea falimentului Astra", arata deputatul liberal.
De asemenea, in cazul Carpatica, Andreea Paul considera ca e suspect faptul ca ASF nu a asteptat o perioada rezonabila de timp pentru ca societatea sa poata sa-si rezolve problemele. Astfel, s-a trecut de la administrare speciala, care presupune o reorganizare a activitatii sub supravegherea unui administrator judiciar, direct la intrarea in faliment.
In final, Andreea Paul aminteste ca au fost disponibilizati 2.420 de salariati de la cele doua companii, iar pe piata de asigurari obligatorii nu mai este activ niciun actor cu capital majoritar romanesc.
Conducerea ASF, chemata sa dea explicatii in fata Parlamentului
Andreea Paul a cerut ca presedintele ASF, Misu Negritoiu, sa vina sa dea explicatii in Parlament legata de situatia de pe piata asigurarilor din Romania.
In context, PSD a transmis ca va convoca pentru audieri luni, 24 octombrie 2016, la ora 16:00, conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara.
Social-democratii sunt nemultumiti ca povara politelor RCA a fost mutata de ASF pe umerii persoanelor fizice.
C.P.