Fiscul, criticat de un deputat PNL: A adoptat niste masuri care lovesc in firmele mici

Luni, 11 Ianuarie 2016, ora 15:59
2871 citiri
Fiscul, criticat de un deputat PNL: A adoptat niste masuri care lovesc in firmele mici
Foto: Arhiva Andreea Paul

Deputatul PNL Andreea Paul sustine ca Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a introdus o serie de proceduri care cresc sarcina birocratica a firmelor mici sau a celor nou infiintate care depasesc plafonul de scutire a platii TVA.

Politicianul liberal arata ca exista mai multe probleme cu Ordinul nr. 3841/2015 privind aprobarea modelului si continutului formularului (088) "Declaratie pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA", care a fost modificat si a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2016.

Acesta insoteste cererea 098 si reprezinta o declaratie pe proprie raspundere pentru evaluarea de catre ANAF a "intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA".

Din ianuarie, ANAF si Inspectia Muncii merg in control la firmele suspectate de munca la gri

Andreea Paul arata, intr-un comunicat remis Ziare.com, ca procedura de evaluare a ANAF a chestionarului format din 18 intrebari completat de catre agentii economici este neclara, asa ca liberul arbitru al Fiscului se poate transforma usor in abuz.

"Stranie mi se pare, totodata, solicitarea ca firmele care depasesc plafonul de scutire a platii TVA de 220.000 lei si urmeaza sa devina platitoare de TVA comform legii sa li se solicite dovada ca au intentia si capacitatea de a desfasura activitati economice. Insasi atingerea acestui plafon este o dovada", arata sursa citata.

Andreei Paul i se pare nejustificata si solicitarea de catre ANAF a dovezilor legate de studii ale asociatilor si administratorilor firmei, dar si a altor venituri obtinute in afara firmei.

"Excesiv birocratica este si recompletarea si redepunerea dosarelor la Fisc odata cu orice modificare apare in organizarea firmei, oricat de mica, fie ca e vorba de modificarea sediului sau a actionarilor sau a administratorilor.

Inutila si indiscreta pentru ANAF mi se pare si solicitarea dovezii contractelor incheiate cu angajatii firmei, o sarcina care revine ANOFM (Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca - n.red.) si nicidecum ANAF", considera deputatul PNL.

Noul Cod fiscal si discriminarea in ceea ce priveste TVA: Masurile de simplificare nu sunt pentru cei mici

In concluzie, Andreea Paul considera ca ordinul ANAF complica viata firmelor corecte si deschide banda mai larga pentru evazionisti. "Pentru a lamuri aceste chestiuni am depus astazi o interpelare parlamentara catre ANAF prin care am cerut lamuriri si corectiile exceselor birocratice inutile", a incheiat politicianul.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#PNL masuri ANAF, #ANAF masuri firme mici, #ANAF firme mici, #ANAF formular 088 , #deputat