Functia care creeaza competenta (sau sindromul vos)

Autor: Sebastian Bodu - avocat si lector universitar
Luni, 12 Octombrie 2015, ora 14:50
4513 citiri

De curand a facut mare valva in mass-media virtuala si pe retelele de socializare declaratia unui lider politic al unui mare partid, o doamna, care ne-a dezvaluit ca isi sacrifica timpul liber, spre a se pune in slujba comunitatii, pana intr-acolo incat a nascut intr-o sambata, astfel incat sa nu lipseasca nicio zi de la munca.

Trecand peste chestiunile tehnice legate de verosimilitate (o cezariana este, totusi, o operatie chirurgicala, astfel ca e greu de crezut ca luni dimineata poti sa te duci la serviciu, chiar daca nu prestezi o munca fizica), ideea care a socat este fie ca stacheta populismului a fost ridicata mult prea sus, fie ca o astfel de conduita fata de sarcina tradeaza iresponsabilitate parentala. Fie ambele.

Si atunci se ridica, mai mult sau mai putin constient, fireasca intrebare: cum e posibil ca un politician de un populism greu de digerat si/sau iresponsabil fata de propriul copil poate sa aiba o atitudine responsabila fata de comunitatea pe care o reprezinta?

In mod normal, functia vine pe masura competentei. O persoana competenta profesional este remarcata, analizata, recomandata, sustinuta si promovata. Repet, in mod normal. In politica noastra lucrurile se petrec, din pacate, taman invers: persoane pe care nimic sau prea putin le recomanda sunt numite in functii care implica o mare responsabilitate si, odata numite, respectivele persoane devin foarte competente. Vorbesc mult despre ele. Dau lectii profesionale si chiar de viata. Se considera modele de urmat. Nu in ultimul rand, ne spun cum se sacrifica, impreuna cu familia - de multe ori, in stil stahanovist - pentru binele comun.

Functia care creeaza competenta a devenit o practica aproape constanta, un flagel, un sindrom (ii putem spune, de exemplu, sindromul vos) la nivelul intregii clase politice.

In fiecare partid gasim tot felul de vosi, care mai de care mai guralivi, striviti de importanta functiei lor si, deci, de rolul major pe care istoria urmeaza sa li-l acorde. Vosi care nu au urcat de jos treptele unei cariere, fie si exclusiv politice, ci s-au vazut propulsati in functii importante de cum au primit carnetul de partid.

Ce este si mai trist este faptul ca esecul vosilor este unul pe care nimeni nu si-l asuma. Cei care au promovat un vos nu deconteaza aberatiile pe care vosul le produce in virtutea "competentei" brusc dobandite, ci se ascund in spatele colectivitati politice pe care o conduc, astfel ca decontul este, de asemenea, exclusiv unul colectiv.

*****

Textul lui Sebastian Bodu face referire la o postare pe Facebook a doamnei Andreea Paul (fosta Andreea Vass). Ulterior, Andreea Paul a luat deja pozitie fata de comentariile aparute la postarea sa, pozitie pe care Ziare.com a publicat-o luni dimineata.

In virtutea libertatii de opinie si a dreptului la o corecta informare, pe care Ziare.com le respecta, publicam ambele puncte de vedere.

Sebastian Bodu este avocat, lector universitar si presedinte al Avocatului Antreprenorilor, un ONG care isi propune sa lupte cu mijloace juridice impotriva abuzurilor ANAF. A fost presedinte al ANAF (2005-2007) si europarlamantar (2008-2014).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#sindrom vos, #politicieni responsabilitate , #deputat