Marturisire de credinta

Autor: Andreea Paul - presedinte INACO
Luni, 12 Octombrie 2015, ora 10:35
5803 citiri

De vineri am citit si am vazut o suma de reactii la declaratia mea despre familie, cariera si cote de gen. Majoritatea absoluta a reactiilor misogine, zeflemitor-sarcastice, unele oribile, pline de o ura stranie pentru epoca si continentul in care traim, au oscilat intre a ma acuza de minciuna sau de fanfaronada.

In acest moment ciudat al vietii mele politice si de familie realizez ca este foarte posibil sa fi gresit in aproape tot ce am incercat sa fac.

Am gresit incercand sa actionez, sa fac lucrurile sa se miste.

Am gresit incercand sa fiu sincera, asa cum nu se prea cade in viata publica romaneasca.

Da, dragii mei domni (din nefericire, cei mai multi comentatori de vineri au fost barbati zambitori si ironici), imi cer iertare ca mi-am programat viata asa cum am vrut. Eu asa am VRUT sa fac.

Dar dumneavoastra ati dorit vreodata sa aflati ca zeci, sute de femei de afaceri sau din politica din Romania isi programeaza viata in concordanta cu activitatea lor? Stiti cate femei active nasc si revin apoi la cateva saptamani inapoi in sport, in business sau in politica?

Stiind ca voi afecta profund viata mea de familie, m-am implicat in politica, in miscarea pentru drepturile femeilor, in cercetarea academica, in proiecte macroeconomice, in activitatea profesorala la Academia de Studii Economice.

Poate am gresit. Dar acesta este adevarul adevarat. Si aceasta a fost dorinta mea ferma: sa am o familie, copii, dar sa imi si continui proiectele.

Poate am gresit ca am terminat liceul cu nota maxima, facultatea printre primii, ca am ajuns cercetator la Academia Romana, ca sunt lector universitar, ca am fost consilier a doi premieri. Poate e o eroare ca propun legi care incearca sa ajute economia romaneasca, chiar daca acum sunt in Opozitie. Dar asa am crezut ca trebuie sa actioneze o femeie care vrea sa isi faca datoria in aceasta tara.

S-a comentat foarte mult declaratia mea de vineri. Dar stiti ca eu am propus in Codul Fiscal ca TVA-ul sa se reduca la 19% si nu la 20%? Se va aplica din 2017.

Stiti ca TVA-ul la carti va fi de 5% incepand cu anul 2016 din initiativa mea si a amendamentului pe care l-am depus la acelasi Cod Fiscal, in timp ce Guvernul a propus mentinerea sa la 9% in proiectul trimis in Parlament?

Sau stiti ca am propus legea pentru infiintarea Consiliului National pentru Competitivitate - singura institutie care va milita pentru competitivitatea Romaniei ca intreg, ca tara, ca proiect de tara?

Stiti ca eu am initiat programul dedicat tinerilor debutanti in afaceri (SRLD) si s-a dovedit cel mai eficient program public pentru stimularea crearii de noi locuri de munca dintre toate cele 8 programe dedicate antreprenoriatului in ultimii 6 ani?

Sau stiati ca demersul meu din teza de doctorat pentru deconspirarea celui mai mare cartel de pe piata romaneasca pana la acea vreme (2008), cartelul de pe piata insulinei, a dus la recuperarea efectiva a 10 milioane de euro la bugetul tarii?

Stiati ca am derulat campania social-educativa la nivel national "Ai in plus o carte, da-o mai departe" sau campania anti-viol a antreprenoarelor "Nu inseamna Nu"? Ca sa dau doar cateva exemple.

Imi cer iertare ca am crezut ca pot face toate aceste lucruri. Si ca in acelasi timp pot avea si o viata de familie.

Ii rog pe domnii (si pe cele cateva doamne) care m-au luat peste picior ca nesincera sau cabotina in privinta feminismului "de fatada" al declaratiei mele sa citeasca volumul "Forta politica a femeilor", aparut in anul 2011, la Editura Polirom. Este o carte care am scris-o in urma dialogului cu peste 100 de doamne care au intrat in politica romaneasca.

Peste cateva saptamani voi publica tot la Polirom un alt volum, pe acelasi model, in dialog cu femeile de afaceri de succes din Romania.

Stiti, stimati domni caustici, unde am fost saptamana trecuta? In Mexic, pentru a stabili legaturi directe cu initiatorii legii electorale prin care s-a impus in acea tara (cu o societate mai traditionalista decat cea romaneasca) ca jumatate dintre candidatii de pe listele electorale sa fie femei - iar in acest moment 39% dintre parlamentarii din Mexic sunt femei, fata de 11% in Parlamentul Romaniei.

Poate ca ar trebui sa iau in seama sfaturile mature din "inteleptele" comentarii care se revarsa de vineri. Dar, iarasi imi cer iertare, nu pot. Si nu vreau.

Am doar 37 de ani. Poate si acesta este un defect, care da "idealisme". Imi cer iertare pentru ca poate sunt idealista si am crezut ca pot spune lucruri sincere, pe teme de actualitate stringenta, care ma preocupa de ani de zile. Am crezut ca in ultimii 26 de ani lucrurile au ajuns sa stea altfel in mentalitatile unora in ceea ce priveste nivelul dezbaterilor, activitatea politica, sau rolul femeilor in societate. Din nefericire... si aici am gresit.

Eu voi continua sa fiu asa cum sunt. Voi incerca sa FAC lucruri, in acest peisaj politic si economic aflat in staza, in inghetare aproape absoluta in ultimii ani.

Iar adevarata iertare mi-o voi cere fata de familia mea. Mai ales ii voi cere iertare peste niste ani fetei mele, care va afla la un moment dat ce scandal "scandalos" a iscat declaratia despre nasterea ei. O voi ruga sa ma ierte ca am ales sa o am si sa continui sa "ma" am si pe mine, ca femeie activa in Romania mileniului al 3-lea.

Andreea Paul este lector univ. dr. la Facultatea de Relatii Economice Internationale (ASE Bucuresti), deputat de Satu Mare si prim-vicepresedinte al PNL.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Nicușor Dan, dispus să-l susțină și pe Ludovic Orban pentru funcţia de șef al statului. Ce așteaptă primarul Capitalei de la preşedintele Forţa Dreptei
Nicușor Dan, dispus să-l susțină și pe Ludovic Orban pentru funcţia de șef al statului. Ce așteaptă primarul Capitalei de la preşedintele Forţa Dreptei
După ce a semnat pentru susţinerea candidaturilor Elenei Lasconi şi a lui Nicolae Ciucă, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, se arată dispus să semneze şi pentru Ludovic Orban,...
Ce șanse are președintele Klaus Iohannis de a ajunge parlamentar. Augustin Zegrean, fost judecător CCR: „Să spună direct că președintele devine automat senator”
Ce șanse are președintele Klaus Iohannis de a ajunge parlamentar. Augustin Zegrean, fost judecător CCR: „Să spună direct că președintele devine automat senator”
După ce a fost refuzat la NATO și la UE, Klaus Iohannis ar dori să se lege de o ultimă speranță, funcția de senator în Parlamentul României. Pentru atingerea acestui deziderat „de...
#femei nastere cariera, #femei cariera familie, #Andreea Paul cariera nastere, #Andreea Paul nascut , #deputat
  1. O nudistă demontează cel mai mare mit despre naturism. De ce mulți oameni se îmbracă și pleacă după 10 minute
  2. Povești de coșmar trăite de români când au avut nevoie de meșteri. „M-au făcut să învăț să dau cu glet, să pun parchet, să pun prize"
  3. Viața fabuloasă a unuia dintre cei mai bogați oameni din lume. Pe ce își cheltuiește banii
  4. De câtă mișcare avem nevoie pentru a „compensa" o zi de stat jos. Concluzia oamenilor de știință
  5. Gripă sau răceala? Cum faci diferența între cele două? Explicațiile medicilor
  6. Ghid pentru îngrijirea pielii după arsuri minore
  7. Mirtul, planta veșnic verde cu multiple beneficii pentru sănătate
  8. Ani grei de închisoare pentru dentistul care a abuzat de o vedetă din România: ”Părea un scenariu de film, să te adoarmă și să te ia acasă”
  9. Alimentul pe care trebuie să-l consumi zilnic. Te ferește de boli de inimă și diabet
  10. Horoscop zilnic. Joi, 19 septembrie. Zodia care trebuie să evite discuțiile în contradictoriu