Am implinit 7 ani de activism politic, dupa alti 7 ani de activitate in cercetare la Academia Romana. Mai mult de o treime din viata mea s-a petrecut in aceasta perioada, cu studiu si implicare, cu bune si cu rele, cu "vaci slabe" si cu "vaci grase" - oricum, cu o fundamentala amprenta lasata pentru totdeauna in biografia mea.
Concluzia pe care o pot trage eu intr-un moment semnificativ al existentei mele si pe care vreau sa o transmit oricui vrea sa o asculte este ca SE POATE. Se poate sa existi profesional, se poate sa activezi politic - cu demnitate, cu energie. Uneori cu dezamagiri, uneori cu entuziasm, dar mereu pe un drum al tau.
Stiu ca multi privesc jocul politic ca pe un lucru toxic, ca pe un taram al compromisurilor posibile si imposibile, ca pe un taram al nulitatilor - cum spunea recent maestrul Neagu Djuvara. Este o mare parte de adevar aici, dar acest lucru nu este pe deplin adevarat. Iar cat este adevarat se poate schimba.
Vreau sa le transmit tuturor profesionistilor din orice domeniu, mai ales tinerilor si doamnelor din Romania, in particular, ca e nevoie de ei in politica mai mult ca oricand. Acum.
Doamnelor si domnilor, PNL are toata deschiderea spre voi, are foarte mare nevoie de-a dreptul de voi. Mai ales acum, in acest moment de curatire a vietii noastre publice. In politica romaneasca poti sa fii un om dintr-o bucata. Poti sa fii un bun roman in politica, cum ar spune Andrei Plesu.
Cred asta cu tarie, o simt, o traiesc.
Romanii cu ce s-au ales din activismul meu politic?
Ma gandesc acum retrospectiv la pleiada de ani petrecuti in politica si simt nevoia sa fac o prezentare publica a ceea ce cred ca am facut si va ramane.
1. Vor ramane cei 10 milioane de euro recuperati la bugetul tarii in urma deconspirarii facute in teza mea de doctorat a celui mai mare cartel de pe piata romaneasca a medicamentelor din acea vreme - cartelul insulinei - care a dus la preturi astronomice de achizitie publica a unitatii de insulina. Amenda stabilita de catre Consiliul Concurentei (caruia ii multumesc deosebit pentru mobilizare in acest caz) in anul 2008 a fost de 22 de milioane de lei.
Dupa ani de procese in instanta, dupa intreruperea prin hotarari judecatoresti a circuitului penal al banilor, am calculat in acest an incasarile efective la buget in aceasta speta. Si au rezultat 10 milioane de euro recuperati!
Ministerul Sanatatii a fost obligat sa refaca licitatia publica. Bolnavii de diabet nu mai au acum cumparata insulina ca un produs de lux; bugetul tarii are bani cu care sa faca noi proiecte in Sanatate.
2. Va mai ramane programul SRL-D (Societate cu Raspundere Limitata - Debutant) dedicat tinerilor debutanti in afaceri pe care l-am croit in anul 2011 si care a dus la crearea a peste 27 de mii de locuri de munca si la o foarte performanta utilitate a folosirii banului public cheltuit pentru stimularea antreprenoriatului prin cele 8 programe active din 2009 pana in anul 2014.
Beneficiari: tinerii care au ramas in tara, si-au pus in aplicare planul de business cu fonduri nerambursabile de pana la 10 mii de euro din partea statului.
Daca Ponta a umplut Arena Nationala cu militantii PSD, eu as putea umple Cluj Arena cu tinerii care au un loc de munca si care au ramas in tara in urma programului SRL-D. Multumesc pentru sprijin celor care m-au sustinut la vremea aceea si care au crezut in ideea mea. Prin acest program SRLD, s-au creat mai multe locuri de munca decat prin toate celelalte 7 programe publice dedicate antreprenoriatului luate la un loc, in ultimii 6 ani.
3. In mult dezbatutul Cod Fiscal va ramane ce am propus: un TVA standard de 19% in loc de 20%. Toti romanii vor plati TVA de 19% incepand cu anul 2017. Si un TVA redus special pentru carti la 5% de la 1 ianuarie 2016, pe modelul unor initiative din mai multe tari europene.
Aceste obiective ale PNL se pastreaza in Codul Fiscal. Cultura romana si cea straina se vor raspandi in conditii ceva mai bune cu TVA-ul micsorat la carti. Multumesc PNL care a sustinut ferm aceste masuri in dezbaterea despre noul Cod.
4. In rafturile bibliotecilor din Romania va ramane volumul pe care l-am coordonat - "Forta politica a femeilor" -, aparut la Editura Polirom, in anul 2011. Dovada vizionarismului din aceasta carte, care cuprinde cateva marturii cheie ale doamnelor din politica romaneasca, este confirmarea actuala in prima linie a politicii a doua dintre doamnele care s-au alaturat demersului meu: Alina Gorghiu si Rovana Plumb.
Multumesc tuturor doamnelor care m-au ajutat in acest proiect si tuturor doamnelor care activeaza in politica romaneasca. Lor le-a fost dedicata aceasta carte cu scopul de a incuraja si celelalte doamne sa se implice, sa nu-i mai lase pe altii, mai slab pregatiti decat ele, sa decida viitorul copiilor nostri.
Actualmente lucrez la un proiect succesiv celui despre politica - vreau sa mai adaug o carte in raftul cu carti care sa "ramana" - o carte despre femeile antreprenoare din Romania. "Forta economica a femeilor", carte fara conotatii politice, vorbeste despre initiativele emergente ale doamnelor care sunt oameni de afaceri in acest moment. Vorbeste despre ideile lor care schimba si care vor schimba fata economiei romanesti in urmatorii ani.
5. Cred ca vor mai ramane pentru viitor si alte lucruri dintre cele carora am incercat sa le dau viata in ultimii 7 ani. Proiecte de lege adoptate din anul 2012, in primul meu mandat de deputat - privind copiii adoptati, elevii si educatia, cultura, istoria sau pe Constantin Brancusi. Si vor mai urma si altele, care vor veni in viitor sa sprijine pe cei care ne-au ales prin vot - 54 de proiecte de lege pe care le-am depus isi asteapta votul final in Parlamentul Romaniei.
Multumesc tuturor celor care m-au sprijinit de-a lungul acestor ani si nu intotdeauna usori. Multumesc tuturor celor care au incercat sa faca bine in jur in acest timp si care continua sa o faca, indiferent de apartenenta lor politica.
Incerc, la randul meu, sa ajut.
Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.
Recuperarea acestor bani din preturi la Insulina nu era problema ta.... Vezi tot