Andreea Paul: Un angajat al ASF castiga de 7 ori mai mult decat salariul mediu brut pe economie

Vineri, 08 August 2014, ora 20:37
3006 citiri
Andreea Paul: Un angajat al ASF castiga de 7 ori mai mult decat salariul mediu brut pe economie

Deputatul PDL Andreea Paul atrage atentia ca un angajat al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) are un salariu lunar de 7 ori mai mare decat salariul mediu brut pe economie.

Aceasta sustine ca "marea familie politica PSD de la ASF" isi acorda luna aceasta prime speciale, dar si al treisprezecelea salariu pentru toti angajatii.

In consecinta, promisiunea presedintelui Misu Negritoiu, facuta la preluarea mandatului, este incalcata, sustine democrat-liberalul, intr-un comunicat remis Ziare.com.

"Autoritatea va intra intr-un proces de realiniere si ajustare, in urma caruia numarul personalului va fi revizuit si se vor face reduceri masive de cheltuieli cu personalul, in urmatoarele 3-6-9 luni (...) Cu privire la sporuri si prime, au fost blocate toate sporurile si primele pana la o revedere in cadrul aceluiasi proces de reevaluare.

Cred ca va trebui sa instituim numai o prima de performanta pe baza evaluarii anuale a intregului personal si probabil nu mai mult de un salariu si va trebui sa avem prime exceptionale pentru rezultate deosebite pe proiecte individuale", a declarat atunci Misu Negritoiu.

Misu Negritoiu, aviz favorabil pentru sefia ASF. Ce planuri are

Salarii foarte mari la ASF

Andreea Paul arata ca Romania isi permite taxe si tarife aplicate firmelor de pe pietele financiare care sa sustina salarii medii de 7 ori mai mari decat salariul brut pe economie pentru cei aproape 600 de salariati ai Autoritatii de Supraveghere Financiara.

"E vorba despre circa 203 mii lei pe an sau 17 mii lei pe luna daca raportam cheltuielile cu personalul realizate in anul 2013 la numarul de angajati. Asadar, in jur de 4000 euro pe luna in medie pentru un salariat ASF", potrivit comunicatului citat.

ASF: Fara cadouri mai scumpe de 100 de lei si angajarea rudelor - ce nu au voie angajatii

Ea compara situatia cu institutia similara din Polonia, KNF, care controleaza o piata financiara de peste 10 ori mai mare decat cea a tarii noastre.

KNF ofera un salariu presedintelui institutiei de 3 ori mai mic decat cel primit de seful ASF, ssutine Andreea Paul.

"La noi ca la nimenea: unul din patru angajati ai ASF sunt persoane cu functii de conducere.Dupa abuzurile sesizate de DNA la nivelul ultimei conduceri a ASF ni s-a promis restructurare, profesionalizare si eficienta. Am avut, in schimb, doua numiri neconstitutionale in fruntea acestei institutii (V. Ciorbea si M. Sarbu - sesizarile au fost facute la CCR de catre PDL), prime si compensatii aiuritoare", a spus Andreea Paul.

Ea a atras atentia asupra faptului ca cei care decid sa paraseasca benevol institutia pana pe data de 19 august beneficiaza de 12 salarii brute lunare compensatorii, "fara nicio justificare".

"Cine plateste? Noi toti. ASF nu este o institutie bugetara, dar se finanteaza din taxele si tarifele aplicate firmelor. Salariile, primele si alte venituri colaterale ale ASF se sustin din aceste taxe si tarife platite tot de catre romani. De catre cei care consuma servicii financiare de asigurari, pensii private sau investitii de capital, dar si alte servicii sau bunuri care incorporeaza inevitabil aceste costuri. (...)

Nu mai bine ii aducem pe polonezi, pentru ca sunt de zeci de ori mai eficienti si de 3 ori mai ieftini? Avem alternativa limitarii politizarii si a profesionalizarii urgente a ASF, a unui plan ferm asumat de actiune cu obiective si termene", a sugerat deputatul PDL.

Ce zice ASF

Autoritatea de Supraveghere Financiara a pus la dispozitia salariatilor sai un plan de incetare voluntara a contractului de munca prin acordul partilor, incepand cu data de 1 septembrie 2014.

Masura face parte din "efortul de transformare a ASF intr-o organizatie mai robusta, orientata spre eficienta", potrivit unui comunicat al institutiei.

Cei care vor opta pentru acest plan "vor primi contravaloarea totala a 12 salarii, platita in doua transe", subliniaza ASF, care adauga faptul ca acest nivel a fost stabilit in contractul colectiv de munca, in urma negocierilor cu reprezentantii sindicatelor si ai salariatilor din ASF si este la nivelul practicat in piata.

"ASF este beneficiarul unui raport al PwC Audit referitor la transformarea organizationala a Autoritatii. Raportul identifica redundante si procese care ingreuneaza activitatea ASF in noua sa structura de autoritate integrata si recomanda printre altele si restructurarea numarului de salariati in raport cu functiunile si procesele necesare ale Autoritatii.

Planul de incetare voluntara a contractului de munca nu se adreseaza persoanelor al caror mandat expira pana la 31 decembrie 2014 (contracte de munca pe perioada determinata) ", conform institutiei.

Autoritatea sustine ca acest proces va conduce la eficientizare si la reducerea cheltuielilor pe termen lung.

"ASF nu se poate opune vreunei dorinte a unui salariat de a parasi institutia, in cadrul acestui plan sau in afara lui. De aceea, ne exprimam increderea ca aceasta initiativa a ASF va functiona in primul rand ca un proces corect de autoselectie din partea personalului, pentru eliminarea redundantelor si eficientizare a ASF. Un astfel de proces, chiar daca aduce costuri pe termen scurt, este esential pentru reducerea cheltuielilor operationale pe termen lung", conchid cei de la ASF.

C.P.

Citește și:
Marcel Ciolacu, pe aceeași pagină cu BOR pe tema Religiei la BAC: „Religia aduce cunoaștere. Și Sportul e opțional”
Marcel Ciolacu, pe aceeași pagină cu BOR pe tema Religiei la BAC: „Religia aduce cunoaștere. Și Sportul e opțional”
Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a precizat că progresiştii din România duc o campanie de denigrare împotriva Bisericii Ortodoxe Române (BOR), în contextul propunerii cultelor religioase ca...
Marcel Ciolacu: "USL s-a făcut împotriva cuiva, domnule. Eu nu fac alianţe ca să mă duşmănesc cu cineva"
Marcel Ciolacu: "USL s-a făcut împotriva cuiva, domnule. Eu nu fac alianţe ca să mă duşmănesc cu cineva"
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că nu îşi doreşte un alt USL, vorbind despre coaliţia actuală PSD-PNL şi UDMR. Acesta a reamintit că USL a fost făcut împotriva lui Traian Băsescu,...