Traim intr-o lume in care tarile actioneaza organic, unitar, intr-o piata economica mondiala neiertatoare.
Competitia interna nu se mai vede cand e vorba de competitivitatea unei intregi natiuni, care incearca sa se plaseze in diferite domenii economice cat mai sus in disputa globala intre tari.
Noi ne aflam pe locul 59 din 144 de tari la competitivitate in lume.
Iar in Europa avem media 3,64 din maximum 7 - cu aproape un punct sub media europeana de 4,56.
Desigur ar putea exista solutia "de jos in sus", adica - daca fiecare agent economic incearca sa devina din ce in ce mai competititv, iar statul ofera programe structurate care sa ajute aceasta crestere a competitivitatii "firma cu firma", lucrurile nu au cum sa nu mearga bine.
Da, initiativele separate ale diferitilor manageri sau programele, inclusiv europene, de crestere a competitivitatii sunt strict necesare. Dar ce te faci daca, cu toata stradania unor oameni de afaceri priceputi, cu toata munca de perfectionare, un domeniu economic intreg este afectat de o criza profunda? Ce te faci daca nimeni nu a avut o viziune generala asupra situatiei si numeroase afaceri care devenisera competitive, chiar si la nivel international, au de suferit din cauza unei crize globale?
Pentru a oferi Romaniei sansa unei asemenea viziuni globale, este necesara infiintarea CONACO - a Consiliul National pentru Competitivitate.
CONACO nu este o noua institutie care sa creeze sinecuri pentru unii favorizati de partide. Nu este o institutie care sa poata fi politizata.
CONACO va face doar politica economica. Dovada este componenta proiectata a conducerii executive a CONACO: vor fi 9 membri - 3 numiti de Academia Romana, 3 de asociatiile oamenilor de afaceri si 3 din mediul uiversitar si de cercetare stiintifica.
Consiliul se va ocupa - citez din proiectul de lege - de "monitorizarea, de corelarea politicilor publice si de cresterea gradului de competitivitate a Romaniei" (...) "va sprijini calitatea politicilor economice si sociale din Romania in scopul consolidarii competitivitatii nationale".
Consiliul indeplineste concret functiile de mai jos*.
Consider ca infiintarea acestui Consiliu National pentru Competitivitate este necesara si salutara pentru Romania in acest moment. Nu cred ca mai putem continua sa "lipim sparturile", fara sa avem o imagine de ansamblu.
Cred ca este momentul sa avem de acum o viziune clara a unor specialisti romani asupra unei strategii concurentiale internationale. Poate e momentul sa restructuram macroeconomic folosind cunostinte despre microeconomic si despre impactul social "Intregul".
Criza mondiala a afectat sistemul economic din Romania profund. Exista domenii in care trebuie sa ne crestem competitivitatea - IT, agricultura, reindustrializarea, energia etc. Asa cum exista domenii in care poate nu mai trebuie sa investim.
Dar concluziile acestea macro trebuie trase de specialistii CONACO dupa o analiza profunda si, in acelasi timp, creativa a tuturor datelor despre ce exista in tara si despre ce se intampla in lume.
Dau un singur exemplu dintre problemele pe care va trebui sa le rezolve CONACO:
Acum avem un IT care asigura procente semnificative din PIB. Competitivitatea IT-ului este data in principal, pe langa pregatirea deosebita a specialistilor din domeniu, de Internetul de mare viteza din Romania de top mondial si de nivelul scazut al salarizarii.
Dar tarile lumii investesc miliarde in cresterea vitezei Internetului national. Iar salariile din IT-ul romanesc nu pot ramane mai mici decat in lume pentru totdeauna. Asadar, cum vom ramane competitivi cand mult mai multe tari vor avea Internet de mare viteza si salariile din IT-ul romanesc cresc?
Raspunsurile la asemenea intrebari mari nu sunt usor de dat. Chiar si punerea acestor tipuri de intrebari este o chestiune de viziune globala.
Pana in ziua de astazi nu avem institutii - instrumente utile pentru o intreaga natiune - care sa puna asemenea intrebari si sa le dea si raspunsuri. Am lasat la voia intamplarii si a initiativelor de business independente aceste chestiuni atat de importante pentru o tara intreaga.
De aceea, astept cu nerabdare infiintarea Consililui National pentru Competitivitate, care va oferi prin activitatea sa viziunea holistica, integrata national, europeana si globala asupra rolului si sansei Romaniei in aceasta lume economica internationala din ce in ce mai complicata si mai dura.
*Functiile Consiliul National pentru Competitivitate:
Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.