Deputatul PDL Andreea Paul a sesizat Academia Romana cerand sa se recunoasca oficial in limba romana formele de feminin ale functiilor publice.
Dezvaluirea a fost facuta pe contul sau de Facebook, dupa ce i s-a reprosat ca a gresit atunci cand a folosit cuvantul "presedinta" in postarea "Azi, la ora 12.00, voi asista la conferinta pe care Presedinta FMI, Christine Lagarde, o sustine la BNR".
"Am facut o sesizare Academiei Romane pentru a feminiza functiile publice, asa cum se cuvine. Cunosc bine dezbaterea din jurul discriminarii lingvistice de gen. Am facut-o in cunostinta de cauza", i-a raspuns deputatul PDL criticului sau.
Intr-un comunicat remis joi Ziare.com, Andreea Paul a tinut sa precizeze ca sesizarea adresata Academiei Romane a fost facuta in anul 2011, cand a lansat cartea "Forta politica a femeilor."
"Cuvantul 'presedinta' este deja acceptat in DEX, motiv pentru care l-am folosit in postarea de pe Facebook. Sesizarea mea catre Academia Romana a fost facuta pentru a semnala discriminarea lingvistica de gen, deoarece avem in continuare denumiri de functii publice nefeminizate", a mai subliniat deputatul PDL.
Desi sunt utilizate in practica si la feminin, nu exista o reglementare lingvistica foarte clara cu privire la denumirile functiilor publice de genul "presedinte", "deputat" sau "ministru".
De exemplu, in DEX exista si forma "presedinta", dar nu si cea de "senatoare", destul de des intalnita in vorbirea publica.
C.B.