PDL reclama Codul Insolventei la Avocatul Poporului

Duminica, 06 Octombrie 2013, ora 17:10
1370 citiri
PDL reclama Codul Insolventei la Avocatul Poporului

Partidul Democrat Liberal a solicitat, Avocatului Poporului, intr-o scrisoare, sa declanseze controlul constitutionalitatii Ordonantei de Urgenta privind Codul insolventei.

Potrivit unui comunicat remis redactiei Ziare.com, PDL apreciaza ca actul normativ emis de Guvernul Ponta prejudiciaza grav mediul economic si incalca liberatea presei.

Anuntul a fost facut duminica, intr-o conferinta de presa, de prim-vicepresedintele PDL Andreea Paul.

PDL considera ca neconstitutionalitatea Codului insolventei este evidenta pentru ca incalca principiul nediscriminarii si accesul la libera informatie, determinand retragerea fortata a licentei institutiilor mass-media, se arata in comunicatul de presa.

"Ponta spune ca pana acum insolventa a fost folosita de firmele private pentru evaziune, dar uita sa precizeze ca insusi statul a folosit abuziv procedura insolventei in cazul Hidro, pe profit, in cazul Oltchim - unde obligatia statului era sa faca majorare de capital sau a altor companii de stat.

Pe scurt, aceste companii de stat nu si-au mai onorat obligatiile de plata catre firmele private care au livrat bunuri si servicii in conditii loiale si legale, dar care si-au platit obligatiile fiscale fata de stat fara sa-si incaseze plata. Ele au pierdut de doua ori.

Propunerea PDL este ca noul cod al insolventei sa prevada explicit ca intrarea in insolventa a companiilor de stat sa duca la scutirea de la plata darilor catre stat, echivalenta cu valoarea TVA platita pentru contractele neonorate la plata", a declarat Andreea Paul.

"Pentru a nu fi discriminatorie propunerea, e just sa se intample identic si in cazul insolventei firmelor private. E logic si economic si fiscal sa fie asa. Sa nu omoram economia sanatoasa cu legi proaste", a adaugat Andreea Paul.

Potrivit prim-vicepresedintelui PDL, cea mai mare problema a insolventei, cand se termina cu faliment, o reprezinta perioada lunga in care se desfasoara lichidarea firmei. "PDL propune ca lege sa prevada o perioada de lichidare. La ora actuala, lichidatorul isi stabileste un salariu urias pe luna si sta si valorifica pe rand bunurile societatii, pe o perioada de ani de zile. In realitate, sumele incasate abia ajung, de obicei, pentru salariul lichidatorului. Nici vorba sa mai ajunga la creditori sau la firmele sanatoase", a subliniat Andreea Paul.

Responsabilul PDL a amintit ca PDL va adresa o scrisoare si comisarului european pentru Justitie, Viviane Reding, pe tema atacului la libertatea presei comis de Guvernul Ponta prin noul cod al insolventei, dupa cum a anuntat, de altfel, si presedintele democrat-liberalilor, Vasile Blaga."Daca in urma acestor doua demersuri USL nu isi retrage Ordonanta atunci cerem dezbatere de urgenta in Parlament pentru a discuta fisurile grave din acest cod al insolventei prost croit", a mai spus Andreea Paul.

A.I.

Citește și:
Miniștrii invizibili din cabinetul Ciucă. Puțini români știu cine sunt titularii posturilor de la Economie, Turism sau Cultură
Miniștrii invizibili din cabinetul Ciucă. Puțini români știu cine sunt titularii posturilor de la Economie, Turism sau Cultură
Ministrul de Externe Bogdan Aurescu, cel al Transporturilor Sorin Grindeanu, ministrul Dezvoltării Cseke Attila şi cel al Mediului Tanczos Barna urcă în topul vizibilităţii pe luna februarie....
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Senatoarea Diana Șoșoacă a intrat în atenția presei de la Kiev, după declarațiile privind anexarea unor teritorii care au aparținut în trecut României. Publicația FOCUS îi dedică un...
#PDL reclama Codul insolventei, #PDL solicitare Avocatul Poporului , #PDL