Ponta, acuzat ca "minte de ingheata apele" cand vorbeste despre datoriile tarii

Luni, 28 Septembrie 2015, ora 23:06
6163 citiri
Ponta, acuzat ca "minte de ingheata apele" cand vorbeste despre datoriile tarii
Foto: Arhiva Ziare.com

Prim-vicepresedintele PNL Andreea Paul sustine ca premierul "minte de ingheata apele" cand vorbeste despre datoriile tarii. Aceasta sustine ca povara suplimentara a datoriei guvernamentale angajate de Ponta se ridica la peste 5% din PIB la PPS pana in anul 2014.

"Ponta minte de ingheata apele cand vorbeste despre datoriile tarii: cum le-a preluat si cum le lasa. In realitate, povara suplimentara a datoriei guvernamentale angajate de Ponta se ridica la peste 5% din PIB la PPS pana in anul 2014. Guvernul PSD nu a investit in dezvoltare, dar a continuat sa se imprumute in vremuri de crestere economica cu 15 miliarde de euro in anul 2014, fata de anul 2011", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Deputatul vine si cu argumente, atasand doua grafice din date oficiale disponibile ale Eurostat.

Ponta se lauda pe Facebook cu datoria mica a Romaniei

"Datoria guvernamentala a crescut de la 34,2% din PIB la sfarsitul anului 2011, la 37,3% din PIB in anul 2012 si la 39,8% din PIB in anul 2014. Asadar, povara suplimentara a datoriei guvernamentale angajate de Ponta se ridica la 5,6% din PIB la paritatea puterii de cumparare, pana in anul 2014. Echivalentul cresterii nominale a datoriei guvernamentale este de 15 miliarde de euro, de la 44 mld euro in anul 2011, la 59 mld euro in anul 2014", se arata in comunicatul ce are ca sursa Eurostat.

"Datoria guvernamentala ca procent din PIB este a patra cea mai mica din UE-28 atat in anul 2011, cat si in anul 2014. Nici un avans, nicio salvare, doar mai multa datorie publica pe spatele romanilor", se mai mentioneaza in comunicat.

Premierul Victor Ponta s-a aratat foarte mandru de stadiul in care a ajuns datoria tarii si a facut, luni, pe Facebook un mic bilant al reusitei sale.

"Am preluat o tara plina de datorii, privita cu neincredere pe pietele financiare internationale si in imposibilitatea de a se imprumuta la dobanzi mici.

Astazi Romania se imprumuta la randamente minime istorice, necesarul brut de finantare este in scadere, am terminat de platit datoria la FMI, iar datoria externa totala a scazut cu 8,4 miliarde euro fata de aprilie 2012", a scris pe Facebook Victor Ponta.

Seful Guvernului a precizat ca economia romaneasca are finante publice sustenabile.

In incheierea mesajului, Ponta a mai scris ca Romania "are a patra cea mai mica datorie ca pondere in PIB din UE28 si un deficit bugetar redus", el atasand si un grafic care infatiseaza evolutia soldului datoriei externe totale a Romaniei.

A.S.

#Andreea Paul Ponta minte datorii Romania, #datorii Romania Eurostat, #Ponta datorie externa Romania , #PDL