Andreea Paul, despre demiterea sefului INS: Daca nu zici adevarul lui Ponta, esti decapitat

Sambata, 05 Ianuarie 2013, ora 14:41
4909 citiri
Andreea Paul, despre demiterea sefului INS: Daca nu zici adevarul lui Ponta, esti decapitat
Foto: Blog Andreea Paul

Vicepresedintele PDL, Andreea Paul, l-a atacat, sambata, pe premierul Victor Ponta, contestand decizia acestuia de a-l demite pe seful Institutului National de Statistica (INS), Vergil Voineagu, din cauza unor presupuse estimari gresite pentru PIB-ul anului 2011.

"De cand a preluat guvernul, Ponta a demis Avocatul Poporului, a schimbat conducerea Institutului Cultural Roman si a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, a trecut Monitorul Oficial in subordinea Guvernului. Astazi, isi permite sa demita conducerea INS asa cum a demis si comisia de verificare a plagiatului. Daca nu zici 'adevarul lui Ponta', adica ceea ce ii convine, esti decapitat", a scris Andreea Paul, pe blog.

Joi seara, premierul a anuntat o eroare de calcul a Institutului National de Statistica privind Produsul Intern Brut (PIB), care a revizuit in scadere cu aproximativ 20 miliarde de lei PIB pentru 2011.

Ponta l-a demis pe seful Institutului National de Statistica, Vergil Voineagu

El a adaugat ca acest lucru va determina reducerea cheltuielilor bugetare prevazute pentru 2013 cu aproape 1 miliard de lei pentru incadrarea in tinta de deficit stabilita.

Andreea Paul reaminteste ca INS a aplicat metodologia UE privind PIB, care prevede transmiterea pe parcursul a 21 de luni pentru indicatorii anuali trei versiuni de estimare - provizorii (la 70 de zile), semidefinitive (la 9 luni) si definitive (la 21 luni), iar diferentele intre ele nu reprezinta erori de calcul.

"Oare seful INS ar trebui demis sau Victor Ponta, care nu s-a ocupat in ultimele opt luni decat de campania electorala si nu l-a interesat deloc economia tarii? Oare din vina cui Romania nu a mentinut ritmul de crestere economica si in anul 2012? Seful INS nu a facut decat sa constate realitatea. Singura 'vina' a directorului INS e aceea ca nu a manuit cifrele ca sa iasa asa cum vrea Ponta, dupa cum a manuit el adevarul in privinta plagiatului. Alta vina nu are. Estimarea PIB-ului este corecta. Nestiinta lui Ponta este evidenta", a subliniat Andreea Paul.

Ea a explicat ca PIB-ul scade cu aproape 22 miliarde lei, ca urmare a diminuarii productiei cu peste 5 miliarde lei si a unei cresteri neasteptate a consumului intermediar, cu peste 16,7 miliarde lei, in varianta semidefinitiva, comparativ cu cea provizorie. In varianta provizorie, in lipsa datelor pentru consumul intermediar, INS a utilizat metoda extrapolarii, considerand ca nivelul consumului intermediar se ridica la 59-62% din valoarea productiei, asa cum s-a intamplat in ultimii ani.

"Iata insa ca anul 2011 a iesit din ritmul obisnuit si a inregistrat un nivel al consumului intermediar de 64,6% din valoarea productiei, intalnit doar in anii 1995-1997. Aceasta discrepanta nu avea cum sa fie prevazuta in varianta provizorie ca urmare a lipsei oricaror informatii privind consumurile intermediare efective pentru anul 2011. In urma revizuirii, cresterea PIB pe anul 2011 a fost de 2,2% si nu 2,5%, cat era estimat in varianta provizorie", a continuat vicepresedintele PDL.

Ea atrage atentia ca "problema lui Ponta" este ca la noul PIB revizuit, gradul de colectare al veniturilor in PIB in anul 2011 il depaseste pe cel inregistrat in anul 2012, ceea ce infirma "toate laudele false ale USL despre mai buna lor colectare a veniturilor la buget din ultima jumatate de an".

"Executia bugetara din noiembrie 2012, ultima disponibila, ne arata ca veniturile colectate reprezinta 28,8% din PIB in primele 11 luni din an, comparativ cu 29,3% in aceesi perioada din anul 2011, daca luam in calcul PIB-ul revizuit", a conchis Andreea Paul.

C.P.

Prețurile la gaze de pe facturile românilor în iarna 2023-2024. Ce ar putea destabiliza tarifele în anii următori
Prețurile la gaze de pe facturile românilor în iarna 2023-2024. Ce ar putea destabiliza tarifele în anii următori
Românii vor beneficia de preţuri subvenţionate la gaze naturale şi la energie electrică până la sfârșitul lunii martie 2025, după decizia de a plafona prețurile cu scopul de a asigura...
Cât va plăti un utilizator de Facebook și Instagram pentru un cont fără reclame. Decizia anunțată de Meta
Cât va plăti un utilizator de Facebook și Instagram pentru un cont fără reclame. Decizia anunțată de Meta
Meta intenționează să introducă abonamente pentru utilizatorii din Europa, pentru utilizarea Facebook și Instagram fără reclame, în lunile următoare. Utilizatorii aplicațiilor vor avea...
#Andreea Paul demitere sef INS, #Andreea Paul PIB 2011, #Vass PIB 2011, #Vass demitere sef INS , #stiri Andreea Paul