Andreea Paul: Fara Basescu sau Boc, slovenii au scazut salariile cu 15%

Vineri, 11 Ianuarie 2013, ora 17:38
2738 citiri
Andreea Paul: Fara Basescu sau Boc, slovenii au scazut salariile cu 15%

Deputatul PDL Andreea Paul ca remarcat ca, fara presedintele Traian Basescu si fara fostul premier Emil Boc, "slovenii au apucat in anul 2012 calea batuta de romani a scaderii salariilor bugetarilor cu 15 la suta".

Democrat-liberala isi incepe o postare pe blog subliniind ca a crescut cu 7,3 la suta costul orar cu forta de munca in Romania, in trimestrul al treilea din 2012, comparativ cu acelasi trimestru din anul precedent, fiind a doua cea mai mare crestere din UE, dupa Estonia.

"La polul opus se afla Slovenia, unde costul orar cu forta de munca a scazut cu 0,8 la suta, din cauza unei scaderi a componentei salariale de 0,6 la suta si a celei non-salariale de 2 la suta, in urma unor masuri de austeritate adoptate in anul 2012 care au avut efecte imediate asupra salariilor in sectorul public", observa Andreea Paul.

Aceasta explica faptul ca "Guvernul sloven a pus in aplicare, in 2012, un pachet de masuri de austeritate destinat sa reduca cheltuielile publice cu 818 milioane de euro si deficitul bugetar cu 3 procente din PIB in decursul unui an de zile".

Astfel, principalele masuri implementate pentru a-si atinge tinta au vizat in mod direct angajatii din sectorul public, precum reducerea salariilor bugetarilor cu 15 la suta, taierea bonusurilor oferite acestora, reducerea ajutoarelor de somaj si asistenta medicala, renuntarea la ajustarea salariilor din sectorul public cu inflatia.

"Slovenii au simtit austeritatea in anul 2012, in timp ce romanii s-au confruntat cu ea mai devreme. Este o noua dovada ca masurile implementate in Romania au fost cele necesare, luate la momentul potrivit. Guvernarea PDL a gestionat corect criza, desi pretul pe care l-a avut de platit a fost mare. Poate ca ar fi bine ca vocile care se ridica astazi si spun ca a fost 'prea mult' fata de ceea ce era strict necesar sa isi reconsidere atitudinea in fata experientei slovene, pe care romanii au trait-o pe propria piele", afirma Andreea Paul.

Aceasta incheie, apreciind ca, chiar daca s-a inregistrat o crestere a costului orar cu forta de munca, romanii au in continuare cea mai ieftina forta de munca din Uniunea Europeana, dupa Bulgaria.

F.N.

Citeste si:
MRU prevestește prăbușirea PNL: „Carnavalul politic din ultimele trei luni se vede în scăderea dramatică în sondaje”
MRU prevestește prăbușirea PNL: „Carnavalul politic din ultimele trei luni se vede în scăderea dramatică în sondaje”
Fostul premier și fost șef al SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, a vorbit public despre actuala criză politică din România precum și despre situația pandemică. Acesta e de părere că...
Ce a discutat Cioloș cu Iohannis la telefon pe tema formării noului Guvern
Ce a discutat Cioloș cu Iohannis la telefon pe tema formării noului Guvern
Premierul desemnat Dacian Cioloş a declarat vineri, 15 octombrie, că a vorbit cu preşedintele Klaus Iohannis şi i-a prezentat cum au decurs discuţiile pentru alcătuirea noului guvern. "Am...
Sursa: Ziare.com