Andrei Chiliman, testul lui Crin Antonescu (Opinii)

Miercuri, 18 Aprilie 2012, ora 22:45
4522 citiri
Andrei Chiliman, testul lui Crin Antonescu (Opinii)
Foto: evz.ro

Previzibilul s-a intamplat, asadar. Andrei Chiliman ramane in PNL, din datorie fata de cetateni, desigur, dar se disociaza clar de conducerea partidului, pe care a parasit-o prin demisie. Primarul sectorului 1 a ramas cu simpla calitate de membru PNL, ideala pentru confruntarea interna de gherila pe care a declansat-o deja cu Crin Antonescu si care se anunta aspra.

De altfel, anuntul lui Andrei Chiliman referitor la ramanerea in partid nu a semanat catusi de putin cu o mana intinsa catre Crin Antonescu, ci a fost o autentica declaratie de razboi adresata presedintelui PNL, caruia i-a recomandat sa nu transforme revolutia bunul simt in revolutia bunului plac si pe care l-a trimis la cartile de istorie: "Raman la datorie, pentru ca m-am consultat cu Ionel Bratianu, nu prin spiritism, ci prin lectura, pe care i-o recomand si lui Crin Antonescu".

De fapt, Andrei Chiliman, ca simplu membru PNL, in opozitie deschisa cu presedintele partidului, se instaleaza in pozitia de lider al aripii Patriciu din partid. Sa nu uitam ca, de-a lungul carierei sale politice, dl. Chiliman a facut mereu parte din grupul lui Dinu Patriciu, inclusiv in perioada PNL-AT.

Cu sustinerea financiara a lui Dinu Patriciu, profitand de tensiunile provocate de impartirea candidaturilor in USL, operatiune in care PSD isi trage oricum partea leului si in care liberalii sunt nevoiti sa mai dea din bucata lor si conservatorilor, ca pret pentru rasfatul mediatic al lui Crin Antonescu, este foarte probabil ca Andrei Chiliman sa reuseasca sa coaguleze o autentica miscare dizidenta in partid si din fruntea ei sa puna in discutie chiar mandatul lui Crin Antonescu.

Ce va face Andrei Chiliman este asadar previzibil. Intrebarea este ce va face Crin Antonescu sau, mai precis, ce poate face Crin Antonescu. Liderul liberal nu este obisnuit cu o astfel de situatie. De la preluarea partidului, in 2009, domnia sa a condus fara niciun fel de opozitie, discretionar, adesea dictatorial. Putinele voci critice au fost marginalizate, dupa ce in prealabil au fost aruncate in derizoriu.

Dar pana acum nu au fost voci cu adevarat grele. Ludovic Orban sau Adriana Saftoiu nu au calibrul lui Andrei Chiliman, iar Teodor Melescanu a evitat cu diplomatia-i caracteristica ciocnirile deschise. De aceasta data Crin Antonescu se situeaza pe pozitii antagonice cu unul dintre fondatorii partidului, un autentic baron liberal, dar si cu seniorii PNL, iar prin ei, nu-i asa, in mod simbolic, cu traditia liberala. Deja prima sarja de artilerie i-a adus o eticheta periculoasa pentru autoritatea sa de presedinte si anume aceea de "venetic", aplicata de Radu Campeanu.

Aceasta pozitionare foarte buna a lui Andrei Chiliman il leaga de maini pe Crin Antonescu. Desi cu siguranta i-ar placea, nu cred ca Antonescu isi permite sa-l excluda pe Andrei Chiliman, riscand o rupere a partidului. In plus, nu isi permite sa lase USL fara candidat la sectorul 1, in prag de alegeri locale. Iar odata reales primar, daca va fi exclus, Andrei Chiliman va pleca din PNL cu tot cu primaria.

Urmeaza asadar o perioada foarte grea pentru Crin Antonescu, care trebuie sa se dovedeasca un lider extrem de abil, navigand cu suplete intre fronda lui Andrei Chiliman si propriile orgolii, cu siguranta in mare suferinta. Eu unul am mari indoieli ca va reusi. Si ceva imi spune ca si Dinu Patriciu are exact aceleasi indoieli, ba chiar mizeaza pe ele.

#Andrei Chiliman PNL, #Andrei Chiliman PNL Bucuresti, #Chiliman Antonescu PNL , #Crin Antonescu