Andrei Chiliman scapa de arest. Va fi plasat sub control judiciar

Sambata, 20 Iunie 2015, ora 00:09
11242 citiri
Andrei Chiliman scapa de arest. Va fi plasat sub control judiciar
Foto: Facebook/Andrei Chiliman

Primarul Sectorului 1 Andrei Chiliman a fost plasat sub control judiciar, au decis magistratii ICCJ. Edilul este acuzat de constituire de grup infractional organizat si complicitate la trafic de influenta in forma continuata.

Andrei Chiliman fusese retinut joi seara pentru 24 de ore, de Directia Nationala Anticoruptie. El a plecat vineri seara acasa, unde a asteptat sentinta, dupa ce ordonanta de retinere emisa de procurorii DNA Ploiesti a expirat.

Si celelalte persoane cercetate in acest dosar au fost plasate sub control judiciar. Este vorba despre Vlad Moisescu, Ioana Costescu si Ion Brad.

Primarul Sectorului 1 Andrei Chiliman, retinut de DNA (Video)

Potrivit unui comunicat al DNA postat pe site-ul institutiei, in dosar sunt urmariti penal Vlad Moisescu si Ioana Costescu, consilier personal al primarului Sectorului 1, ambii pentru constituire de grup infractional organizat si trafic de influenta, iar Ion Brad, consilier local la Sectorul 1 Bucuresti, pentru constituire de grup infractional organizat si complicitate la trafic de influenta.

De ce a fost retinut primarul Andrei Chiliman

DNA precizeaza ca, inca din 2004, dupa alegerile locale, la initiativa lui Moisescu, a fost constituit un grup infractional organizat, compus din acesta, Ioana Costescu, Andrei Chiliman si Ion Brad, care a avut drept scop comiterea unor fapte de coruptie si asimilate acestora, care sa genereze obtinerea unor comisioane cuprinse intre 10% si 15% din valoarea lucrarilor atribuite pe criterii clientelare, de la agentii economici favorizati in castigarea procedurilor de achizitie publica, pe parcursul derularii contractelor incheiate cu primaria.

Dosarul Chiliman: Mita rulata prin televiziuni, stenograme cu Moisescu si Sebastian Ghita. Apare si numele lui Tariceanu

"Suspectul Moisescu coordona grupul infractional, solicita si incasa comisioanele respectiv dispunea cu privire la modalitatea gestionarii acestora, suspectii Costescu si Brad derulau activitati de determinare a platii comisioanelor si de incasare a acestora, iar inculpatul Andrei Chiliman, prin prisma atributiilor conferite de functia sa, garanta favorizarea societatilor agreate in cadrul procedurilor de atribuire a contractelor si ulterior, pe parcursul derularii acestora.

Banii primiti de la reprezentantii societatilor comerciale, in modalitatea descrisa mai sus, au fost impartiti intre suspectii Moisescu, Costescu, Brad, Chiliman si filiala unui partid politic, in urmatoarele procente: 30% Andrei Chiliman; 15% Vlad Moisescu; 15% Ioana Costescu; 15% Ion Brad, 10% partidul respectiv - filiala sector 1", sustin procurorii.

Potrivit DNA, diferenta de 15% a fost folosita pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentara a functionarilor care au sprijinit, in diferite modalitati, la derularea activitatilor ilicite.

"Concret, grupul infractional a obtinut de la reprezentantii a doua societati comerciale, beneficiare a unor contracte de lucrari publice (lucrari de reabilitare termica a blocurilor de locuinte din sectorul 1 al municipiului Bucuresti, inclusiv servicii de supraveghere a lucrarilor prin diriginti de santier), sumele de 300.000 lei respectiv 38.481.488 lei.

Aceasta din urma suma de bani a reprezentat un procent de 10% din platile efectuate de catre Primaria Sectorului 1 Bucuresti catre firma respectiva, in perioada 2007 - 2014, in baza contractelor incheiate cu institutia publica mentionata", au mai retinut anchetatorii.

In acelasi dosar, Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a fost arestat preventiv in data de 18 februarie si eliberat marti sub control judiciar.

Tot sub control judiciar mai sunt cercetati in acest dosar si deputatul Sebastian Ghita, deputatul PSD Vlad Cosma si tatal acestuia, presedintele suspendat al Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma.

Citește și:
Cât de mult se teme Lucian Bode de moțiunea împotriva sa: ”E un fel de șaorma cu de toate”
Cât de mult se teme Lucian Bode de moțiunea împotriva sa: ”E un fel de șaorma cu de toate”
Ministrul de Interne, Lucian Bode, și-a exprimat convingerea joi, 6 octombrie, că moțiunea simplă iniţiată de USR şi semnată și de parlamentarii Forţa Dreptei împotriva sa nu va trece....
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la MAE. Mesajul României pentru Putin după anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la MAE. Mesajul României pentru Putin după anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene
Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe, după anexarea celor patru regiuni ucrainene, demers considerat ilegal de...