Andrei Chiliman scapa de o parte din sechestrul urias pus de DNA pe averea sa (Video)

Joi, 02 Iulie 2015, ora 15:54
4799 citiri
Andrei Chiliman scapa de o parte din sechestrul urias pus de DNA pe averea sa (Video)
Foto: Arhiva Ziare.com

Primarul Sectorului 1 Andrei Chiliman a scapat joi de o parte din sechestrul asigurator instituit de procurorii DNA pe averea sa.

Asadar, valoarea sechestrului a fost redusa la 2,7 milioane de euro (11 milioane de lei), potrivit deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), arata Romania Libera.

De asemenea, judecatorii au decis ca o treime din veniturile edilului sa fie poprite.

Potrivit hotararii ICCJ, instanta "modifica cuantumul sumei pana la concurenta careia s-a dispus luarea masurii asiguratorii constand in indisponibilizarea bunurilor inculpatului Chiliman Andrei Ioan, la suma de 11.634.446 lei (reprezentand procentul de 30% din sumele de 300.000 lei si 38.481.488 lei). Dispune ca veniturile nete lunare ce vor fi incasate in contul bancar cu titlu de drepturi salariale de catre inculpatul Chiliman Andrei Ioan, sa fie poprite in cuantum de 1/3 (o treime) ".

Astfel, lui Chiliman nu i se mentine sechestrul si pentru contractul de imprumut in valoare de 670 de milioane de euro pe care procurorii l-au gasit, la perchezitii, in locuinta lui Vlad Moisescu, ci doar pentru presupusele mite de 300.000 de lei, respectiv 38 de milioane de lei.

Andrei Chiliman a depus, pe 23 iunie, la Inalta Curte o contestatie prin care a cerut ridicarea sechestrului asigurator pus pe averea sa de procurorii DNA Ploiesti, in dosarul in care este cercetat pentru coruptie.

Chiliman contesta in instanta sechestrul pus pe averea sa

Procurorii DNA au pus, pe 22 iunie, sechestru asigurator pe averea primarului suspendat al Sectorului 1 Andrei Chiliman si a celorlalti trei suspecti implicati in acest dosar, incercand sa recupereze un prejudiciu record - 670 de milioane de euro.

Astfel, prejudiciul din acest dosar a crescut de la aproximativ 11 milioane de euro la 670 de milioane de euro, bani pe care anchetatorii spera sa ii recupereze din averile pe care le-au facut cei patru suspecti din "comisioanele" luate din contractele cu Primaria Sectorului 1, in perioada 2006-2015.

Prejudiciul record in dosarul lui Chiliman: 670 de milioane de euro (surse)

In casa lui Vlad Moisescu, fostul trezorier al PNL si apropiat al lui Chiliman, procurorii au descoperit un contract de imprumut de 670 de milioane de euro. Imprumutul a fost acordat de catre soacra lui Moisescu sotiei acestuia, adica propriei sale fiice. Tranzactia ar fi fost semnata si inregistrata la notariat.

Investigatorii suspecteaza ca este vorba despre un contract fictiv, pentru ca este greu de crezut ca o batrana in varsta de 70 de ani ar avea atat de multi bani sa o imprumute pe fiica sa, suma neputand fi justificata. Anchetatorii vor sa afle detalii despre aceasta tranzactie si spun ca valoarea prejudiciului ar putea creste in continuare.

Procurorii DNA sustin ca soacra lui Moisescu este un pion in schema pusa la cale de Chiliman si complicii sai, iar contractul fictiv ar fi fost incheiat pentru a acoperi spagile.

Acuzatiile DNA

Andrei Chiliman, alaturi de alte trei persoane acuzate ca au constituit un grup infractional in interiorul Primariei Sectorului 1, sunt cercetate sub control judiciar de catre DNA Ploiesti. Este vorba despre fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu, consilierul personal al primarului Ioana Costescu si consilierul local Ion Brad. Acestia sunt acuzati de constituirea unui grup infractional organizat si trafic de influenta, in forma continuata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Andrei Chiliman sechestru, #Chiliman redus sechestru , #DNA