Chiliman vs Antonescu, razboiul de-abia incepe (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 14 Aprilie 2012, ora 13:01
6494 citiri
Chiliman vs Antonescu, razboiul de-abia incepe (Opinii)
Foto: evz

Andrei Chiliman si-a amanat pana dupa Paste decizia in privinta demisiei din PNL si, dupa toate probabilitatile, in acord cu indemnul primit de la seniorii cu care s-a sfatuit, primarul sectorului 1 nu va pleca din partid. Adica, o veste proasta pentru Crin Antonescu.

Daca Andrei Chiliman va ramane in PNL nu va ramane cumintit si spasit, fericit ca stapanul ii mai da o sansa si atent sa nu-i mai starneasca furia. Simplul fapt ca Andrei Chiliman si-a amanat decizia mult dupa termenul de 2-3 zile dat de Crin Antonescu include o sfidare la adresa presedintelui liberal. De fapt, nici nu cred ca Andrei Chiliman si-a pus vreo clipa, in mod real, problema demisiei din partid. Sau, in orice caz, nu acum. Invocarea demisiei a fost semnalul de lupta. A fost, daca vreti, declaratia oficiala de razboi.

Dupa care, tot periplul sau televizat pe la seniorii liberali a fost o demonstratie de forta si o pozitionare in transee. Andrei Chiliman a vrut sa arate clar, si in partid, si in afara lui, cine este adevaratul liberal, cine se trage direct din radacinile partidului. Si a reusit. Iar acum, daca va ramane, va ramane pentru ca traditia si onoarea liberala il tin in PNL.

"Chiliman nu trebuie sa-si dea demisia. El este un autentic liberal, nu e un venetic precum Antonescu", a declarat Radu Campeanu, punandu-i lui Crin Antonescu pe frunte o stampila la fel de greu de sters ca aceea asezata candva pe fruntea lui Mircea Geoana de Ion Iliescu.

Nu, Andrei Chiliman nu va ramane in PNL ca un subordonat si colaborator al lui Crin Antonescu, ci va ramane ca un aprig, cel mai aprig, dusman al sau, care ii va contesta deciziile si ii va submina sistematic autoritatea. Si in acest razboi are de partea sa senorii partidului, are cateva nume grele marginalizate de Crin Antonescu, precum Ludovic Orban, si ar putea avea tot mai multi nemultumiti de impartirea candidaturilor si de stilul autoritar al lui Crin Antonescu.

Acesti nemultumiti existau si pana acum. Ceea ce nu exista era un lider cu suficienta greutate, care sa coaguleze aceasta nemultumire, sa colaguleze o reala opozitie interna la Crin Antonescu. Iar presedintele PNL nu stie sa functioneze in asemenea conditii. Nu stie sa negocieze, nu stie sa fie elastic, sa lase de la el atunci cand e cazul. Stilul lui Crin Antonescu presupune tocmai strivirea oricarei opozitii. Si cea mai buna dovada a fost chiar mazilirea brusca a lui Andrei Chiliman.

Ce optiuni are presedintele PNL? Sa incerce o reapropiere de Andrei Chiliman. Nu-i sta in fire. Sa forteze inca o demonstratie de forta impotriva rebelului, mergand pana la excludere. Sunt convinsa ca ar merge pe a doua varianta imediat, dar inlaturarea lui Andrei Chiliman ar provoca o mare problema pentru USL in sectorul 1. In plus, veneticul sa-l dea afara pe autenticul liberal?

Inteligenta politica, daca o avea, ar fi trebuit sa-l impiedice pe Crin Antonescu sa ajunga intr-o asemenea situatie, mai ales intr-una atat de complicata. Pentru ca este o situatie imposibila. E clar ca la sah domnul Antonescu nu se pricepe, dar nici un mare pokerist nu se dovedeste.

Citește și:
Vasile Dîncu, întrevedere cu premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliță: ”NATO nu caută o confruntare cu Federaţia Rusă”
Vasile Dîncu, întrevedere cu premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliță: ”NATO nu caută o confruntare cu Federaţia Rusă”
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a avut sâmbătă, 1 octombrie, o serie de întrevederi cu premierul Natalia Gavriliţa, cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor...
Cine e deputatul PSD surprins în ipostaze intime cu un tânăr: Absolvent de Teologie și fost primar
Cine e deputatul PSD surprins în ipostaze intime cu un tânăr: Absolvent de Teologie și fost primar
Deputatul Aurel Bălășoiu a fost surprins sâmbătă, 1 octombrie, în mai multe ipostaze intime alături de un băiat, motiv pentru care conducerea partidului a decis să-l excludă. Bălășoiu...