Andrei Chiliman: Antonescu - un lider dictatorial, dispus sa sacrifice PNL, care se uita mult spre est Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 18 Martie 2013, ora 12:12
11278 citiri
Andrei Chiliman: Antonescu - un lider dictatorial, dispus sa sacrifice PNL, care se uita mult spre est Interviu

Andrei Chiliman considera ca, sub conducerea lui Crin Antonescu, PNL s-a indepartat de valorile sale traditionale proocidentale si s-a deplasat catre stanga scenei politice.

"Dl. Antonescu degeaba spune ca este de dreapta, cred ca singura treaba care il caracterizeaza e ca, atunci cand se uita la harta Romaniei, se uita in dreapta Romaniei prea mult", a declarat Andrei Chiliman intr-un interviu acordat in exclusivitate Ziare.com.

Andrei Chiliman critica in termeni aspri tipul de conducere dictatoriala a lui Crin Antonescu si atitudinea antioccidentala a acestuia, prin care risca sa faca mult rau si partidului si tarii: "Cred ca totul porneste de la dorinta dansului de a ajunge cu orice pret, subliniez, cu orice pret, presedinte al Romaniei.

Andrei Chiliman il acuza pe Crin Antoenscu de grave si repetare incalcari ale statutului PNL si afirma ca la recentul congres al liberalilor presedintele PNL a obtinut o majoritate strivitoare doar ca urmare a felului in care au fost intocmite listele cu participanti.

Sunteti in acest moment doar un simplu membru PNL, fara functii.

Da, sunt simplu membru. Am avut niste functii in care am fost ales. Actuala conducere a hotarat la inceputul anului trecut ca trebuie sa fiu inlocuit, am fost inlocuit cu altcineva si de atunci sunt simplu membru, pentru ca mi-am dat demisia din functia de membru al Biroului Politic National in care fusesem ales la rugamintea expresa a lui Antonescu.

Cu o zi inainte de congresul din 2010, m-a rugat sa fac parte din lista respectiva. I-am explicat ca-mi iau singur libertatea de a critica conducerea partidului in cazul in care face greseli. Mi-a spus ca nu e nicio problema. In momentul in care am considerat ca a facut o eroare, am demisionat din echipa lui.

Cum va vedeti viitorul politic in PNL?

Eu nu am alergat niciodata dupa functii in interiorul PNL. N-am intrat in PNL nici pentru functii, cum vad ca ajung in partid in ultima perioada foarte multi, pentru functii, pozitii, locuri pe liste. Eu cand m-am inscris la sfarsitul lui 1989 in PNL, am ales partidul pentru ca ii stiam istoria, stiam ce facuse, am venit pentru principiile si valorile de democratie, de libertate, de dezvoltare economica, pentru valorile prooccidentale pe care le-a promovat in toata istoria lui.

Mai promoveaza PNL aceste valori proocidentale?

Ca sa fiu foarte sincer, sunt foarte multe actiuni care au aparut in special in cursul anului trecut, dar au existat manifestari si acum, de curand, si care pe mine ma fac sa consider ca astazi partidul nu e condus de lideri prooccidentali. Ca Antonescu, care are in continuare o atitudine departe de valorile occidentale, pe care ar trebui sa le aiba partidul.

Este acest discurs antioccidental al lui Crin Antonescu, despre care vorbiti, impartasit de majoritatea liberalilor?

Nu sunt convins ca este asa, insa sigur dansul are acum in spate un congres, care l-a ales cu o anumita majoritate. Participantii la congres au fost desemnati pe liste de oameni care l-au sprijinit pe Antonescu si care au asteptat de la el diverse lucruri in schimb, deci nu cred ca acest congres reprezinta, de fapt, adevarata fata a PNL.

Sa nu uitam ca erau foarte multe conduceri interimare la filialele din judete si din marile orase. Conducerile interimare sunt numite, nu alese, si mai erau niste functii de impartit prin ministere. Eu nu cred ca asta conteaza. Eu cred ca foarte multi dintre membrii PNL impartasesc aceleasi valori ca si mine, valori prooccidentale ale democratiei, ale libertatii. Sunt adeptii politicilor liberale in partea economica. Eu cred ca sunt foarte multi.

Vocile din PNL se vor auzi cand se vor crea anumite conditii

Si de ce nu se aud?

Cuvantul si puterea nu sunt in mana lor. Se vor auzi cand se vor crea conditiile respective.

Care ar fi conditiile respective?

Conditiile respective sunt ca partidul sa-si dea seama ca, supunandu-se realizarii obiectivului unei singure persoane, indepartandu-se de valorile traditionale, prooccidentale, va pierde puncte, persoana care conduce partidul va pierde puncte in sondaje si in momentul respectiv sunt convins ca partidul va reactiona.

Considerati ca dl. Antonescu a dus de la inceputul mandatului sau in fruntea PNL o politica antioccidentala?

Nu. Lucrurile astea au aparut pe parcurs. Dar daca vreti, cel mai grav lucru s-a petrecut anul trecut, in vara, si apoi a mai fost urmat de diverse atitudini care nu sunt in standardul principiilor, valorilor occidentale.

Pe seama carui fapt puneti aceste derapaje de la valorile occidentale traditionale ale liberalilor?

Cred ca totul porneste de la dorinta dansului de a ajunge cu orice pret, subliniez, cu orice pret, presedinte al Romaniei. Chiar cu sacrificarea acestor valori occidentale, cu sacrificarea, cred, si a PNL.

Ce sanse ar avea un presedinte al Romaniei decuplat de valorile si liderii UE?

E greu de spus incotro, dar ca membru NATO si UE, Romania nu ar trebui sa se decupleze de cele doua mari entitati din care avem privilegiul de a face parte. Eu cred ca, in momentul in care un cetatean ar dori sa faca lucrul asta, ar exista reactii puternice din partea marii majoritati a clasei politice din Romania si nu cred ca are cum sa supravietuiasca un asemenea om in politica romaneasca mare.

Politica de racolari dusa de conducerea PNL, fundamental gresita

Vi se pare ca decuplarea este intentionata sau doar acceptata ca pret colateral, daca va fi nevoie?

Eu o pun doar pe seama dorintei extraodinare de a ajunge presedinte cu orice pret.

Asocierea cu Dan Voiculescu a jucat un rol in derapajul despre care vorbiti al lui Crin Antonescu? Cronologic ati sesizat o legatura?

Nu am informatii. Nu pot sa fac o legatura directa intre declaratiile celor doi.

Sunt de acord cu dl. Stanisoara: Crin Antonescu s-a comportat si se comporta ca dl. Goe

Grupul liberalilor vechi, care nu a avut vreo legatura cu trasesimul, cum priveste politica de racolari dusa de conducerea PNL?

E o politica gresita fundamental. Pana la sfarsit, intr-un partid conteaza ca oamenii sa se adune in jurul unor principii si valori. Vin oameni care cand noi incercam sa incropim PNL, la inceputul anilor 90, si era o lupta complet inegala cu fortele provenind din fostul sistem, s-au dus si s-au asezat unde trebuie, au fost socialisti, social democrati si eu nu cred ca oameni care se muta dintr-o parte in alta pot sa creeze soliditatea si stabilitatea unui partid, pentru ca sunt oportunisti.

Un om care azi e de stanga, maine de dreapta, poimaine poate fi din nou de stanga, e oportunist. Ce baza poti sa ai intr-un oportunist? Pe de alta parte, ultimul care a venit in PNL, dl. Stanisoara, a zis mai demult un mare adevar despre dl. Antonescu si nu pot decat sa subscriu la el. A spus ca s-a comportat si se comporta ca dl. Goe.

Nu cred ca exista motive reale sa fiu exclus din PNL

Cred ca sunteti perfect constient de riscul ca pentru asemenea declaratii riscati o reactie dura, chiar excluderea din PNL.

Eu nu am atacat niciodata PNL. Pentru ca PNL nu a gresit pana acum, ma refer la majoritatea membrilor. Eu am criticat atitudinea unui conducator sau altui conducator, care au avut ei derapaje de la linia politica si de la statutul partidului, care au incalcat cu rea credinta statutul partidului, valorile mari pe care se bazeaza politica partidului si care au facut un foarte mare rau partidului.

Eu am reactionat intotdeauna spunand ca aceste persoane au gresit. Imi asum si de aici incolo sa fac acelasi lucru.

Cu riscul de a fi exclus?

Eu nu cred ca exista motive reale sa fiu exclus din PNL pentru ca, in statut, poti fi exclus doar daca critici partidul in ansamblu. Eu am reactionat la atitudinile unor persoane care ele incalca linia partidului. Am propus la ultimul congres cateva amendamente, respinse pe banda rulanta, care ar fi facut din PNL nu numai un partid extrem de democratic si deschis, ci si unul care sa poata reactiona mai usor la astfel de derapaje.

Dl. Antonescu a vrut sa aiba un partid supus dorintelor dansului de a ajunge presedintele Romaniei si prin felul in care au fost trimisi delegatii la congres si-a obtinut o majoritate in favoarea dansului. Amendamentele mele au fost respinse in Delegatia Permanenta care trebuia sa propuna congresului o forma de statut.

Felul in care dl. Antonescu conduce partidul e o forma de dictatura

Spuneti ca delegatia permanenta e dominata de dl Antonescu?

Are prea multi oameni de drept in interiorul ei si prea putin oameni alesi uninominal. Un om ales uninominal, care sta pe votul lui, nu pe al altuia, nu e intr-un grup al cuiva, e un om care are o libertate mult mai mare, poate sa spuna ce gandeste. PNL, care este un partid de individualitati, de oameni cu personalitate puternica, ar trebui sa aiba numai oameni alesi in functiile de conducere.

In felul asta pot sa se selecteze noi lideri, figuri noi printre lideri, devin lideri puternici, care mai departe pot sa duca prin atitudinea lor politica partidului. Cand un singur lider decide totul in partid si elimina orice posibilitate de aparitie a unor noi lideri prin felul in care impune anumite persoane, partidul e condamnat ca la un moment dat sa ramana intr-o criza de lideri autentici si sa fie nevoit sa apeleze la lideri din exterior pentru a acoperi lipsuri din interior.

Astazi PNL are un singur lider puternic, care decide tot.

Decide dictatorial?

E o forma de dictatura felul in care conduce partidul, dar e o dictatura pe care ceilalti lideri au acceptat-o. Eu nu. Cred ca au facut o greseala. Cred ca rezultatele nu vor intarzia sa apara.

Conducerea autoritara a lui Crin Antonescu nu a fost construita intr-o zi. PNL nu a derapat de la valorile lui traditionale intr-o zi. Va reprosati ca ati reactionat prea tarziu? Ceva in privinta vitezei de reactie si a vigilentei?

Actiunea era necesara, atata timp cat aparusera derapaje de la statutul partidului. Cand un lider face sa devina regula exceptiile si incalcarile statutului, sigur ca atunci ai semne de intrebare. Eu am reactionat cand am vazut ce se intampla. Tarziu ... Nici eu nu m-am asteptat sa fie atat de succesive si multe incalcarile. Ele s-au succedat foarte rapid.

Ce e rau e ca vara trecuta s-a ajuns nu numai la incalcarea grava a statutului, dar si a valorilor de baza pe care e constituit PNL de la inceput, valorile proocidentale ale PNL.

Conducatori buni pentru PNL exista

Cine ar trebui sa conduca PNL pentru redresare?

Mi-e greu sa spun un singur nume. Calin Popescu Tariceanu poate fi un nume. Poate si altii. Eu nu mi-am propus sa ocup o functie. Dar conducatori buni exista.

Si de ce nu incearca aceste persoane sa inchege o alternativa reala?

Noi discutam intre noi. Avem sprijinul declarat al mai multor membri PNL din intreaga tara. Dar scopul este sa incercam, incet-incet, sa readucem partidul pe linia valorilor prooccidentale si traditionale. Nu e simplu si cere timp. O sa vina un moment in care aceste lucruri vor fi mult mai vizibile.

Nu vad un risc sa se rupa USL

Credeti ca exista un risc de ruptura in USL?

Nu il vad in acest moment. Dimpotriva, cred ca in momentul de fata, micile frecursuri au aparut din alte motive. Dar nu cred ca sunt pe calea unei rupturi. Si nici nu cred ca ar fi bine. Romania are nevoie de stabilitate politica pentru a asigura stabilitatea guvernarii care sa incurajeze mediul de afaceri.

A fost rau ce s-a intamplat pentru mediul de afaceri anul trecut, foarte multi investitori s-au speriat, au amanat, investitiile au ramas in asteptare, reactiile au fost imediate si de lunga durtata, de suferit are toata tara daca Romania nu are o crestere economica care sa asigure un plus de venituri oamenilor.

S-a speculat faptul ca intrarea in PNL a d-lor Frunzaverde si Stanisoara ar fi o batatorire a drumului PNL catre PPE. Ati fi de acord cu o astfel de miscare?

Eu sunt un om de dreapta. Majoritatea partidelor liberale din UE sunt de stanga sau centru stanga. PNL in principiu a fost de centru dreapta, dreapta. Azi e perceput altfel chiar de electorat. E perceput mai la stanga. Parerea mea este ca PNL ar putea face parte din PPE, dar nu cred ca astazi poate fi primit in PPE cu un conducator ca Crin Antonescu, indiferent cati Stanisoara sau altii ar veni in PNL.

Spuneti ca PNL a derapat nu numai antioccidental, ci si spre stanga?

In perceptia publica e un pic la stanga. Iar dl. Antonescu degeaba spune ca este de dreapta, cred ca singura treaba care il caracterizeaza e ca atunci cand se uita la harta Romaniei, se uita in dreapta Romaniei prea mult.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#Chiliman atac Antonescu PNL, #Chiliman exclus PNL, #Chiliman valori occidentale , #PNL