Initiativa Romania Liberala a fost lansata: Prezente surpriza si atacuri dure la Antonescu

Luni, 22 Aprilie 2013, ora 18:44
7826 citiri
Initiativa Romania Liberala a fost lansata: Prezente surpriza si atacuri dure la Antonescu

Initiativa Romania Liberala a fost lansata luni, in prezenta a numerosi politicieni din mai multe formatiuni de dreapta. O aparitie surprinzatoare a fost cea a directorului SIE, Teodor Melescanu, fost membru PNL pana la preluarea mandatului.

Printre initiatorii Initiativei Romania Liberala se numara Vlad Moisescu, Andrei Chiliman, deputatul PNL Diana Tusa, deputatul FC Dan Cristian Popescu, precum si Iulian Craciun, membru Forta Civica, iar printre sustinatori Calin Popescu Tariceanu, Neagu Djuvara si Radu Portocala.

La evenimentul de lansare a acestei noi fundatii au mai participat in calitate de invitati presedintele Fortei Civice, Mihai Razvan Ungureanu, presedintele PNTCD, Aurelian Pavelescu, dar si democrat-liberalii Teodor Paleologu si Sever Voinescu. Calin Popescu Tariceanu nu a fost prezent, el fiind prezent la Palatul Parlamentului.

Cuvantul de deschidere i-a apartinut liberalului Vlad Moisescu. Acesta a subliniat faptul ca lansarea Initiativei Romania Liberala vine la exact 23 de ani de la deschiderea fenomenului numit Piata Universitatii si a precizat ca sperantele "golanilor" de atunci au fost desarte, cata vreme in acesti ani s-au schimbat multe, dar visurile adevaratilor liberali nu s-au indeplinit.

"Astazi e nevoie mai mult decat oricand de efortul nostru. Generatia noastra, a golanilor din Piata Universitatii, romanii liberali cum ii numim noi, este cea mai dezavantajata clasa(...) Ei sunt oamenii care dau cel mai mult si primesc cel mai putin", a spus liberalul, adaugand ca in aceasta categorie intra cei mai multi oameni de afaceri, medici sau specialisti in IT, o generatie care reprezinta pentru stat "o vaca de muls" prin "taxe mari si multe".

"Generatia golanilor nu e deloc interesanta pentru politicieni. Nu ii poti convinge sa voteze prin recurs la populisme", a mai spus el.

Vlad Moisescu a afirmat ca Initiativa Romania Liberala se adreseaza romanilor pe care ii leaga dreapta liberal-conservatoare, responsabilitatea individuala, credinta in statul de drept.

De asemenea, al a precizat ca Initiativa a pornit de la blogul Romania Liberala si ca isi propune un parteneriat pentru toti cei care "au stat departe de aerul imbacsit al politicii la varf".

Moisescu a explicat de ce se afla in sala reprezentanti ai atator partide spunand ca trebuie sa fie depasita "anomalia politicianista a transeelor sapate intre noi in functie de un personaj politic sau altul" si sa se aseze la masa dialogului toti "oamenii de dreapta autentici".

"Sunt exclusi doar impostorii, oportunistii sau travestitii politic", a punctat el.

Totodata, Vlad Moisescu a dat o replica indirecta lui Crin Antonescu, spunand ca "niciun om cu judecata" nu isi poate propune transformarea IRL in partid inainte de a vedea daca vocea sa este ascultata si oamenii adera la ceea ce spune, dar "niciun om cu judecata" nu poate exclude din start asa ceva.

Vlad Moisescu a citit manifestul Romaniei Liberala, publicat pe blogul cu acelasi nume, si a subliniat ca printre obiectivele principale pe care IRL le va sustine este revizuirea Constitutiei, regionalizarea Romaniei, respectarea statului de drept si a criteriilor de integritate pentru ocupantii functiilor publice, dar si reindustrializarea Romaniei si incurajarea investitiilor private.

Chiliman: Nu mi-as fi imaginat ca vocea presedintelui PNL va consona peste 23 de ani cu Vocea Rusiei

La randul sau, primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a tinut un discurs in care a inceput prin a le multumi celor doi presedinti de partide care au raspuns invitatiei adresate, Mihai Razvan Ungureanu si Aurelian Pavelescu, cei doi co-presedinti al Aliantei D.A.

Chiliman a continuat spunand ca in acest moment "cuvantul de ordinte este criza, economica, institutionala, de lideri, crizele unor lideri si ale unor politicieni", dar "se vorbeste prea putin de criza morala in care se zbate Romania in acesti 23 de ani, ca o prelungire a bolii care ne-a macinat in anii 1945-1990".

In opinia sa, criza morala "e una din cauzele principale ale tuturor celorlalte crize pe care le traverseaza societatea noastra".

Andrei Chiliman a mai declarat ca intre 22 aprilie 1990 si ziua de astazi aceasta criza s-a agravat.

"Nici eu nu mi-as fi imaginat in 1990 ca peste 23 de ani presedintele PNL, si nu Ion Iliescu, va numi politica de tomberon afirmarea si promovarea valorilor liberale. Nici eu nu mi-as fi imaginat atunci ca unicul scop in viata al presedintelui PNL va fi sa ajunga cu orice pret candidatul la presedintie al partidului lui Ion Iliescu. Nici eu nu mi-as fi imaginat ca vocea presedintelui PNL va consona peste 23 de ani cu Vocea Rusiei.

Consider aceasta stare de fapt o consecinta a crizei morale profunde in care ne aflam de 23 de ani si pentru care trebuie sa ne asumam responsabilitatea mai ales noi, politicienii", a declarat Chiliman, membru al PNL inca din primele zile de dupa revolutie.

Chiliman a criticat "minciuna des repetata, inconsecventa, dorinta unor neispraviti de a ajunge la putere si resurse, vorbaria goala" si a sustinut ca loberalii trebuie sa isi asume raspudnerea pentru actuala stare de fapt deoarece "morala si responsabilitatea individuala sunt norme de conduita prea putin cunoscute Stangii".

Totodata, acesta a subliniat ca IRL isi propune sa recupereze si sa promoveze adevaratele valori ale dreptei, atat de cerute astazi de romanii care vor un alt tip de politica, facuta de politicieni pentru care sa existe "o apropiere pana la identitate intre ceea ce cred, ceea ce spun si ceea ce fac".

De asemenea, Andrei Chiliman a sustinut cu tarie initierea dialogului intre politicienii de dreapta aflati in diverse partide, subliniind ca "ce care minte mult, cel care e obsedat de razboiul politicianist este compromis in ochii romanilor".

El l-a atacat si pe presedintele Traian Basescu pentru modul conflictual in care s-a manifestat in politica, adaugand: "Trebuie sa depasim falsele clivaje, romanii nu sunt nici basisti, nici pontisti, nici crinisti", ci cu vederi liberale, conservatoare sau de alte doctrine.

Andrei Chiliman a mai spus ca IRL va sustine si respectarea regulilor, a institutiilor si a legii, a normelor de bun simt "chiar si atunci cand nu ne avantajeaza", iar primul test va fi dat la revizuirea Constitutiei si la regionalizare.

"IRL se va bate ca niciuna din aceste reforme sa nu fie facuta in favoarea unui om, pentru un partid sau grup de interese", a mai spus acesta, invitandu-i pe toti cei prezenti si pe liberalii autentici sa se alature acestui demers.

Au mai tinut discursuri Iulian Craciun, Mihai Razvan Ungureanu, dar si Teodor Melescanu a rostit cateva fraze despre valorile pe care le promoveaza dreapta politica.

Citeste si:
Conflict între PSD și PNL la Cluj. Mărul discordiei: o grădiniță cu predare exclusiv în limba maghiară cu bani de la guvernul ungar
Conflict între PSD și PNL la Cluj. Mărul discordiei: o grădiniță cu predare exclusiv în limba maghiară cu bani de la guvernul ungar
PSD și PNL au intrat în conflict în orașul Huedin din județul Cluj după ce social-democrații au anunțat că se opun unei grădinițe cu predare exclusiv în limba maghiară. Proiectul a...
Viceprimar din PNL exclus din partid după ce a votat împotriva mandatului de la liberali: „Partea asta nedemocratică din partid este tristă”
Viceprimar din PNL exclus din partid după ce a votat împotriva mandatului de la liberali: „Partea asta nedemocratică din partid este tristă”
Viceprimarul PNL din Satu Mare, Adelin Cristian Ghiarfaș, a fost exclus din partid după ce într-o ședință de Consiliu Local a votat împotriva mandatului dat de formațiune. Ghiarfaș...