Chiliman: Bucurestenii vor sanctiona prin vot smecheria politicianista - Interviu

Joi, 07 Iunie 2012, ora 20:02
3226 citiri
Chiliman: Bucurestenii vor sanctiona prin vot smecheria politicianista - Interviu
Foto: ziuanews.ro

Bucurestenii nu mai pot fi pacaliti de smecheria politicianista, iar duminica vor vota pentru cei care au demonstrat seriozitate si implicare, crede primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman.

Favorit pentru al treilea mandat de primar al Sectorului 1, Andrei Chiliman spune, intr-un interviu pentru Ziare.com, ca faptul ca s-a ocupat mai mult de administratie, de treburile comunitatii, si mai putin de politica, i-a adus increderea oamenilor.

Alegeri Locale 2012

Sunteti unul dintre primarii care s-au detasat net in sondaje. De ce credeti ca va prefera oamenii, chiar si dupa doua mandate?

Am facut mai mult decat am vorbit. Cred ca aceasta e motivatia principala a oamenilor cand isi aleg reprezentantii. Nu mi-a placut niciodata sa ies la televizor si sa ma bat cu pumnul in piept ca voi face si voi drege. Oricat de frumoase ar fi vorbele aruncate la televizor, ele nu pot inlocui faptele. Iar bucurestenii stiu si simt cel mai bine acest lucru. Am preferat sa fac si apoi m-am supus judecatii directe a celor care m-au ales si pe care nu i-am amagit niciodata cu promisiuni pe care nu le-am putut tine.

De ce ati ales sa candidati si pentru un al treilea mandat?

Pentru ca am o datorie fata de oamenii care m-au ales, pe care trebuie s-o duc la indeplinire. Sunt dator sa-mi termin treaba pentru care acesti oameni m-au platit din banii lor, cu aceeasi consecventa si seriozitate. Pe de alta parte, le datorez locuitorilor din Sectorul 1 un proiect de viitor, eficient si realist, care sa-i ajute sa traverseze mai usor criza economica prrin care trecem si care sa dezvolte comunitatea.

Nu Guvernul trebuie sa gaseasca solutii pentru criza economica?

Ba da, dar nici primarul nu poate sa stea cu mainile in san, asteptand sa pice solutia. Primarul e dator sa depaseasca fisa postului, pentru ca vremurile o cer, si sa creeze locuri de munca, sa aduca investitii in comunitate, sa gaseasca idei pentru ca oamenii sa plateasca mai putin la intretinere. In tot acest context economic, care ne cere implicare, obiectivul meu este sa transform Sectorul 1 in prima comunitate cu adevarat eficienta energetic din Romania.

Vorbesc aici energiile alternative, folosite deja la scara larga in capitalele europene si de pe urma carora avem numai de castigat: reducem consumul de energie "clasica", scadem costurile, deci, implicit, cetateanul scoate mai putini bani din buzunar, si protejam mediul. Vreau ca implementarea acestor energii alternative la spitalele, scolile si gradinitele din Sectorul 1 sa inceapa cel tarziu in 2013. Intre timp, voi promova "Legea eficientei energetice", prin care sa li se permita primariilor aplicarea proiectelor de utilizare a energiilor alternative.

Daca ar fi sa dati reteta unei administratii eficiente in vremuri de criza care ar fi?

Trei cuvinte: Investitii, investitii, investitii. Investitii in proiecte viabile din punct de vedere economic, dar si investitiile atrase prin efortul primarului. Vorbeam mai devreme despre rolul primarului, care trebuie sa gandeasca in perspectiva, nu doar pe termen scurt, iar eu, personal, sunt multumit ca am reusit sa directionez cele mai importante investitii ale Primariei Sectorului 1 catre domenii esentiale pentru viitorul comunitatii- sanatatea si educatia. Astazi, toate unitatile de invatamant din Sectorul 1 sunt reabilitate, modernizate si securizate, iar majoritatea spitalelor pe care le administram sunt clinici moderne, cu aparatura de ultima generatie. De aceea spun ca un primar bun trebuie sa fie mai mult decat un bun administrator, trebuie sa fie si un manager cu viziune si un aparator al drepturilor si intereselor cetatenilor.

Alegeri Bucuresti 2012

Care ar fi primul lucru pe care l-ati pune pe lista de obiective indeplinite la un bilant al celui de-al doilea mandat?

As pune faptul ca mai bine de 14.000 de familii din Sectorul 1 locuiesc in blocuri reabilitate termic si platesc facturi la intretinere cu 50% mai mici pentru ca este una dintre marile mele multumiri, ca primar. A fost greu, dar ma bucur ca am reusit sa-mi tin promisiunea de a continua programul de reabilitare termica, cu costuri 0 pentru proprietari. Spun ca a fost greu pentru ca ni s-au pus piedici si am fost in pericol sa oprim programul, atunci cand fostul Guvern Boc, prin Ministerul Dezvoltarii, a decis ca locuitorii Sectorului 1 "nu merita" blocuri reabilitate si au sistat fondurile publice pentru termoizolare.

Am reusit, insa, cu efoturi de la bugetul local si, ulterior, accesand de la Banca Europeana de Investitii, cel mai mare credit european acordat vreunei comunitati din Romania, nu doar sa continuam reabilitarea termica, dar sa devenim, fara exagerare, campionii Romaniei la termoizolare. Si sunt convins ca, pana la finalul lui 2014, vom fi prima administratie care va fi terminat reabilitarea termica a tuturor blocurilor din comunitate. Am termoizolat 340 de blocuri pana acum, iar pana la finalul lui 2012 vor mai fi reabilitate inca 336.

Pentru ca vorbim despre reabilitarea termica, am vazut ca vreti sa extindeti programul si la case. Legea nu va lasa in momentul de fata. Ce o sa faceti?

Sunt absolut convins ca voi avea sustinerea Guvernului USL pentru modificarea legislatiei si eliminarea acestei nedreptati care li se face proprietarilor de case. Proprietarii de case platesc taxe si impozite, deci si ei trebuie sa se bucure de avantajele investitiilor derulate de primarie, asemenea proprietarilor de apartamente de bloc. Asa este corect! Noi am transmis deja Executivului solicitarea de a ne sustine si sunt convins ca vom fi sprijiniti. 30.000 de bucuresteni din Sectorul 1 ne sprijina si ei si au semnat pentru modificarea legii si eliminarea discriminarii dintre proprietarii de case si cei de apartamente de bloc. Voi face tot posibilul pentru ca proiectul sa fie adoptat pana la sfarsitul anului 2012, iar din 2013 sa ne apucam de lucru.

Sunteti 18 candidati inscrisi pentru Primaria Sectorului 1. Ce credeti ca va deosebeste de toti ceilalti?

Eu inteleg campania ca pe o competitie a proiectelor si a credibilitatii. De asemenea, ma raportez la functia de primar ca la o indeletnicire in care datoriile ocupantului sunt fata de cetatenii care l-au pus in functie, si nu fata de partidul sau de liderul de partid care l-au pus sa candideze. Acum 8 ani, cand am intrat in primarie, eu am lasat politica la usa si atat timp cat voi fi primar, voi face, in primul rand, administratie si, abia apoi, politica. M-as bucura daca si ceilalti 17 contracandidati ar gandi la fel.

Mai sunt trei zile pana la votul de duminica. Cum vi s-a parut campania?

Pentru mine, fiecare zi a campaniei a fost ca o zi normala de lucru. M-am intalnit cu locuitorii Sectorului 1 in fiecare zi, am vorbit despre ce avem de facut in continuare, am vorbit despre problemele lor si le-am dat in lucru pentru a gasi rezolvarea cat mai repede. Am facut o campanie exclusiv pozitiva pentru ca discutia, in orice campanie electorala, trebuie sa se poarte cu cetatenii, despre problemele lor. Din pacate, unii au procedat altfel in aceasta campanie, preferand sa duca o campanie plina de smecherii si diversiuni.

Acum o saptamana, i-ati adresat Elenei Udrea o scrisoare deschisa in care ii cereati sa puna capat "campaniei murdare" din Sectorul 1. S-a intamplat ceva in acest sens?

S-a intamplat, desigur. S-au inmultit numarul si tirajele materialelor negative tiparite de PDL, dar neasumate, in care eu sunt facut albie de porci. Au aparut in scena si interlopii pe care i-a folosit si Razvan Murgeanu in anul 2008 si s-a pus in miscare masinaria de cumparat voturi. Vezi cazul de la Facultatea de Agronomie, in care insa Politia a actionat prompt.

In aceste conditii, aveti sa-i transmiteti ceva contracandidatului dvs. de la PDL, Theodor Paleologu?

Nu. Nu, pentru ca il cunosc de-o viata si stiu ca este suficient de bine mobilat pe interior astfel incat sa-i fie jena si lui de campania pe care o poarta doamna Udrea si dl. Murgeanu in numele sau. Iar Elena Udrea nu are dreptul sa pateze memoria lui Alexandru Paleologu, om de care ma leaga amintirea unei prietenii de familie sincere si trainice, prin implicarea fiului sau intr-o campanie electorala murdara, purtata cu armele tupeului si ale smecheriei.

Un mesaj pentru cetatenii Sectorului 1, inainte de ziua decisiva?

Ii rog sa vina intr-un numar cat mai mare la urne. Pentru ca viitorul Sectorului 1 si al Bucurestiului trebuie sa il decidem noi, si nu altii, pentru ca, la aceste alegeri, avem un singur tur si un singur vot, pentru ca politicienii smecheri sa nu profite de lipsa noastra de implicare, pentru ca toti politicienii si administratorii (inclusiv eu, ca primar in functie) trebuie sa fie supusi judecatii cetatenilor, exprimata prin vot. Stiu ca bucurestenii nu mai pot fi pacaliti, iar duminica vor sanctiona prin vot smecheria politicianista si vor alege seriozitatea si implicarea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Andrei Chiliman sanctionare smecherie politicianista, #Andrei Chiliman alegeri locale, #Chiliman candidat primarie sector 1, #alegeri locale 2012, #alegeri locale Bucuresti , #primar