Ziare.com

IRL propune "Pactul National pentru Romania Euroatlantica": Nu putem ignora agresivitatea Rusiei

Vineri, 16 Mai 2014, ora 12:40

   

IRL propune "Pactul National pentru Romania Euroatlantica": Nu putem ignora agresivitatea Rusiei
Initiativa Romania Liberala propune fortelor politice si societatii civile incheierea "Pactului National pentru Romania Euroatlantica", invocand ca argument faptul ca agresivitatea Rusiei se afla in crestere, iar acest lucru reprezinta o amenintare pentru Romania.

"Cresterea agresivitatii Rusiei este o realitate pe care nu o putem ignora. Aceasta agresivitate se manifesta, astazi, la frontierele Romaniei prin destabilizarea statului ucrainean, inclusiv cu mijloace militare, destabilizare al carei scop este expansiunea ruseasca pana la gurile Dunarii.

Dar agresivitatea Rusiei se face simtita si in Romania, sau in raport cu Romania, mai ales in plan diplomatic si pe zona propagandei. La fel de evidente sunt si intentiile Rusiei de a slabi forta Statului Roman", se arata intr-un comunicat al Initiativei Romania Liberala, semnat de Andrei Chiliman, presedinte al Consiliului Consultativ, si de Vlad Moisescu, presedintele Consiliului Director.

Propunerea de incheiere a pactului este lansata in acest context si se adreseaza tuturor factorilor responsabili - presedintele tarii, prim-ministrul si partidele politice.

Potrivit comunicatului citat, prin acest pact, fiecare dintre partile semnatare ar urma sa se angajeze, in principiu, la actiune in urmatoarele sensuri:

  • Afirmarea permanenta si respectarea neconditionata a apartenentei Romaniei la familia democratiilor euroatlantice. Intarirea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii.


  • Consolidarea institutiilor statului de drept, mai ales a institutiilor anticoruptie si a institutiilor de siguranta nationala. Abtinerea de la orice declaratii si actiuni publice de natura sa slabeasca ori sa discrediteze aceste institutii.

  • Izolarea politica a oricaror partide sau formatiuni politice care promoveaza mesaje sau politici de natura sa deturneze Romania de la parcursul occidental.

  • Asumarea si promovarea cu prioritate maxima a politicilor de natura sa asigure independenta energetica a Romaniei.

"Rusia vrea un Stat Roman dominat de coruptia politico-economica, o economie romaneasca dependenta de resursele energetice rusesti si o opinie publica romaneasca abil manipulata catre antiamericanism si antioccidentalism", se precizeaza in comunicat.

Desi Romania, ca stat membru NATO, are garantii ca trece printr-o situatie similara celei din Ucraina, "nimeni nu ne poate oferi garantii ca statul si societatea romaneasca vor fi indeajuns de puternice pentru a rezista presiunii fortelor interesate in deraierea Romaniei de la traseul occidental", se mai arata in comunicat.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 658 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

NATO si UE sunt agresive!

Nu Rusia.
Slugile strainilor sunt gata sa distruga de tot Romania pentru a le face pe plac stapanilor lor.

 

Pentru cei care gandesc ca Rusia nu are planuri si pentru Romania

Sunteti naivi, aveti interese personale sau doar manipulati! Romania a mai trait sub influenta Rusiei, o jumatate de veac. Eu nu am trait si nici nu as vrea sa traiesc astfel de vremuri! Cer politicienilor sa ia masuri ca astfel de lucruri sa nu se intample!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor