Sunteti de acord cu desfiintarea sectoarelor Capitalei? - Sondaj Ziare.com

Vineri, 28 Ianuarie 2011, ora 14:06
5104 citiri
Sunteti de acord cu desfiintarea sectoarelor Capitalei? - Sondaj Ziare.com
Foto: Intact News

Subiectul desfiintarii sectoarelor a reintrat in actualitate dupa ce presedintele PD-L Bucuresti, Elena Udrea, a scris pe blogul sau ca impunerea unei Legi a Capitalei este absolut necesara si propune convocarea unui referendum pe aceasta tema.

"Legea Capitalei este un demers politic legitim si util. Simplifica traseul deciziei administrativ-politice si reduce birocratia. Creeaza premisele unei strategii cu adevarat unitare de dezvoltare a Bucurestiului si elimina baronizarea care are loc acum la nivelul unora dintre sectoare. Mai mult decat atat, prin propunerea ca membrii Consiliului General sa fie alesi uninominal, reda puterea bucuresteanului", explica Udrea.

Evident ca parerile primarilor sunt impartite, in functie de culoarea politica: sunt edili care considera ca ideea este buna, dar si edili care nu sunt de acord cu aceasta propunere.

Astfel, primarul liberal Andrei Chiliman crede ca aceasta masura ar face ca ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea "sa puna mana pe toti banii bucurestenilor" impreuna cu "gruparea politico-financiara din care face parte".

Udrea si Piedone vor referendum pe Legea Capitalei

La randul sau, primarul Sectorului 4 al Capitalei, Cristian Popescu Piedone, considera ca intentia PD-L de a desfiinta prin lege primariile de sector ar crea o structura greoaie si nedemocratica.

In schimb, democrat-liberalul Cristian Poteras e de parere ca o asemenea lege ar duce la crearea unui aparat administrativ mai eficient si care ar servi mai bine cetatenii.

Interesele doamnei Udrea

Edilul Sectorului 1, Andrei Chiliman, afirma ca schimbarea Legii Capitalei are un singur scop: sa serveasca interesele gruparii din care face parte Elena Udrea.

"Vorbim aici de gruparea care a facut-o posibila, printre altele, pe Elena Udrea. Care a inventat-o, a promovat-o si ale carei interese le reprezinta doamna in cauza. Cautati-i dumneavoastra printre 'regii asfaltului' sau printre oamenii care, pe vremuri, erau numiti de 'taticul' lor de astazi, 'mafia personala a lui Adrian Nastase'", a declarat Andrei Chiliman, pentru Ziare.com

Primarul liberal mai considera ca o unificare a administratiei Capitalei ar insemna punerea banilor bucurestenilor la mana Elenei Udrea.

Chiliman ii cere lui Oprescu referendum pentru desfiintarea primariilor de sector

"Pentru Alianta PNL-PC, prioritare sunt doua aspecte: pe termen scurt, oprirea aplicarii planului Elenei Udrea si al gruparii sale de a pune mana pe toti banii publici ai bucurestenilor si, pe termen mediu, construirea unei oferte viabile, de centru-dreapta, pentru dezvoltarea orasului pe principiul descentralizarii, al aducerii deciziei cat mai aproape de cetatean".

Chiliman crede ca actuala Putere ar putea sa treaca Legea Capitalei inainte de referendumul din Bucuresti referitor la aceasta problema sau chiar fara sa tina cont de rezultatul acestuia.

"Cred ca, in disperarea lor de a pastra accesul la resursa publica si dupa alegerile 2012, acesti oameni sunt in stare de orice ticalosie, de la minciuna sfruntata, pana la nesocotirea vointei romanilor, in general, si a bucurestenilor in particular. Sunt convins ca vor face orice pentru a plasa la cheremul lor 2,5 miliarde de euro anual, cat reprezinta bugetul insumat al Primariei Capitalei si al sectoarelor.

Ei au o socoteala simpla, de bisnitar politic, care a functionat in Parlament, in actuala legislatura: cumpararea cu bucata de consilieri generali de la alte partide, ca sa constituie ei si viitoarea majoritate in CGMB", a subliniat primarul sectorului 1 pentru Ziare.com.

Chiliman s-a mai aratat de parere si ca primarii de sector ar fi inlocuiti de "oameni de paie" ai "baietilor destepti".

Oprescu pregateste referendumul pentru desfiintarea primariilor de sector

"Asa-zisa Lege a Capitalei, promovata de PD, aducand un minus de democratie locala, prin desfiintarea institutiei primarului de sector ales de cetateni si inlocuirea lui cu un om de paie, numit de majoritatea politico-financiara din Consiliul General al Municipiului Bucuresti, genereaza un minus de eficienta a administratiei locale", a conchis primarul.

Un mamut cu picioare de lut?

Nici primarul Sectorului 4 al Capitalei, Cristian Popescu Piedone, nu este de acord cu desfiintarea sectoarelor. El a declarat pentru Ziare.com ca intentia PD-L de a desfiinta prin lege primariile de sector ar crea o structura greoaie si nedemocratica.

"Daca se da aceasta lege, se creeaza un mamut cu picioare de lut. Pana va incepe acest mamut sa functioneze dureaza 2-3-5 ani. Bucurestiul nu are nevoie de asa ceva. Decizia va fi in Consiliul General, nici macar de catre Primarul General. Ei (n.r. consilierii municipali) vor decide soarta bucurestenilor. Degeaba esti numit director sau cum s-o numi, nu mai poti face un angajament, nu mai mergi in fata electoratului", a declarat Piedone, pentru Ziare.com.

In opinia sa, o asemenea lege ar fi "cu siguranta nedemocratica": "Moral si legal ar fi consultarea cetateanului. Sa lasam cetateanul sa decida, ca el e contribuabilul".

Piedone explica faptul ca astfel structura care va inlocui primaria de sector devine ordonator secundar de credite si nu mai poate lucra in favoarea cetatenilor din zona pe care o conduce.

"Degeaba intocmesc un buget daca Consiliul General spune "nu acestea sunt prioritatile".

PD-L pierde politic

In schimb, primarul PD-L al Sectorului 6, Cristian Poteras, are o alta viziune asupra subiectului si crede ca legea ar aduce eficientizarea administratiei, iar ca partidul din care face parte o promoveaza in ciuda faptului ca ar pierde din punct de vedere politic.

"Plecam cu gandul ca propunem ceva eficient, un aparat legislativ care sa-l serveasca mai bine pe bucurestean. Practic PD-L pierde politic prin adoptarea acestei legi, dar noi vrem sa abordam legi care pe termen lung sa serveasca cetateanul cat mai bine", a spus Poteras pentru Ziare.com.

Primarul de la sectorul 6 e de parere ca PD-L poate sa-si piarda toti reprezentantii din cauza acestei legi, din cauza faptului ca la ora actuala independentul Sorin Oprescu e favorit pentru a castiga un al doilea mandat ca edil al Bucurestiului.

"Nu e adevarat ca desfiintam primariile, administratiile. Facem un aparat cat mai eficient Primarului Capitalei, atat timp cat domnul Oprescu are cele mai mari sanse sa fie ales Primarul Capitalei", a adaugat Poteras.

El a respins ipoteza conform careia PD-L ar dori sa obtina adoptarea Legii Capitalei chiar daca referendumul din Bucuresti ar decide altceva.

"N-o sa incercam sa emitem o lege daca bucuresteanul nu si-o doreste. Avem si noi suficienta experienta sa ne dam seama", a precizat edilul.

Ziare.com va invita la vot. Sunteti de acord cu desfiintarea sectoarelor Capitalei si cu trecerea administrarii in seama Consiliului General si a Primariei Capitalei?

Citește și:
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Politologul Theodor Paleologu a declarat că în anul 2019 s-a simţit umilit, ca român, să aibă de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu pentru un mandat de preşedinte al...
Nicolae Ciucă, vizită în Japonia pentru a participa la funeraliile fostului premier nipon Shinzo Abe
Nicolae Ciucă, vizită în Japonia pentru a participa la funeraliile fostului premier nipon Shinzo Abe
Prim-ministrul Nicolae Ciucă va efectua, în perioada 26-28 septembrie, o vizită la Tokyo pentru a participa la funeraliile de stat organizate în onoarea fostului premier japonez Shinzo Abe....
Comentarii
P
PSD_Erie
rank 1
Un NU hotarat desfintarii sectoarelor, toarasi! Asociata noastra a militat intodeauna pentru neamestecul in treburili interne ale altor asociatii! Pai va dati sama toarasi, ce sar intampla daca samesteca cainii nostri de la Asociatia No.5 cu ailanti ?