Ziare.com

Ministrul Energiei, dupa intalnirea cu FMI: Suntem intr-o zona pozitiva cu discutiile

Sambata, 07 Februarie 2015, ora 15:12

   

Ministrul Energiei, dupa intalnirea cu FMI: Suntem intr-o zona pozitiva cu discutiile
Discutiile Fondului Monetar International (FMI) cu autoritatile romane au continuat, sambata, pe subiectele din sectoarele finante si energie.

"Suntem intr-o zona pozitiva a discutiilor cu reprezentantii Fondului Monetar International, dar deocamdata nu pot spune mai mult", a declarat ministrul Energiei, Andrei Gerea.

Potrivit unor surse oficiale, in domeniul energetic trebuiau discutate trei subiecte importante printre care si calendarul liberalizarii pietei gazelor.

Expertii FMI s-au intalnit, vineri, cu reprezentantii tuturor ministerelor pentru a se stabili daca va mai exista un nou acord cu institutia financiara internationala.

O misiune a Fondului Monetar International, condusa de Andrea Schaechter, se afla in Romania din 27 ianuarie pentru a treia evaluare a acordului preventiv aflat in derulare. Primele doua evaluari ale actualului acord au fost realizate in prima parte a anului trecut.

Reprezentantul rezident al FMI pentru Romania si Bulgaria, Guillermo Tolosa, a declarat, inainte de inceperea misiunii FMI, ca vor avea loc consultari in cadrul Articolului IV si a treia evaluare a acordului stand-by de tip preventiv incheiat cu Romania, care a fost aprobat in data de 27 septembrie 2013. "Membrii misiunii vor discuta cu autoritatile romane recentele evolutii ale economiei romanesti si prioritatile in reformele economice", a spus Guillermo Tolosa.

Ministrul Economiei: Principala cerinta a FMI este renuntarea la acordarea ajutoarelor de stat (Video)

Romania are in derulare cu FMI un acord stand-by de doua miliarde de euro din care autoritatile nu au accesat fonduri pana in prezent. Scopul acordului de tip preventiv a fost acela de a proteja economia romaneasca de eventuale socuri pe pietele financiare.

Actualul acord stand-by este cel de-al 10-lea incheiat de Romania cu Fondul Monetar International din ultimii 23 de ani si al treilea acord solicitat FMI, de la declansarea crizei economice, in 2009.

Primul acord de dupa decembrie 1989 a fost incheiat in 11 aprilie 1991, potrivit paginii de internet a institutiei financiare internationale.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 526 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor