Rusia ne taie 30% din livrarile de gaze, dar nu conteaza - spune ministrul Energiei (Video)

Luni, 29 Decembrie 2014, ora 22:08
4653 citiri
Rusia ne taie 30% din livrarile de gaze, dar nu conteaza - spune ministrul Energiei (Video)

Reducerea livrarilor de gaze din Federatia Rusa a fost o obisnuinta in ultimele trei luni, dar Romania nu a fost afectata, sub nicio forma, nici in trecut, nici acum, a declarat, luni, ministrul Energiei si IMM-urilor, Andrei Gerea.

"Cand vezi o reducere de 30% (a livrarilor de gaze - n.red.) te poti inspaimanta, pentru ca nu stii la ce se aplica acest 30 la suta. Aceste reduceri au cam fost o obisnuinta in ultimele trei luni... Reducerile nu au afectat sub nicio forma consumatorii, in ultimele trei luni nu am avut nicio problema legata de furnizarea de gaze.

Absolut nimeni nu a fost afectat. Romania consuma 48 milioane metri cubi, iar importurile au fost de 3,190 milioane. Nu au cum sa afecteze la nivel national, acest 30 la suta reprezinta prea putin. (...) Romania nu a fost afectata sub nicio forma nici acum, nici in trecut", a explicat Andrei Gerea.

De ce ne-a redus Moscova cantitatea de gaze livrate si cum ne va afecta

Potrivit acestuia, Romania avea nevoie in prezent de trei milioane de mc, deci s-a importat chiar mai mult decat era necesar.

"Romania avea nevoie azi din import de 3 milioane mc, noi chiar am importat mai mult decat a fost necesar, noi, companiile furnizoare. Putem trage chiar concluzia ca s-a cerut mai mult decat era nevoie, dar asta e strategia pe care au adoptat-o companiile respective", a mentionat ministrul Energiei.

El a adaugat ca, in prezent, in depozitele de inmagazinare exista doua miliarde mc de gaze, ceea ce inseamna ca Romania este 'asigurata' si, in plus, sunt prevazute si o serie de masuri de siguranta, precum trecerea de la producerea de energie electrica pe gaze la cea pe pacura.

"Noi avem in depozite circa doua miliarde de metri cubi. Consumam pe zi 48 de milioane, hai sa zicem 50 de milioane, ca vor mai scadea temperaturile. Maine sunt prognozate la consum vreo 54 milioane. Deci practic Romania este asigurata, nu sunt probleme.

Mai mult decat atat, noi avem o serie de masuri de siguranta, unele dintre ele sunt standard, si pentru furnizarea de energie electrica: sa se treaca din producere de energie electrica pe gaz la cea de pacura. As vrea sa linistim populatia si consumatorii ca nu sunt probleme. Traim cu speranta ca nu se va folosi politic nimic din acestea pentru ca nu exista niciun fundament. Cine incearca sa arate cu degetul arata degeaba", a mai spus Andrei Gerea.

El a adaugat ca reducerea livrarilor se practica la nivel international si exista prevederi contractuale in domeniul gazelor si petrolului, conform carora aceste livrari pot avea un maxim si un minim, "ceea ce este cazul si cu aceste contracte".

"Livrarile de gaze catre Romania s-au incadrat in prevederile contractuale, nu au depasit granitele respective", a subliniat ministrul Energiei.

Citeste si:
Litigii de aproape un miliard de euro la CNAIR pentru nerespectarea clauzelor, anunță Grindeanu
Litigii de aproape un miliard de euro la CNAIR pentru nerespectarea clauzelor, anunță Grindeanu
inistrul Transporturilor Sorin Grindeanu a declarat sâmbătă, 28 mai, că în prezent există litigii în care diverse firme cer CNAIR aproape un miliard de euro pentru nerespectarea unor clauze...
Ce a discutat premierul Nicolae Ciucă despre energia nucleară în România cu o delegație a senatului SUA
Ce a discutat premierul Nicolae Ciucă despre energia nucleară în România cu o delegație a senatului SUA
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a primit sâmbătă, 28 mai, o delegaţie a Senatului SUA condusă de Robert Portman. În cadrul întrevederii au fost abordate subiecte legate de sprijinul...
Comentarii
ahmedinejad
rank 5
rusia ne taie 30% din livrarile de gaze, dar nu conteaza...